İlerleyen teknoloji sayesinde bina dış cephe kaplama uygulamaları oldukça çeşitlenmiştir. Bu yazımızda sizlere dış mekan duvar kaplama nedir ve nasıl yapılır gibi önemli noktalardan bahsedeceğiz.
Dış Cephe Kaplama Nedir?
Bina dış cephe kaplama, ses ve ısı yalıtımı bakımından kullanımı sağlanan önemli bir yöntemdir. Bu uygulamada kullanılan ürünler dışarıdan herhangi bir ısı geçişini azaltır ve ısının iletim direncini artırmaya yardımcı olur. Yalıtımı sağlarken bir bütün olarak binayı tamamen ele almak ve yapılacak her işlemde hiçbir adım atlanmadan hareket etmek oldukça önem taşır. Binada cephe kaplamanın oluşturulması ile iyi bir yarar sağlanmakta ve ısı kaybına engel olunmaktadır. Estetik görünüme katkı da bulunması ve ısı yalıtımı gibi çeşitli uygulamaları da bünyesinde taşımaktadır. Teknolojik gelişmeler sayesinde büyük ölçekli olarak yapılmaya olanak sağlamaktadır.
Malzeme olarak hafif olması sayesinde ve binaların dış cephelerine monte edilmesi ile dış cephe kaplamaları; binaya herhangi bir ağırlık vermeden yapılmaktadır. Dış mekan cephe kaplamalarda ahşap, yalı baskı, alüminyum kompozit panel, prekast, doğal taş ve siding gibi farklı seçenekler kullanılmaktadır. Cephe kaplamaları ile bina içerisindeki ısının kesilmesi durumunda soğuma ve ısı kaybı geç bir biçimde ortaya çıkar. Bu yüzden depolanan ısı miktarı düşük olmaktadır.
Özetle dışarı cephe kaplama, yapıyı kötü hava şartlarından (yağmur, kum fırtınası, dolu, kar, güneş ışınları, rüzgâr sesi) korumak ve çeşitli renk seçenekleri ve dekorasyonları ile yapının mimari yapısını birleştirmek için kullanılır. Ses yalıtımı ile yapının içine gelen sesi malzeme kalitesine göre neredeyse sıfıra indirger. Aynı zamanda su ve rüzgâra karşı yapıyı koruması sağlar ve ömrünü uzatır. Bina dış cephe kaplama çeşitleri; amerikan siding, taş, ahşap, silikon, kompozit, cam, prekast gibi malzemeler çoğunlukla kullanılmaktadır.
Bina Dış Cephe Kaplaması Nasıl Yapılır?
Bina dış cephe kaplama yapılmadan önce uygulama yapılacak alan kontrol edilmelidir. Yeni yapılarda duvar dış yüzeyleri basınçlı su ile iyi bir biçimde temizlenmelidir. Eski yapılarda ise toz, kir ve yağ gibi parçacıklardan temizlenmelidir. Dış cephe ısı yalıtımı, yüzeyin sıcaklığın +5 derece üzerinde ve +30 derece altında olduğu koşullarda yapılması gereklidir. Subasman profil montajı, yerden en az 30 cm yukarıda ve bina çevreleyecek şekilde yapılmalıdır. Subasman profil montajı, dış cephe yalıtım sistemini rutubet gibi problemlerden korur. Uygulama yapılacak yüzeyinin düzgünlüğüne uygun polimer ve çimento esaslı ısı yalıtım levhası yapıştırma harcı sürülür. Isı yalıtım levhaları, uzun kenarı yatay bir içimde subasman profili üstüne aşağıdan yukarıya doğru yerleştirilir.
Uygulama sırasında yüzey düzgünlüğü sık sık kontrol edilmelidir. Bir sonraki aşamada dübülleme işlemi yapılmalıdır. Ancak ısı yalıtım levhalarının yapıştırılmasından yirmi dört saat sonra yapılmalıdır. Tek bir levha için kullanılacak olan dübel sayısı köşelere ve levha merkezine birer adet olmak üzere toplamda beş adettir. Bina cephesi kenar ve köşeleri ve kapı, pencere kısımlarının kenar ve köşe yerleri için fileli ya da filesiz alüminyum veya PVC profiller kullanılması önemlidir. Bu alanlar mekanik zorlanmanın en yoğun olduğu yerlerdir. Bu nedenle düzgün ve dayanıklı bir ayrıntı oluşturmak önemlidir.
Bina Dış Cephe Kaplaması Nasıl Temizlenir?
Bina dış cephe kaplama temizliği oldukça önemli ve atlanmaması gereken bir detaydır. Dış cephenin temiz olması için kompozit panel temizliği uygulanması gerekir. Çamaşır suyu, cif vb.kimyasal malzemelerin kullanılması panellere zarar verebilir. Bu nedenle profesyonel bir temizlik şirketinden destek alınabilir.
Bina Dış Cephe Kaplama Çeşitleri
Ülkemizde oldukça farklı bina dış cephe kaplama uygulamaları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Alüminyum dış cephe kaplama, Betopan dış cephe kaplama, ahşap dış cephe kaplama, pvc dış cephe kaplama ve taş dış cephe kaplamadır.
1. Alüminyum Dış Cephe Kaplama
Alüminyum kompozit panel bina dış cephe kaplama, hafif, uzun ömürlü ve oldukça dayanıklıdır. Üstüne boya yapılabilir. Isıya ve suya karşı izolasyon sağlamaktadır. Çoğunlukla şirketlerin dış cephelerinde karşımıza çıkmaktadır. Binanın dış cephelerinde kullanılan alüminyum levhaların kalınlıkları 0,5 mm. ile 4 mm. arasında farklılık göstermektedir. Binaların dış cephelerine kurulan alüminyum levhalar tercih edilen ölçü ve şekillerde ayarlanabilmektedir. Bu durum da mimari bakımdan önemli bir avantaj sağlamaktadır. Alüminyum levhalar oldukça hafif malzemeler olduğundan diğer dışarıya yapılan cephe kaplamalarında kullanılan ürünlere nazaran fazladan bir dış cephe yükü oluşmasına engel olur. Çünkü tuğla duvarlar oldukça ağır bir yük oluşturduğundan alüminyum levhaların bu bakımdan bina dayanımı için oldukça büyük bir önem taşır. Renk seçiminde kişilere sınırsız olanaklar tanıması da ayrıca önem arz eder.
Alternatifler ne kadar çok olursa olsun kişiler en çok alüminyum kompozit kaplamaları tercih etmektedirler. Alüminyum dış cephe kaplamanın bu kadar çok tercih edilmesinin nedeni olarak pek çok farklı etmen gösterilebilir. Ancak en önemli sebeplerinden biri daha önce de belirttiğimiz gibi hafif olmaları sayesindedir. Yalıtım konusunda en iyi ürünlerden biridir. Ve kötü hava koşullarına oldukça dayanıklıdır. Kötü hava şartlarında deforme olması zordur. Herhangi bir parçada yaşanan problemde sadece o parça değiştirilebildiğinden bakımı oldukça kolay bir dış cephe kaplamasıdır.
2. Betopan Dış Cephe Kaplama
Betopan dış cephe kaplama levhaları, cepheyi uzun seneler korumaktadır. Aynı zamanda yeni bir sistem olarak karşımıza çıkar. Eski sistemler çok masraflı olduğu için betopan kaplama daha ekonomik bir uygulamadır. Betopan, ahşap ve çimentonun birleşimi ile yapılır. Çimento neme karşı dayanıklıdır ve rutubetli yerlerde hemen deforme olmaz ve bünyesinde küf barındırmaz. Uzun bir zaman su içinde olsa da yapısının bozulması zordur. Ağaç yapısını da içerisinde barındırdığından yalıtım sağlar. Bünyesinde zararlı maddeler yoktur ve koku problemi olmaz. İçindeki ağaç sayesinde hafiftir ve bu sayede depreme dayanıklı binalarda özellikle tercih edilmektedir. Aynı zamanda yangına da dayanıklı olması ile betopan cephe kaplamanın avantajı fazladır.
3. Bina Ahşap Dış Cephe Kaplama
Bina dış cephe kaplama uygulamasında doğal bir malzeme olan ahşaptan üretildiği için, ahşap binaya doğal bir görünüm verir. Hafiftir ve binaya çok yük bırakmaz. Düzgün bir yalıtım yapıldığı takdirde tercih edilebilecek dış cephe uygulamasıdır.
4.PVC Dış Cephe Kaplaması
Polimer, 1960 senesinden itibaren dış cephede oldukça fazla kullanılır. Pvc cephe kaplaması hammaddeli bir yapıdır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmıştır. Plastik temellidir. Aynı zamanda su geçirmezdir. Isı yalıtımı sağlamaktadır. Hafiftir ve bütün hava şartlarına uygundur. Yangına karşı iyi bir dayanıklılığa sahiptir. Üretim maliyeti ise düşüktür. Enerji tasarrufu ise yüzde 40’tır. Aşınmaya da dayanıklıdır. Yapıyı paslanmaya karşı korumaktadır. Geri dönüşümlü bir ürün olması ayrıca bir avantajdır. Okullar, ofisler, fabrikalar, konutlar, oteller, sinema ve tiyatro salonları, hava alanları, hastaneler gibi pek çok alanda kullanılabilir. Renk olarak birçok seçeneğe sahiptir.
5. Bina Taş Dış Cephe Kaplama
Eğer geniş bahçeli bir eviniz varsa taş cephe kaplama oldukça iyi bir seçenektir. Doğal taş kaplama size istediğiniz sıcaklığı vermek için harika bir tasarım sunacaktır. Taş kaplamayı sadece dış cephede değil aynı zamanda iç tasarım için de kullanabilirsiniz. Doğal dokular, duvar tasarımlarında oldukça göze hitap eden dekorlardır. Dış mekan duvar kaplama için taş kaplamaları ekonomik olarak kullanışlıdır.