Aliağa Belediyesinin görme engelli vatandaşlar için başlattığı sosyal sorumluluk projesi, sesli e-kitap için kayıtlar devam ediyor. Aliağa’da bulunan kent kitaplığındaki tüm kitapların sesli hale getirilmesi için çalışmalar sürüyor. Belediyenin 1 yıl önce başlattığı projede şimdiye kadar birçok kitap sesli hale çevrdildi.
SAYFA SAYISI BİN 500’Ü AŞTI
Kitapların toplamda bin 500 sayfayı aştığı ifade edilirken şimdi de listeye yeni bir kitap eklenecek. Aliağa Belediyesi, 247 sayfalık “Seyyahların izinde Aliağa ve Çevresi” kitabını yakın zamanda dinlenebilir hale getirerek internet sitesinden hizmete sunacak. Kitap, İlhan Pınar’ın 1 yıllık çalışmaları sonucunda yazıldı. Kitapta bugüne dek Aliağa’yı ziyaret eden birçok seyyahın anı notlarını ve Aliağa tarihiyle ilgili bilinmeyen birçok bilgiyi içeriyor. Bugüne dek düzenlenen tüm e-kitap çalışmaları, Yunus Yeşilöz tarafından yapıldı. Sesli e-kitap çalışmaları, bilgisayarların yanı sıra mobil cihazlarıyla da dinleyebiliyor.
YURT DIŞINDA TÜRKİYE’DEN DAHA YAYGIN
Yurt dışında oldukça yaygın olan sesli kitaplar, Türkiye’de henüz yeni yeni gelişmeye başladı. Türkiye’de şu an yaklaşık olarak 500 adet sesli hale çevrilmiş kitap bulunuyor. Almanya’da 20 bine ulaşan sesli kitaplar, İngilizce içeriklerde ise 300 binin üzerinde yer alıyor. Kitaplar, sadece görme engelli vatandaşlar için değil, okuma alışkanlığını değiştirmek isteyen kişiler tarafından da tercih ediliyor. Bazı vatandaşlar, ulaşım halinde veya spor yaparken bu kitapları dinlemeyi tercih ediyor. Türkiye’de kitapları seslendiren kişiler arasında Gürse Birsel, Yiğit Özşener ve Mert Fırat gibi isimler de bulunuyor.