Türkiye’de badem denildiğinde ilk akla gelen yer Muğla’nın şirin ilçesi Datça. Datça halkı bugünlerde, Türkiye’de ses getirecek, renklerin şöleniyle davetlilerini ağırlayacak ve 3 gün sürecek Datça Badem Çiçeği Festivali’ne hazırlanıyor. Datça Badem Çiçeği Festivali hakkında yazdığımız haberde; Datça Badem Çiçeği Festival Programı, Festival Turları, Festival Atölyeleri ve Sahne Performansları ile birlikte Datça'da Nerede Kalınır, Datça Konaklama Bilgileri, Datça'da Ne Yenilir, Ne İçilir ve Datça'ya Nasıl Gidilir sorularına da cevap bulabilirsiniz.
Bu yıl 2.si düzenlenecek olan Datça Badem Çiçeği Festivali, Türkiye’nin her yerinden festival severleri, Datça’nın en güzel zamanlarına şahitlik etmek isteyenleri, şehrin kalabalığından ve gürültüsünden kaçmak isteyenleri, en leziz yemeklerin tadına bakmak isteyenleri ve birbirinden farklı etkinliklerle güzel zamanlar geçirmek isteyenleri ağırlayacak. Festival 8-9-10 Şubat 2019’da Datça Yarımadası’nda yapılacak. Festivale gelenler, birbirinden renkli etkinlikler ve program takvimi ile Datça’nın serüvenine, tadına doyulmayan doğasına, gizemli tarihine ve renkli kültürüne şahit olacaklar.
DATÇA BADEMİ
Birbirinden farklı 85 badem türü ile Türkiye’deki badem üretiminin yüzde 10 payına sahip Datça’da, bademler tamamen sulu tarım yöntemiyle yetişiyor. Datça bademi diğer badem türlerinden daha lezzetli, iri ve ağır oluşuyla tüm dünyada meşhur. Türkiye’de Badem Çiçeği Festivali yapacak bir yer varsa, o Datça’dan başka bir yer olamaz.
DATÇA BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ PROGRAM TAKVİMİ
Festival programı şu başlıklardan oluşuyor;
- Festival Turları
- Atölyeler
- Festival Yürüyüşü
- Coop Datça Programı
- Coop Live Konserler
- Ana Sahne Performansları
- Okur Yazar Buluşmaları
FESTİVAL PANAYIR ALANLARI
Datça Badem Çiçeği Festivali’nde 2 ana festival alanı kurulacak. İşte o festival alanları ve ayrıntıları;
LİMAN – DATÇA MERKEZ
Festivalin panayır alanlarından biri Datça merkezde kurulacak ve bu alanda badem üreticileri, Datçalılar’ın açacağı badem ve doğal ürünler, yöresel yemekler, el işi hediyelik eşyaların stantları ve sponsorlar yer alacak. Yine, Liman’da kurulacak etkinlik sahnesinde müzik dinletileri, dans gösterimleri, söyleşiler ve birbirinden renkli performanslar olacak. Datça Merkez (Liman) panayır alanı 8 Şubat Cuma (Birinci Gün) 12.00 ve 18.00 saatleri arasında, 9 Şubat Cumartesi (İkinci Gün) 10.00 ve 18.00 saatleri arasında ve 10 Şubat Pazar (Üçüncü Gün) 10.00 ve 18.00 saatleri arasında konuklarını ağırlayacak.
DATÇA PALAMUTBÜKÜ
Datça Badem Çiçeği Festivali’nin bir diğer panayır alanı Palamutbükü olacak. Datça Palamutbükü’nde kurulacak stantlarda Datçalılar’ın kendi ürettikleri ürünler, badem ürünleri ve hediyelik eşyalar yer alacak. Datça Palamutbükü panayır alanı 8 Şubat Cuma (Birinci Gün) 12.00 ile 18.00 saatlerinde arasında, 9 Şubat Cumartesi (İkinci Gün) 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ve 10 Şubat Pazar (Üçüncü Gün) 10.00 ile 18.00 saatleri arasında festival severleri ağırlayacak.
FESTİVAL YÜRÜYÜŞÜ
Festival yürüyüşü, Datça halkı ve festival katılımcılarını bir araya getiren keyifli bir etkinlik. Badem çiçeklerinin en yoğun olduğu bölgede, protokolün ve tüm ziyaretçilerin katılımıyla gerçekleşiyor. Katılımcılar hem doğa içinde bol oksijenli bir yürüyüş yapma fırsatı buluyorlar, hem de en güzel badem çiçekleri ile fotoğraf çekilebiliyorlar.
BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ’NDE FESTİVAL TURLARI
8-9-10 Şubat tarihleri arasında yapılacak Datça Badem Çiçeği Festivali boyunca, badem çiçeklerine daha yakından bakmak, Datça’nın farklı noktalarının, doğal güzelliklerinin keşfedilmesi, tarihine tanıklık edilmesi ve festival neşesinin tüm Datça’ya yayılması için festival turları düzenlenecek.
Düzenlenecek festival turları kapsamında;
- Knidos – Palamutbükü Turu
- Hızırşah – Eski Datça Turu
- Datça Yarımadası Turu davetlilerini bekliyor.
BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVAL ATÖLYELERİ
Datça Badem Çiçeği Festivali kapsamında birbirinden renkli, bilgilendirici ve eğlenceli atölyelerde düzenlenecek. Festivale katılanların yeteneklerini sergileyeceği, eğleneceği ve çok şey öğreneceği atölyeler şu başlıklarda yapılacak;
- Defter Yapım Atölyesi
- Merhem Yapım Atölyesi
- Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı Atölyesi
- Sabun Yapımı Atölyesi
- Tokat Yazmacılığı Ahşap Baskı Atölyesi
- Keçe Sabun Yapımı Atölyesi
- Mum Yapım Atölyesi
- Dekoratif Ahşap Süsleme Atölyesi
- Amigurumi Oyuncak Yapımı Atölyesi
- Seramik Yapım Atölyesi
- Miyuki Boncuk Atölyesi
- Yetişkinler İçin Masal Terapisi
- Mala Meditasyon Kolye Atölyesi
- Arham ile Kahkaha Meditasyonu
- Arham ile Sevinç Dansları (Heart Dance)
- Nefes ve Müzik Terapisi / Seni Sana Çalayım
- Arham ile “Bilinçli İlişkiler” Semineri
- Eylem Devi Çeliker ile Kadın Çemberi
- Nefes Farkındalığı Atölyesi
- Devi ile Ayrılıktan Bir’liğe
FESTİVAL SAHNE PERFORMANSLARI
Datça Badem Çiçeği Festivali’ne katılacakları bilgilendirici ve renkli etkinliklerin, atölyelerin yanı sıra sahne performansları da bekliyor. Festival boyunca Dj performansları, workshoplar, solo ve grup konserleri, gösteriler, ateş dansları ve müzik dinletileri festivale katılacaklara unutamayacakları anlar yaşatacak. Ayrıca “Ana Sahne Performansları” başlığıyla festivalde yer alacak etkinlikler, gruplar ve isimler şunlar;
- Engelim Olmayın Derneği Ritim Grubu
- Betçe Korosu / Betçe Sanat Merkezi Folklor Ekibi
- Bodrum Bitez Gülümser Mehmet Danacı İlkokulu Folklor Ekibi
- Bodrum Bandosu
- Datça Müzik Sevenler Derneği
- Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Keman Dörtlüsü
- Neşeli Patiler Dans Grubu
- Akademi Datça
- Point Dans Akademisi
- Datça Koro Evi Mandolin Korosu
- Can Akşahin - Datça'nın Pan Flütçüsü
- Datça Kent Konseyi Halk Oyunları Ekibi
- Yerel Tohum Derneği
- Metamorfoz Sanatevi Modern Dans Gösterisi
- Eski 45'likler Orkestrası
- Yasin Kolaşin ile Datça'da Bademcilik
- Alper Kuyucu ile Datça'da Arıcılık
OKUR YAZAR BULUŞMALARI
Badem Çiçeği Festivali’nde 3 gün boyunca Sahafiye Datça Cumhuriyet Meydanında okur yazar buluşmaları da yapılacak. Okur yazar buluşmaları ayrıntılarını ve sanatçı bilgilerini aşağıda bulabilirsiniz.
DATÇA’DA NEREDE KALINIR, DATÇA KONAKLAMA
8-9-10 Şubat 2019 tarihlerinde yapılacak Datça Badem Çiçeği Festivali’ne gidecek olanlar aşağıda isimleri yazılı konaklama mekânları ile irtibat kurabilirler.
- Datça Sapphire Hotel
- Datça Beyaz Ev Otel
- Uslu Otel Royal Yatching
- Yağhane Butik Otel
- Veziroğlu Apart
- Savana Butik Otel
- Laçin Apart
- Eski Datça Otel
- Datça Türk Evi Butik Otel
- Datça Citi Hotel
- Bademli Konak Otel
- Knidos Butik Otel
- My Marina Select Hotel
- Konak Tuncel Efe
- Otel Mavi Beyaz
- Zeytin Pansiyon Palamutbükü
- Bora Hotel
- Bük Pansiyon Palamutbükü
DATÇA’DA NE YENİLİR, NE İÇİLİR
Badem Çiçeği Festivali’ne gelecek olanlar, aşağıda adları yazılı mekânlara bir göz atabilir.
- Datça Sapphire Roof Bistro
- Yeşim Teras Restaurant
- Limani Datça
DATÇA’YA NASIL GİDİLİR
Dalaman Havalimanı Datça’ya 150 km yakınlıkta. Datça’ya en yakın havalimanı olan Dalaman’a gelerek ordan Datça’ya geçebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise Datça’ya Bodrum’dan deniz yolu ile ulaşmak. Bodrum’dan Datça’ya gelen feribotların ulaşım saatlerine bakarak Datça’ya gelebilirsiniz.