7 Mayıs Dünya Astım Günü kapsamında, tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de halk ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitim faaliyetleri yürütülüyor. 7 Mayıs Dünya Astım Günü’nün teması “Astımınızla Sağlıklı Yaşayabilirsiniz” oldu. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından astım hastalığına farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan sorular ve cevaplar İzmirlilere duyuruldu. Biz de bazı astım sorularına ve cevaplarına sondakikaizmir.com sitemizde yer veriyoruz. Alerjik astım nedir, astım bronşit nedir, astım hastalığı neden olur, astım belirtileri ve astım krizi, astım tedavisi, astım ilacı ve astım ilaçları gibi sorularınıza İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan metinlerle cevap bulabilirsiniz.
ALERJİK ASTIM NEDİR? ASTIM BRONŞİT NEDİR?
Astım hastalığı, bronşlarımızın daralmasıyla nefes darlığına sebep olmasına verilen isimdir. Nefes darlığının yanı sıra, öksürük ve hırıltılı nefes alıp verme de astımı tanımlayan diğer başlıklardır. Astımın, özellikle bahar ve yaz aylarında görülen çeşidine ise Alerjik Astım deniliyor. Türkiye’nin 4’de 1’ini etkileyen Alerjik Astım, kadınlarda kendini gösteren alerjik nezle gibi türleri ile tedavisi yapılmadığı zaman astıma sebep olabiliyor.
ASTIM HASTALIĞI NEDEN OLUR? ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hava yollarının tıkanması sonucu oluşan ataklar halinde kendini gösteren Astım hastalığının belirtileri, yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, nefes darlığı, öksürük, hırıltılı nefes ve göğüs kısmında sıkışma hissiyle özetlenebilir. Astım hastalığından muzdarip hastalara astımın tanısının konulması için bazı yardımcı özellikler mevcuttur. Bu özelleri şöyle sıralayabiliriz;
- Gece ve sabah ortaya çıkar
- Tekrarlayıcı olur
- Birtakım alerjen maddelere maruz kalınmasıyla tetiklenir
- Egzersiz sonrası tetiklenir
Astım tanısının konulması için detaylı doktor incelemesi, muayene ve solunum testleri gerekmektedir.
ASTIM BRONŞİT SEBEPLERİ NELERDİR?
Astım Bronşit hastalığına sebep olan en önemli etkenleri şöyle sıralayabiliriz; hava kirliliği, alerjen olan maddelerle ve kimyasal maddelerle aşırı temas ve bunların teneffüs edilmesi. Genetik olarak da ortaya çıkan Astım Bronşit, sigarayı sık kullanan kişilerde de görülüyor. Bu maddelerin yanı sıra, uzmanların sebeplerini titizlikle araştırdığı bir diğer vaka örneği de; yukarıda ifade ettiğimiz maddelerin hiçbiriyle temas etmemiş, temiz havada yaşayan kişilerin de astım bronşit hastalığından muzdarip olabildiği gerçeğidir.
ASTIM KRİZİ, ASTIM TEDAVİSİ VE YARDIMCI ETKENLER NELERDİR?
Öncelikle ifade edilmesi gereken şudur; Astım Bronşit hastaları astım krizi yaşamamak için kesinlikle sigaradan, sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdır. Polenlerin uçuştuğu bahar ve yaz mevsimlerinde özellikle çok dikkatli olmaları, dışarıda vakit geçirmemeye özen göstermeleri astım krizi yaşamamak için gerekli olan bir diğer konu. Bir diğer önemli husus da, polenlere vb. astım bronşit hastalığını tetikleyen durumlara sebep olan kedi, köpek, kuş beslememek, evlerde çiçek bulundurmamak gerekiyor.
ASTIM İLACI VE ASTIM İLAÇLARI
Astım hastalığı durumlarında tedavi için kullanılan 2 çeşit ilaç grubu vardır. 1. Grup astım ilaçlarında astım hastalığını kontrol eden ve tedavi eden ilaçlar, 2. Grup astım ilaçlarında ise astım hastalığını rahatlatan ilaçlar vardır. Çoğu solunum yoluyla verilen bu ilaçları kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus; bu ilaçların nasıl kullanılacağı, süresi vb. tüm detaylar, ilgili doktor tarafından belirlenmeli.