İzmir

Aliağa gelişmeye devam ediyor

İzmir Aliağa’nın nüfus artışı ve ekonomik büyümesi sürüyor. İzmir’in yeni cazibe merkezlerinden Aliağa’da önemli değişimler yaşanıyor.

İzmir’in Aliağa ilçesi büyümeye devam ediyor. Tarihi 8 bin 500 yıl önceye dayanan ve özellikle son yıllarda nüfus artışında önemli bir ivme yakalayan ilçe, ekonomik büyümesinin yanı sıra zengin kültürüyle de İzmir’in yeni cazibe merkezi konumunda.

ALİAĞA’NIN TARİHİ GELİŞİMİ

Aliağa ilçesi tarım, hayvancılık ve balıkçılık gibi geçim kaynakları ile ülkenin genel ekonomik yapısının içinde olan ve 1937 yılında Menemen’e bağlı bir bucak iken 1952’de belediye, 1982 yılında ise ilçe statüsü kazanan, İzmir’in önemli yerlerinden biri. 1970’lerin ardından hızla sanayileşme sürecine giren ilçede nüfus artışı da aynı seviyede yükselmeye başladı. Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarından TÜPRAŞ, PETKİM, Star Rafinesi ve ALOSBİ gibi dev sanayilere ev sahipliği yapan ilçe, liman işletmeleri, üretim tesisleri ve ekonomik göstergeleri ile sakin bir balıkçı kasabasından önemli bir çekim merkezine dönüşüm süreci yaşadı. Ekonomik büyüme nüfus artışını da beraberinde getirdi ve 1935 yılında 8 bin nüfuslu bir yer olan Aliağa ilçesi, 1975 yılında 18 bin kişi, 2000 yılında 57 bin kişi ve 2018 yılında 95 bin kişilik nüfusa ulaştı.

ALİAĞA GENÇ NÜFUSA SAHİP

İstatistikler, Aliağa’da yaşayan vatandaşların merkez mahallelerde ikamet ettiğini gösteriyor. TÜİK verilerine göre, Aliağa’nın en kalabalık ikamet yeri olan Yeni Mahalle’de 19 bin 595 kişi oturuyor. Yine TÜİK tarafından açıklanan verilerde, ilçedeki erkek nüfusunun 52 bin 320, kadının nüfusunun ise 43 bin 72 olduğu kaydedildi. İzmir’in nüfusu ile de genç ilçelerinden olan Aliağa’da yaş aralığı 25-39 arasında yoğunlaşıyor. TÜİK tarafından Aliağa’ya göç haritası da açıklandı. Buna göre, her geçen gün göç almaya devam eden Aliağa’da 4 bin 87 kişi ile Sivaslılar bulunuyor. Sivas’tan gelenleri, 3 bin 762 kişi ile Manisa, 3 bin 72 kişi ile Mardin ve Erzurum, Ağrı illerinden gelenler takip ediyor. Aliağa’da İzmir nüfusuna kayıtlı olarak yaşayanların sayısı ise 31 bin 615.