Merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir dijital ödeme sistemi olan Bitcoin, eşler arası (P2P) varlık transferi için geliştirilmiş, blokzinciri tabanlı bir yapıdır. Finansal işlemlerin herhangi bir merkez bankası, devlet ya da şirket tekelinde olmadan, kriptografik güven esası ile gerçekleşmesini sağlayan Bitcoin, ilk kripto para birimidir.
Satoshi Nakamoto adlı, kimliği ortaya çıkmamış kişi ya da kişiler tarafından 2008 yılında yayınlanan whitepaper, yani teknik döküman Bitcoin’e dair esasları içermektedir. Whitepaper’da, Bitcoin’in blokzinciri tabanlı olarak bir merkezi sunucuda yer almadan, şeffaf bir şekilde dijital varlık transferi için kullanılabileceği anlatılmıştır. Canlı fiyat grafiğine BTC fiyat adresinden erişmenin mümkün olduğu Bitcoin, piyasa değerine göre dünyanın en değerli kripto parasıdır.
BTC nedir?
Kripto para piyasasının ortaya çıkmasını sağlayan Bitcoin, getirdiği blokzinciri teknolojisi ile finans dünyasında bir devrim yaratmıştır. Merkeziyetsiz, sansürlenemez ve şeffaf yapısı ile dünyanın herhangi bir yerinde dijital varlık gönderimine olanak tanıyan Bitcoin’in ardından birçok kripto para projesi geliştirilmiştir. Bitcoin dışındaki kripto paralar, alternative coin’in kısaltması olan altcoin terimi ile ifade edilmektedir.
Kullanıcılar arasındaki transfer işlemlerinin şifreleme ile gerçekleştiği Bitcoin ağı, dağıtık bir veritabanı yapısına sahiptir. Blokzinciri olarak adlandırılan bu teknolojide, üretilen bloklarda mevcut işlemler doğrulanır ve her blok, bir önceki blok ile bağlantılıdır. Bitcoin teknolojisinde, çifte harcama gibi risklere karşı gelişmiş bir algoritma ve doğrulama sistemi söz konusudur. Bitcoin ağındaki işlemlerin gerçekleşmesi için, Proof of Work, yani emek ispatı anlamına gelen bir mutabakat modeli kullanılır. PoW modelinde, iki taraf arasındaki işlemin gerçekleşmesi için gerekli doğrulamayı yapan taraflar, blok tamamlandığında bir Bitcoin ödülü alır ve bu da madenciliği, ağ işlemlerinin doğrulanmasını teşvik eder.
Bitcoin, sınırlı arza sahip bir para birimidir. Sadece madencilik işlemi ile üretilebilen Bitcoin’in maksimum arzı 21 milyondur. Bitcoin’in piyasaya girdiği ve ilk bloğun (genesis blok) üretildiği 2009 yılında, blok üretim ödülü 50 Bitcoin olmuştur. Bununla birlikte, her 4 yılda bir halving, yani yarılanma gerçekleşir ve blok ödülleri yarıya iner. Bitcoin üretimini zorlaştıran bu otomatik işlemin, Bitcoin fiyatını yükseltici etkide bulunduğu öngörülmüştür. 2022 yılı itibariyle 19 milyonun üzerinde Bitcoin dolaşımdadır, buna karşın kalan 2 milyon Bitcoin’in üretim işleminin tamamlanması, 2140 yılında gerçekleşecektir.
Merkezi olmayan, güvenilir bir ağ yapısı içinde şeffaf ve düşük maliyetli varlık transferini mümkün kılan Bitcoin, ilk yıllarında internet ekosistemi içinde kabul görmüş olsa da ilerleyen yıllarda finansal yatırım araçları içinde öne çıkmıştır. Bitcoin’in değerini hızlı bir şekilde artırması ve sınırlı arzı da, BTC’nin öne çıkan yönleri arasındadır. 2009 yılında değeri 1 doların altında olan Bitcoin, 2021 yılında yaşanan boğa piyasasının ardından 69 bin dolarlık zirvesi ile ATH seviyesine ulaşmıştır.
BTC ne zaman ortaya çıktı?
Dijital para kavramı, Bitcoin ile kabul görmüş olsa da kökeni daha eskiye dayanmaktadır. Bitcoin, merkeziyetsiz ödeme sistemleri üzerine daha önce farklı çalışmalar yapılmasına karşın kullanım alanına sahip olan, kabul gören ilk projedir. BTC’nin ortaya çıkışı, 2008 yılının Ekim ayında, Satoshi Nakamoto tarafından bir grupla paylaşılan whitepaper’a dayanır. Teknik dökümanın başlığı, “Bitcoin: Eşten eşe elektronik nakit ödeme sistemi”dir.
2009 yılının Ocak ayında, Bitcoin’in genesis blok olarak adlandırılan ilk bloğu üretilmiş, Şubat ayında ise ilk BTC transferi yapılmıştır. Kısa süre içinde popüler hale gelen Bitcoin, birçok yatırımcı ilgisini çekmiştir. BTCUSDT sayfasından düşük komisyon ile alım satım işlemlerini yapmanın mümkün olduğu kripto para, 2022’nin Eylül ayı itibariyle 370 milyar doların üzerinde piyasa değeri ile en değerli kripto paradır.