Güncel

Çarpıcı araştırma: Cep telefonları şişmanlatıyor

Yurt dışında yapılan bir araştırmada, uzun süre cep telefonu kullanan kişilerin obezite riskinin yüzde 45 arttığı ortaya çıktı.

Dünyanın yakın gelecekte en büyük problemlerinden biri olması tahmin edilen obezite, her geçen gün daha büyük bir sorun haline geliyor. Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmada ülkelere göre obezite sıralaması yapılmış ve Türkiye, obezitenin en çok görüldüğü ülkelerden biri olmuştu. OECD ülkeleri ortalaması 19,5 ilen Türkiye'de bu oran yüzde 22,3 olarak göze çarpmıştı.

AKILLI TELEFONLAR OBEZİTEYE SEBEP OLUYOR

Alınan önlemlerle birlikte obezitenin azaltılması hedeflenirken yurt dışında yapılan bir araştırma, akıllı telefonların da obeziteyi tetiklediğini ortaya koydu. Araştırmada akıllı telefona bağımlılığı olan ve günde 6 saatten fazla telefon kullanan kişilerin obezite hastalığına yakalanma ihtimalinin yüzde 45'e yakın arttığı belirtildi. Verilere göre akıllı telefonlar, kişinin hareketsiz kalmasına sebep oluyor. Obeziteye sebep olan diğer unsurlar ise hızlı üretilip tüketilen fast food türü gıdalar ve içinde fazla şeker bulunan içecek ve ürünler olduğu belirtiliyor.

EGE BÖLGESİ OBEZİTEDE ALT SIRALARDA

Daha önce Türkiye'de yapılan obezite araştırmasında, en çok obezite görülen bölge Doğu Karadeniz olarak belirlenmişti. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde obezite yüzde 33,1 oranla ilk sırada yer almıştı. Doğu Karadeniz'i yüzde 33,0 ile Batı Anadolu, yüzde 32,9 ile Orta Anadolu, yüzde 31,3 ile Batı Karadeniz, yüzde 30,7 ile Batı Marmara, yüzde 30,6 ile Doğu Marmara, yüzde 30,1 ile Akdeniz, yüzde 28 ile Ege, yüzde 23,5 ile Kuzeydoğu Anadolu, yüzde 22,9 ile Güneydoğu Anadolu ve yüzde 20,5 ile Ortadoğu Anadolu takip etmişti.

OBEZİTENİN EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKE ABD

Yapılan araştırmalarda dünya üzerinde obezitenin en çok görüldüğü ülkeler ise yüzde 38,2 ile Amerika Birleşik Devletleri, yüzde 32,4 ile Meksika, yüzde 30,7 ile Yeni Zelanda, yüzde 30 ile Bulgaristan ve yüzde 27,9 ile Avustralya olduğu tespit edildi. Dünyada obezitenin en az görüldüğü ülkeler ise yüzde 3,7 ile Japonya, yüzde 5,3 ile Güney Kore, yüzde 9,8 ile İtalya, yüzde 10,3 ile İsviçre ve yüzde 12 ile Norveç olarak kaydedildi.