Çiftçiler 2019 ve 2020 tarım ve hayvancılık destek ödemelerinin ne olacağını merak ediyor. Tarım destekleri ne kadar? Tarım teşvikleri nelerdir? Tarım destekleme ne kadar ve başvuru tarihleri nelerdir? Hayvancılık teşvikleri 2020 şartları nelerdir? Hayvancılık desteklemeleri nelerdir? Başlıkları ile konu hakkındaki detayları öğrenmek istiyor. Geçtiğimiz ay resmi gazetede yayınlanan destek ödemeleri takvimi ve rakamları belli oldu. Tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlara yapılacak destek ödemelerinin miktarları açıklandı. Şartların bulunduğu tarım ve hayvancılık desteklerine dair detaylar haberimizde yer alıyor.
2019 – 2020 TARIM DESTEKLERİ VE ÖDEMELERİ
2019 – 2020 döneminde tarım ve hayvancılık teşvik ve destekleri ile ödemelerinin ne olduğu ve miktarları ortaya çıktı. Çiftçilere 2019 yılında mazot ve gübre desteği verilecek. Hangi ürünlere hangi desteklerin verileceği ayrıntıları ile açıklandı. Açıklanan ürün ve miktar bilgisine göre;
Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf ve Tritikale’ye 19 TL mazot, 8 TL gübre, toplamda 27 TL destek verilecek. Kütlü Pamuk ve Çeltik’e 62 TL mazot, 4 TL gübre, toplamda 66 TL destek olacak. Mercimek, Kuru Fasulye ve Nohut’a 22 TL mazot, 4 TL gübre, toplamda 26 TL yardım var. Patates için mazot desteği 27 TL, gübre desteği 4 TL, toplamda 31 TL destek açıklandı. Soya ve Yağlı Ayçiçeği için 26 TL mazot, 4 TL gübre, toplamda 30 TL destek açıklandı. Dane Mısır’da mazot desteği 25 TL, gübre desteği 4 TL, toplamda 29 TL destek verilecek. Ayrıca Yem Bitkileri, Kuru Soğan, Fındık, Çay, Aspir ve Kanola için 17 TL mazot desteği, 4 TL gübre, toplamda 21 TL destek açıklandı. Zeytinde ve diğer ürünlerde toplam destek 19 TL, nadasa bırakmada ise 8 TL olacak. Ayrıca toprak analiz destekleri de devlet tarafından veriliyor. Bu testler için belirlenen şart, 50 dönüm ve üzerine arazilerde ilave her 50 fönüm için analiz başına 40 TL destek parası ödenecek. Arılı kovan başına 10 TL destek açıklandı.
TARIM ÜRÜNLERİ İÇİN TEŞVİK VE DESTEKLER
Resmi gazetede açıklanan havza bazlı destek ödemeleri de ortaya çıktı. Buna göre ürün adı ve kilogram başına verilecek kuruş bilgileri şöyle olacak;
- Aspir: 55
- Çeltik: 10
- Dane mısır: 3
- Dane zeytin: 15
- Kanola: 50
- Kütlü pamuk: 80
- Nohut, mercimek, fasulye: 50
- Soya: 60
- Yağlık ayçiçeği: 40
- Yaş çay: 13
- Yulaf, Arpa, Buğday, Tritikale: 10
- Zeytinyağı: 80
DEVLETTEN TARIMA BÜYÜK DESTEK
Ayrıca küçük aile işletmelerinde dekar başına 100 TL, fındıkta ÇKS kayıtlı çiftçilere ise dekar başına 170 TL verilecek. Yem bitkilerine de destek olmak isteyen devlet, sulu yoncaya 90, kuru yoncaya 40, korungaya 90, yeşil arpa ve buğdaya 30, yem bitkilerine 60 TL verecek. Ayrıca sulu mısıra 100, kuru mısıra 40, mera yapay çayıra 40, diğer sulu yem bitkilerine 90, kuru yem bitkilerine ise 40 TL’ye kadar destek ödemesi yapacak. Bu ödemelerin dekar başına olacağı ve yıllık olarak yapılacağı açıklandı. Su seviyesi yetersiz ya da kısıtlı olan tarım ve hayvancılık alanlarında fiğ, Macar fiği, burçak ve mürdümük için yem bitkisi desteğine ilave %50 destek ödemesi yapılacak. Doğal popülasyonu korumak isteyen yetkililer tarafından, örtüaltı kayıt sistemine üye olan ünitelerde, bambus arısı kullanan çiftçilere koloni başına 60 TL destek ödemesi yapılacak.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK DESTEK VE TEŞVİKLERİ
Büyükbaş hayvancılık için de destekler ve teşvikler belirlendi. Aşıları tamamlanan, 4 ay ve üzeri yaşta olan, desteklenecek yılda ilk doğumunu yapan ve buzağılama yaşı en fazla 810 gün olan düvelerin buzağıları ile son 2 buzağılama arasında en fazla 450 gün olan ineklerin doğan buzağılarının her birine 350 TL destek verilecek. Saf süt veren sığır ırklarının 5 yaş ve üzeri olanları ile diğer ırkların etçi ya da kombine ırk olan tohumlama boğaları ya da suni tohumlamadan doğan buzağıların her birine 600 TL destek ödenecek. 20 baş ve üzeri doğum yapan ineklere sahip olan işletmelerde, istenen şartların yerine getirilmesine durumunda buzağı başına 600 TL ödeneceği kaydedildi. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve İç Anadolu’nun doğusunda bulunan illerde doğan buzağılar için 100 TL ayrıca destek ödenecek. Buzağıların soy kütüğüne kayıtlı olması durumunda ilave 175 TL ödenecek.
DİĞER DESTEKLER VE TEŞVİKLER
Dişi mandalara 250 TL, soy kütüğüne kayıtlı olan dişi mandalara ilave 200 TL, aşıları tamamlanmış olan ve 4 ay ve üzeri bir yaşta olan malaklara 250 TL, soy kütüğüne kayıtlı olan malaklara ise ilave 200 TL ödenecektir. Islah Amaçlı Süt İçerik Analiz Desteği’nde, Islah amacıyla sütlerin içerik analizinin yapıldığı ve Bakanlık tarafından belirlenmiş olan süt kalite kriterlerine uygun olan her bir inek için 150 TL ödenir.
Düve Alım Desteği: En az bir baş ve en fazla 10 baş düve alımlarında Bakanlık tarafından tespit edilen düve bedelinin %40'ı kadar destek ödemesi yapılacak. Hastalıktan ari olan işletmelerde sertifika sahibi olanlara, damızlık boğa dışındaki altı ayın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için 450 TL destek ödemesi yapılacak. Ari sığı başına ödemelerde 500 başa kadar tam, 501 baş ve üzeri olanlarda ise %50'si kadar tutam ödemesi yapılır. Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası'na sahip olan işletmelerin ari desteği alan sığırlar için ilave olarak hayvan başı 100 TL ek ödeme alır. Yurt içinde doğmuş ve besi süresi tamamlanmış olan erkeklerini kestiren çiftçilere 1-200 baş arası hayvan başına 250 TL destek ödemesi yapılacak.
Küçükbaş Hayvancılık Destekleri: Çoban İstihdam Desteği kapsamında 100 baş ve üzeri anaç koyun ya da keçisi olan işletmelere ya da çobanlara 5.000 TL ödenir. Damızlık keçi ya da koyun yetiştiren ya da bu yetiştiriciliği yapan birliklere üye olan ve Bakanlık sistemine kayıtlı olan çiftçilere anaç koyun ya da keçi başına 25 TL, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta anaç tiftik keçisi başına ilave 20 TL, Koyun Keçi Bilgi Sistemi'ne kayıtlı olan ve önceki yıl hayvan desteği alan kişiler, sürülerini büyütmüş ya da yeniletmişse hayvan başına 100 TL ilave olarak sürü büyütme ve yenileme desteği yapılacak.
Küçükbaş Soy Kütüğü Desteği: Islah programına dahil olup damızlık koyun ya da keçi yetiştiren, bu tür yetiştiricilik yapanların birliklerine üye olan, hayvanlarını Küçükbaş Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü Bilgi Sistemi ve TÜRKVET sistemine kaydeden yetiştiricilere her bir koyun ya da keçi için 100 TL, soy kütüğü işletmelerindeki yetiştiricilere ise 500 TL ücret ödenecek.
Diğer Hayvancılık Destekleri: İpekböcekçiliği alanında ücretsiz tohum veren Kaza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne dağıtılan kutu başına 80 TL ödenir. Arı yetiştiricisi olan kişilere, bu alanda çalışma yapan birliklere üye olanlara, Bakanlık sistemine kayıtlı iseler kovan başına 15 TL, Bakanlıktan üretim izni alan ve Bakanlık sistemine kayıtlı olan damızlık arı üreticilerine 80 TL destek ödemesi yapılacak. Büyükbaş hayvan atıkları için hayvan başına 1000 TL, küçükbaş hayvan atıkları için ise 150 TL ödeme yapılacak. Hayvanların hastalıklarla karşı karşıya kalmamaları için Bakanlık tarafından zorunlu tutulan aşı ve küpe uygulamalarında büyükbaş hayvanlar için 1,5 TL, küçükbaş hayvanlar için de 1 TL ödeme yapılacak.
Yurt İçi Sertifikalı Tohum Desteği
- Aşılı Fidan: 0,50 TL
- Aşısız Fidan: 0,25 TL
- Çavdar, Arpa, Yulaf, Tritikale: 0,08 TL
- Çeltik: 0,25 TL
- Kanola: 1,50 TL
- Korunga, Fiğ, Yem Bezelyesi: 1,50 TL
- Kuru Fasulye, Mercimek, Aspir, Nohut: 0,50 TL
- Patates, Buğday: 0,10 TL
- Soya: 0,35 TL
- Susam: 0,60 TL
- Yer Fıstığı: 0,80 TL
- Yonca: 4,00 TL
2019 Çoban Destekleri: Eğer bir çoban 100 baş anaç koyun veya keçi üretmişse 5000 TL kadar çoban desteklemesi alacak. Yetiştirici damızlık koyun ya da keçi yetiştiriyorsa ve bu hayvanları Bakanlığın sistemine kayıt ettirmiş ise hayvan başına 25 TL alacak. Bu hayvanlar tiftik keçisi ise Şırnak, Siirt ya da Mardin'de yetiştiricilik yapıyorsa 20 TL daha ilave ücret alacak. Bu desteklerin ödeme tarihi Ziraat Bankası'nın resmi web adresinde yer alan ''Ziraat Bankası Destekleme Ödemeleri'' sekmesinde yazmaktadır.