Güncel

Boşanma Davaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Boşanma davasının maliyeti nedir, boşanma davası ne kadar sürer, boşanma davasında velayet ve boşanma davasında tarafların duruşmaya katılması gerekir mi soruları yanıt buldu.

Boşanma davası açılabilmesi için mutlaka bir nedenin olması gerekir. Bu nedenle boşanma davası açan her eş sebebini göstermek zorundadır. Boşanma nedenlerine baktığımızda ise özellikle şiddetli geçimsizlik, aldatma ve konutu terk etme gibi sayılabilir. Boşanma davasının açılması için verilen dilekçe de gösterilen sebep dava esnasında ispatlanabilmesi gerekir. Örneğin aldatma gerekçe gösterilerek boşanma talep ediliyorsa aldatmanın ispatı gerekir. Aksi takdirde boşanma talebi reddedilir. Anlaşmalı boşanma davasında tarafların kusuru ya da boşanma gerekçesi uyuşmazlık konusu yapılmaz.

Boşanma Davasının Maliyeti Nedir?

Boşanma davasını açan kişi harç ve giderlerini mahkeme veznesine nakit olarak ödemek zorundadır. Dava harç ve giderlerinin yatırılmaması halinde dilekçe kabul edilmeyeceğinden dolayı davanın görülmesi de sağlanamaz. Eğer davanın giderlerinin tamamı yatırılmamışsa bu durumda hakim karşısına çıkıldığında hakim bu giderlerin ödenmesi için davacıya belli bir sürer verir. Eğer bu sürenin sonunda harç ve giderler ödenmezse bu durumda davanın açılması mümkün olmaz.

Boşanma davasında maliyet farklılık gösterebilir. Bir davanın maliyeti Bursa boşanma avukatı ücreti, davada dinlenecek olan tanık sayısı, davanın bilirkişi gerektirip gerektirmediği, farklı kurumlardan başka belgelerin talep edilip edilmeyeceği gibi konular belirler. Genel olarak bakıldığında boşanma davasında maliyet 5000-7000 lira arasında değişkenlik gösterir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davalarında belirleyici faktör davanın ne şekilde açılmış olduğudur. Örneğin anlaşmalı boşanma gerçekleşecekse bu durumda dava tek celsede sona erer. Davanın karara bağlanma süresi ise ortalama olarak 1 ay ile 4 ay arasında değişiklik gösterir. Bursa boşanma davası avukatı bu süreçte oldukça önemli görev yapar. İyi bir avukat seçildiğinde dava süreci olabildiğinde en aza indirilecektir.

Boşanma davası çekişmeli olacaksa bu durumda dava süreci daha karmaşık bir hal alabilir. Davanın niteliğine göre süre daha uzun ya da daha kısa olabilir. Çekişmeli boşanma davasında boşanma avukatı oldukça önemlidir. İyi bir avukat çekişmeli geçecek davalarda danışanına ve müvekkiline hak kaybı yaşatmayacaktır. Nafaka, mal paylaşımı, tazminat ve velayet gibi tüm konular boşanma davasında ciddiyet ve tecrübe gerektirir. İyi bir avukat tüm süreci kontrol altında tutacağı için daha başarılı sonuçlar alacaktır. Çekişmeli boşanma davalarında süreç genellikle 1 yıl ile 3 yıl arasında tamamlanmaktadır.

Boşanma Davasında Velayet

Çekişmeli boşanma davalarıyla ilgili çiftlerin en büyük sıkıntıları çocuk varsa psikolojik olacaktır. Bu süreç içerisinde çocuğun kimde kalacağı net olarak belirlenmemiş olduğundan çocuk bu süreçte anne ve baba arasında karar vermek zorunda olacaktır. Davadan çıkacak karar ise çocuk 18 yaşına gelinceye kadar geçerli olarak sayılacaktır.

Boşanma Davasında Tarafların Duruşmaya Katılması Gerekir mi?

Boşanma davasında tarafların bulunması gibi bir zorunluluk yoktur. Ancak taraflar bir avukat tutmuşlarsa bu durumda avukat davaya katılacaktır. Anlaşmalı boşanma davasında eğer taraflar davanın kısa sürmesini istiyorsa davaya katılmaları gerekir.

Boşanma davaları hakkında daha fazla bilgi ve destek almak için www.uluchukuk.com/bursa-aile-hukuku-avukati adresini ziyaret ederek bize ulaşabilirsiniz.