Güncel

TYT ve AYT’ye Dersigo.com İle Hazırlan! Dilediğin Üniversiteyi Kazan!

TYT ders dağılımı, AYT ders ve edebiyat matematik konuları ile LGS ders videoları Dersigo.com'da...

Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan YKS sınavının ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testinin kısaltımıdır. TYT ders dağılımı ve AYT ders dağılımını sitemiz üzerinde bulabilirsiniz. AYT oturumu TYT oturumundan hemen sonra Yükseköğretim Kurumu tarafından 2018 yılında uygulanmaya başlanmıştır. AYT oturumunda 4 adet alt test bölümden sorular gelmektedir. Bu testler sırasıyla Türk dili ve edebiyatı, sosyal bilimler-1 ve 2, matematik ve fen Bilimleri testleridir. Özellikle AYT ders ve Edebiyat konuları ve Matematik konuları öğrenciler tarafından sık tercih edilen konulardır.

Sosyal bilimler-1 testi, tarih ve coğrafya alanlarından sorular adaylara sorulmaktadır. AYT sınavında Tarih, coğrafya ve felsefe testlerinin yanında din kültürü ve ahlak bilgisinden de sorular adaylara sorulmaktadır. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersindeki soruları yanıtlamak istemeyen adaylar için felsefe soruları teste yer alacaktır. Sınava girecek adaylar YKS başvurusu yaparken, kendi öğrenimlerine uygun olanı seçeneği işaretleyecekler ve bu bilgiler MEB e-okul sisteminden de kontrol edilerek din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin felsefe grubu sorularını cevaplaması imkânını bulunduracaktır. AYT de Fen bilimleri bölümünde AYT Kimya konuları, AYT Fizik Konuları, AYT biyoloji konuları dâhilinde sorular mevcuttur. YKS de sorulan sorular, MEB'in ortak müfredatından hazırlanmaktadır. AYT sınavında puan her aday için en fazla dört farklı şekilde sunulacaktır. Bunlar SAY (sayısal), EA (eşit ağırlık), SÖZ (sözel) ve yabancı dil testine giren adaylar için DİL puanı olacaktır.

2022 yılından önce yapılan sınavda aday, TYT sınavından en az 150 puan alması gerekiyordu. Fakat 2022 yılında baraj puanı uygulaması kaldırıldı. Sayısal (SAY) için AYT sınavında matematik ve fen bilimleri, eşit ağırlık (EA) için matematik ve Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler-1, sözel (SÖZ) için Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler-1 ve 2 testlerinin her ikisinden de en az 0,5 net, DİL için gerekli olan yabancı dil testinden de en az 0,5 net gerekmektedir.

100 ile 500 Aralığında hesaplanan puanlara okul puanı, geçmiş senelerde olduğu gibi dâhildir. 2022 yılında baraj puanı kaldırılmıştı. Adaylar puanlarının hesaplandığı her puan türü ile ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilme hakkına sahip olacaktır.

Alan yeterlilik testi yukarıda belirtildiği gibi 4 adet alt bölüm testinden oluşmaktadır. Ve her bölümde toplam 40 soru adaylara yöneltilmektedir. Alan yeterlilik testindeki toplam soru sayısı 160'tır. Sınav süresi, tek oturumda 180 dakikadan oluşmaktadır. Böylece adaylar soruları yanıtlarken soru başına ortalama 67,5 saniye (1,125 dakika) sürede cevaplamış olacaklardır. Siz de Dersigo.com üzerinden LGS ders videolarına ve soru çözümlerine ulaşabilirsiniz.