Güncel

Araç Kaskosu

Kasko sigortanızda ya da trafik sigortanızda bulunan anlaşmalı servisler ile hasarınız karşılanır. Anlaşmalı servislerin sigortalananlar için birçok avantajı vardır. Mesela hasarlı aracınızın tamir işlerini hızlandırır ve en kısa sürede size teslim etmeyi hedefler.

Ülkemizde trafiğe kayıtlı araç sayısı yaklaşık 23 milyon. Yani trafikte oldukça fazla araç bulunmaktadır. Bu araçların bazılarında kasko bulunurken bazılarında ne yazık ki kasko bulunmuyor. Trafikteki kaskolu taşıt sayısı yaklaşık olarak 6 milyon kadar. Bu demek oluyor ki, trafiğe çıkan araçların sadece %25’i kasko yaptırmış.

Genelde sürücüler, yeni bir araç aldıktan sonra kasko yaparlar sonrasında yaptırmazlar çünkü trafik sigortasının kendilerine yeteceklerini düşünürler oysaki atladıkları bir şey vardır.

Trafik sigortası aslına zorunlu trafik sigortasıdır ve isminden de anlaşılacağı üzere yaptırılması zorunlu olan bir sigorta çeşididir. Ancak kasko, zorunlu trafik sigortası gibi zorunlu bir sigorta türü değildir.

Trafik sigortası ile kasko sigortası birbirine karıştırılmamalıdır. Trafik sigortası, bir kaza olayında sürücülerin üçüncü kişilere verecekleri maddi ve fiziki zararları karşılamayı kapsar. Kasko ise, yalnızca kendi taşıtınıza gelecek zararları karşılıyor.

Sadece kazaları düşünerek, “zaten trafik sigortasını yaptırıyoruz, kaskoya gerek yok” diyorsanız yanılıyorsunuz. Bu yüzden siz değerli okuyucularımız için konuyu bir örnekle açıklamak istiyoruz. Mesela toplu bir kazaya karışmadınız ya da tek taraflı bir kaza yaptınız, fakat bundan siz haricinde kimseye maddi veya fiziki bir zarar gelmedi diyelim. İşte bu tip tek taraflı bir kaza yaşadığınızda, maalesef bunu trafik sigortanız karşılamıyor.

Bu örneğe ek olarak farklı bir örnek daha verelim; mesela aracınız kazaya karışmadı, ya da tek taraflı bir kazada gerçekleştirmediniz, ama aracınız hırsızlar tarafından çalınırsa… Aracınızın çalınması durumunda da ne yazık ki zorunlu trafik sigortanız bu zararınızı karşılamıyor. Bu verdiğimiz örneklerdeki durumlarda, eğer kaskonuz varsa anlaşma yaptığınız sigorta şirketi sizlerin kasko değerine göre zararınızı karşılayabiliyor.

Kasko Fiyatları Pahalı Mı?

Kasko fiyatları, yaptıracağınız kaskonun türüne göre değişiklik gösterebilir. Kasko; sigorta şirketlerinin belirledikleri çeşitli isimler ile sunula biliniyor, bu yüzden sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak kasko türlerinin temelinde dört tane kasko çeşidi vardır. Bunlar:

  • Dar Kasko
  • Kasko
  • Genişletilmiş Kasko
  • Tam Kasko

İsminden de anlaşılacağı üzere dar kasko bazı şeyleri içerirken çoğu şeyi kapsamıyor, fiyatı da bu yüzden diğer türlere göre daha uygun. Tam kasko ise çok daha fazla teminat içeren ve diğer kasko türlerine göre fiyatı biraz daha pahalı olan kasko çeşididir. Araç kasko fiyatları, seçilen kasko türüne ve sigorta şirketine göre değişkenlik gösterebilir.

Kasko yaptırırken bir önemli konu daha vardır. Sigorta firmaları kasko poliçesi yaparken, aracın tamiri için şirket tarafından belirlenecek olan servislerde mi, yoksa sürücünün isteği doğrultusunda istediği serviste mi yapılacağını belirtmek zorundadırlar. Ve bunlara ek olarak sigorta şirketleri, poliçe düzenlerken aracın orijinal yedek parça mı, yoksa farklı bir parça mı kullanacağını belirtmek zorundadır.

Anlaşmalı Servis ve Anlaşması Olmayan Servis

Kasko sigortanızda ya da trafik sigortanızda bulunan anlaşmalı servisler ile hasarınız karşılanır. Anlaşmalı servislerin sigortalananlar için birçok avantajı vardır. Mesela hasarlı aracınızın tamir işlerini hızlandırır ve en kısa sürede size teslim etmeyi hedefler. Bu işlem sırasında hasar durumu ile ilgili tüm bilgilere detaylı sahip olabilirsiniz.  Anlaşmalı servis ağı oldukça fazladır, bu sayede para ödemeden hasarlı aracınızı tamir ettirebilirsiniz. Hasarlı aracınızı takip etmek istediğinizde, servislerle bu anlaşmayı sizin adınıza sigortanızı yaptığınız, sigorta şirketi sağlar.

Eğer sigorta şirketiniz ile anlaşması olmayan bir servise hasarlı aracınızı verirseniz tüm işlemleri sizin gerçekleştirmeniz gerekecektir. Ayrıca yapılan bütün onarım tamir işlemlerindeki ödemeleri sizin ödemeniz gerekecektir. Yapılan bu ödemeleri, sigorta şirketiniz anlaşmalı olmadığı için maksimum 30 gün içerisinde ödemeyi araç sahibine gerçekleştirebilir.

Anlaşması olmayan servislerde dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise hasarın boyutudur. Bazı servisler, sigorta şirketlerinden faydalanmak için az hasarlı araçtaki hasarın boyutunu gerçek dışı gösterebiliyorlar. Sigorta şirketi bunu fark ettiğinde ödeme yapmayı reddedebilir. Bu nedenden dolayı da tüm ödemeler araç sahibinin üzerine kalır.

Anlaşmalı servisler ile zaman kaybınız minimuma inerken işlem hızınız oldukça yüksektir ve buna bağlı olarak aldığınız hizmette kalitelidir. Ancak anlaşması olmayan servis ile işleriniz oldukça uzayacaktır. Sizlere bir eksper atanacaktır ya da siz çağıracaksınız. Bunlara bağlı olarak gerçekleşen işlemlerin süreci uzayacaktır. Bu periyottaki raporlama ve belgeleme süreçlerini, sigortalı kişinin titizlikle takip etmesi gerekecektir.

Anlaşılacağı üzere anlaşmalı servisler ile anlaşması olmayan servisler arasında büyük farklılıklar vardır. Diğer taraftan sigorta şirketiniz ile anlaşması olan servislerde büyük avantajlardan faydalanabilirken, anlaşması olmayan servislerde gözlerinizi dört açmanız gerekecektir.

Bu yazımız araç sahiplerine, araç sahibi olacaklara ve sürücülere umarım faydalı olmuştur. Lütfen zorunlu trafik sigortanızı ve kaskonuzu yaptırın. Değerli yorumlarınızı bekliyoruz, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.