Ağır Ceza Davaları Ne Kadar Sürer?
Daha öncesinde de belirtildiği gibi ağır ceza davalarında yargılanan sanıkların sayısı, davaya dair delillerin toplanması, tutuklu sanıklıkların varlığı gibi faktörler yargılama süresinin değişiklik göstermesine neden olmaktadır.
Ek olarak davanın soruşturma aşamasında ifadesi alınan ya da alınmayan tanıkların kovuşturma aşamasında dinlenmesi de sürenin değişiklik göstermesinde etkilidir. Dava Yargılamasında İfade ve Sorgu konusunda da bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
Ağır ceza davalarını sadece yerel mahkeme süreciyle de değerlendirmemek gerekir. Yargıtay süreçleri de ağır ceza davasının uzamasına neden olabilen sebepler arasında gösterilebilir. Bir zaman aralığı vermek gerekirse ağır ceza davaları genellikle 1 yıl ila 3 yıl arasında sürebilmektedir.
Dava sürecini etkileyen pek çok faktör olduğu için öngörülen süreden daha uzun ya da daha kısa bir zaman zarfında da neticelendirilir.
Asliye Ceza Davaları Ne Kadar Sürede Neticelendirilir?
Asliye ceza mahkemeleri, genellikle 10 yıl ve daha az hapis cezası gerektiren durumlarda görev yapmaktadır. Asliye ceza mahkemesinde görülen bir ceza davasının 300 ile 390 gün içerisinde neticelendirilmesi hedeflenmektedir. Ancak bu sürenin de değişiklik göstermesinde etkili olan faktörler bulunmaktadır.
Sanık ya da mağdur sayısının fazla olması, delillerin toplanması gibi faktörler asliye ceza davasının sonuçlandırılma süresini değiştirebilir.
Asliye ceza davalarının ne zaman karara bağlanıp neticelendirileceği konusunda net bir süre aralığı vermek doğru değildir. Çünkü her dava dosyası ve suç tipi, kendi özelinde değerlendirilir. Bu nedenden dolayı alanında uzman ağır ceza avukatının yaptığı savunma ve hızlandırıcı hukuki işlemler; sanık tutuklu olarak yargılanıyorsa faydaları ve avantajları çok büyük olacaktır.
Ceza Yargılamasında İfade ve Sorgu İşlemlerinin Ceza Davalarının Süresine Etkisi Nedir?
Ceza davalarında en önemli işlemlerde biri müştekinin ve sanığın ifade ve beyanlarının alınmasıdır. Bu süreçler ne kadar hızlı yapılırsa ceza davasında ki taraflar açısından olumlu olacaktır. Bu sebeple ceza yargılamasında ifade ve sorgu işlemlerinde ceza avukatının önemi çok büyüktür. Bu anlamda en iyi ceza avukatı ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.
Cumhuriyet savcısı ya da kolluk kuvvetleri tarafından soruşturma amacıyla şüphelinin gerçekleştirilen fiille ilgili dinlenmesi olarak bilinen ifade, sorguyla oldukça karıştırılan bir kavramdır. Bu nedenle ceza yargılamasında ifade ve sorgu kavramlarının iyi bilinmesi gerekir.
İfadeden farklı olarak sorgu, şüphelinin veya sanığın mahkeme tarafından dinlenmesi olarak kabul edilir. Ne ifade ne de sorgu işlemlerini belirlenen görevlilerin dışında herhangi bir kişi gerçekleştiremez.
Benzer olmasına rağmen oldukça farklı olan ifade ve sorgu işlemleri, belirli prosedürler takip edilerek yapılır. Aksi takdirde yapılan işlemlerin geçerli olması mümkün değildir. Bu işlemlerin yapılmasından sonra gerekli duruşmaya ilişkin işlemler yapılarak ceza davası ceza mahkemesi hakiminin verdiği karar ile sonuçlandırılır.
Ceza Davalarında Soruşturma İçin İfade Vermeye veya Sorguya Çağrılma Süreci Ne Kadar Sürer?
Soruşturma sürecinde yapılan işlemlerin kusursuz şekilde yürütülmesi konusunda sorumlu olan kişi Cumhuriyet savcısıdır. Bu noktada savcı, emrinde bulunan polis ya da jandarma görevlilerinden destek alarak soruşturma için gerekli olan bütün delilleri toparlar.
Ayrıca suçta kullanılan tüm araçlar toplanır ve incelenir. İlgili raporlar bir araya getirilir. Konuyla ilgili tanık, şüpheli, şikâyetçi tarafından verilen ifadeler düzenli bir şekilde alınarak raporlanır. İfade verme ve sorguya çağırma işlemlerinin gerçekleşmesi için ilgili savcının talimatı gereklidir.
Savcı tarafından herhangi bir talimat verilmediği takdirde kolluk kuvvetleri ya da jandarma ifade vermeye kimseyi çağıramaz. Savcı tarafından verilen talimat ise genellikle yazılı olmasına rağmen acil durumlarda sözlü de olabilir. Şüpheli ifade için jandarmaya, emniyet müdürlüğüne, polis merkezine ya da savcılığa gitmelidir.
Nedeniyle birlikte ifade için davetiye gönderilen kişinin bu çağrıyı görmezden gelmesi durumunda zorla ifade için ilgili yere götürüleceği de davetiyede açık bir dille belirtilir. Davetiye müştekiye ve sanığa gider.
Yargılama yapılan ceza mahkemesi ile tarafların ikametgahı aynı şehirde ise ifade ve sorgu işlemleri davetiyeden sonra ki ortalama bir ay içinde sonuçlanır. Bu ifade soruşturma evrakına eklenir. Gerekli hukuki işlemler yapılır.
Soruşturma sona erdikten sonra ceza mahkemesinde dava açılıp gerekli yargılama işlemleri yerine getirilir. Soruşturma ve kovuşturma işlemlerinde uzman ve deneyimli ağır ceza avukatının en önemli katkılarından biri işlemleri hızlandırmak için gerekli hukuki işlemleri başlatmak olacaktır. Bu süreçler bu şekilde hızlı bir şekilde sona erer.