izmir, Ahmet Davutoğlu, Ak Parti
  1. Haberler
  2. İzmir
  3. Çeşme Kalesi önündeki heykel, nerede, giriş ücreti, Çeşme Müzesi hakkında bilgi

Çeşme Kalesi önündeki heykel, nerede, giriş ücreti, Çeşme Müzesi hakkında bilgi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan Çeşme Kalesi & Müzesi bir çok özelliği ile Çeşme Kalesi önündeki heykel, Çeşme Kalesi giriş ücreti, Çeşme Kalesi adres ve Çeşme Müzesi ziyaret saatleri gibi popüler başlıklara konu olmuş, Çeşme Kalesi & Müzesi hakkında bilgi edinmek isteyenler için önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Çeşme Kalesi, uzun yıllar önce Çeşme Müzik Yarışması’na ve Çeşme Festivali’ne de ev sahipliği yapmıştı.

Çeşme Kalesi ve Çeşme Müzesi

ÇEŞME KALESİ & MÜZESİ HAKKINDA BİLGİ

İzmir’in Çeşme ilçesi, tarih boyunca önemli bir ticaret kapısı olmasından dolayı, potansiyel tehlikelere açık bir merkez olarak bilinmektedir. Osmanlı devlet adamları, bu potansiyelden dolayı bir savunma stratejisi düşünmüş ve Çeşme Kalesi’nin yapılması için buyruk çıkarmışlardır. Çeşme Kalesi’nin yapımına, sekizinci Osmanlı Padişahı olan ve Yavuz Sultan Selim’in babası olan II. Bayezid’in hükmüyle, dönemin Aydın Valisi olan Mir Haydar’ın görevlendirilmesiyle başlanmıştır. Çeşme Kalesi’ni Mimar Ahmet Oğlu Mehmet yapmıştır ve 1508-1509 yıllarında tamamlanmıştır. Çeşme Kalesi’nin yerinde Cenevizliler tarafından yapılan daha küçük bir kale yapısı olduğu, mevcut kalenin bu yapının geliştirilmesi ile meydana çıktığı yönünde de kanıtlanmamış bilgiler bulunmaktadır.

çeşme gezilecek tarihi yerler 2021 müzeler alaçatı köyler plajlar

ÇEŞME KALESİ SEYAHATNAME’DE VAR

Piri Reis’in meşhur haritasında da yer alan Çeşme Kalesi, ünlü gezginimiz Evliya Çelebi tarafından da ziyaret edilmiş ve Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde yerini almıştır. Denizin kenarında alçak bir kaya üzerine yapıldığı, batı tarafının deniz, doğu tarafının ise sahra ve dağ olduğu Evliya Çelebi tarafından anlatılmış, Çeşme Kalesi’nin içinde 50 toprak örtülü evin olduğunu da yine Evliya Çelebi söylemiştir. Günümüzde Çeşme Kalesi’ni inceleyen uzmanlar, Evliya Çelebi’nin kaleye dair anlattıklarının tümünü onaylamıştır.

ÇEŞME KALESİ KONSERLERİ YAPILIYOR

Çeşme Kalesi, yapıldığı günden bu güne tüm sağlamlığı ile yerinde duruyor. Osmanlı mimari izlerini yoğun şekilde taşıyan kale, Osmanlı-Rus deniz savaşında önemli yaralar almış ancak daha sonra onarılarak günümüze kadar ulaşmıştır. İşlevsel bir yapıya dönüştürülen Çeşme Kalesi’nin içinde Çeşme Müzesi açılmış, aynı zamanda önemli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapması sağlanmıştır. Çeşme Kalesi konserleri, müzikseverlerin yakından takip ettiği etkinlikler arasında yer alıyor.

Çeşme Kalesi & Müzesi

ÇEŞME MÜZESİ 1965’DE AÇILDI

Çeşme Kalesi, müze olarak hizmet vermeye 1965 yılında başladı. Topkapı Müzesi’nden getirilen silahlar Çeşme Kalesi’nde sergilenmeye başladı ve 1984 yılında bu silahlar aşırı nem dolayısıyla oksitlendiğinden İzmir Arkeoloji Müzesi ve Ödemiş Müzesi’ne taşındı. Çeşme Müzesi’nde bugün sergilenen eserler, özellikle Ildırı (Erythrai) Antik Kenti’nde yapılan kazılarda çıkarılan eserlerdir. Pişmiş toprak eserleri, tanrıça heykelleri ve mermer heykeller ile sikkeler Çeşme Müzesi’nde sergilenmeye devam ediyor. Çeşme Kalesi & Müzesi’nin içinde Barbaros Kulesi Sergi Salonu da bulunuyor. Bu salonda, geçmiş çağlara ait önemli arkeolojik eserler yer alıyor. Müzenin bir diğer bölümü olan Osmanlı-Rus Savaşı Sergi Salonu’nda deniz savaşında kullanılan harita, bayrak, sikke gibi objeler sergileniyor. Çeşme Kalesi surları arasında bulunan bahçede ise Osmanlı İmparatorluğu’nun kullandığı toplar yer alıyor.

ÇEŞME MÜZESİ’NDEKİ ESERLERİN ÇIKIŞ YERLERİ

Çeşme Müzesi’nde sergilenen 500’e yakın arkeolojik ve etnografik eserin çıkış yerleri şunlardır;

  1. Ildırı (Erythrai) Antik Kenti
  2. Alaçatı
  3. Kalemburnu
  4. Çeşme Körfezi
Çeşme Kalesi & Müzesi

Çeşme Müzesi’nde en dikkat çekici eserler şunlardır;

  • Erythrai Antik Kenti heykelleri
  • Yine bu antik kentte çıkarılan figürinler ve sikkeler
  • Osmanlı-Rus Deniz Savaşı’nda kullanılan silahlar ve eşyalar
  • Mermer heykeller ve büstler
  • Gümüş ve bronz sikkeler
  • Bağlararası’ndan elde edilen el yapımı çanak-çömlekler
  • Tunç Çağı’na ait eserler

çeşme tanay tabiat orman parkı kamp giriş ücreti 2021

ÇEŞME KALESİ ÖNÜNDEKİ HEYKEL

Çeşme Kalesi’nin önünde bulunan heykel, Cezayirli Gazi Hasan Paşa’yı ve evcilleştirdiği aslanı betimler. 1713 yılında doğan ve 1790 yılında vefat eden Cezayirli Gazi Hasan Paşa, sadrazamlık görevinde de bulunmuş önemli Osmanlı devlet adamı ve askerlerinden biri olarak tarihe geçmiştir. Evcilleştirdiği bir aslanla dolaşan Cezayirli Gazi Hasan Paşa, bu yönüyle meşhur olmuştur. Amerika’yı vergiye/haraca bağlayan Osmanlı askeri olarak da bilinen Hasan Paşa’nın yaptığı kahramanlıklardan dolayı Çeşme Kalesi önüne heykeli yapılmıştır.

Çeşme Kalesi & Müzesi

ÇEŞME KALESİ NEREDE, ÇEŞME KALESİ ADRES

Çeşme Kalesi yol tarifi ve Çeşme Kalesi’ne nasıl gidilir sorularının cevabı şöyle; İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Musalla Mahallesi’nde bulunan Çeşme Kalesi & Müzesi, İzmir’e 72 km, Alaçatı’ya 10 km mesafede ve Çeşme Merkez’den yürüyerek gidilebilir. Çeşme Müzesi & Kalesi iletişim numarası ise (232) 712 66 09. Çeşme Kalesi’nin tam adresi: Musalla Mahallesi, Çarşı Mevkii 1015. Sokak, Çeşme’dir.

ÇEŞME KALESİ ZİYARET SAATLERİ VE KAPANIŞ SAATİ

Çeşme Kalesi & Müzesi’ne ziyaret saatleri ve Çeşme Kalesi’nin kapanış saati bilgileri şöyledir; 1 Nisan ile 31 Ekim arasındaki yaz döneminde, 08.00 ile 18.30 arasında her gün açık olan Çeşme Kalesi & Müzesi, 31 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında olan kış döneminde de, 08.30 ile 18.00 saatleri arasında her gün açıktır.

ÇEŞME KALESİ & MÜZESİ GİRİŞ ÜCRETİ

Çeşme Kalesi & Müzesi’ne giriş ücreti 2019 yılı fiyatlandırma tarifesine göre 14 TL olarak belirlenmiştir. Müze Kart sahibi olanlar yılda 2 kez Çeşme Kalesi & Müzesi’ni Müze Kart ile ziyaret edebiliyor. Müze Kart+ sahibi olanların ise sınırsız ziyaret hakkı bulunuyor.

ÇEŞME KALESİ’NE YAKIN OTELLER

  • Marin Hotel: 16 Eylül Mah. 3053. Sk. No: 10-A, Çeşme / İzmir
  • Yalçın Hotel: Musalla Mah. 1002. Sk No: 14, Çeşme / İzmir
  • Ufuk Butik Hotel: 16 Eylül Mah. 3053 Sk. No: 48, Çeşme / İzmir
  • Çesme Kale Taş Apart: İsmet İnönü Mah. 2007. Sk. No: 2, Çeşme / İzmir
  • Çesmekeş Hotel: Musalla Mah. 1132. Sok.No: 9 Fener Burnu Çeşme / İzmir
  • Laledan Konagi Butik Hotel: Musalla Mah, 1013. Sk, No: 10, Çeşme / İzmir

izmir'de gezilecek antik kentler, müzeler, tarihi yerler plajlar

Çeşme Kalesi önündeki heykel, nerede, giriş ücreti, Çeşme Müzesi hakkında bilgi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir