2009 yılında başlayan ekonomik krizle mücadele eden ve halen krizin etkilerinin hissedildiği Yunanistan’da, geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği ile yapılan görüşmeler sonucunda “Kriz bitti” açıklaması yapılmıştı. Kurtarma programının artık sonlara yaklaşıldığı ifade edilirken Euro Grubu Başkanı Centeno, artık Yunanistan’ın kendi ayaklarının üzerinde durabileceğini ve bundan sonra herhangi bir kurtarma programının olmayacağını ifade etmişti.
Borç hafifletilmesi için gerekli düzenlemelerin yapıldığına dikkat çekilirken bugüne dek sağlanan 240 milyar Euro’luk kaynağın yanı sıra 15 milyar euroluk yeni ödeme yapılacağını belirtmişti.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Yunanistan, ülkenin en büyük havalimanı olan Elefterios Venizelos’un bir kısmının satışı için harekete geçti. Ülkede yaşanan krizin bir türlü bitmemesinin en büyük göstergelerinden biri olan bu gelişme, zaten birkaç ortağı olan havalimanında Yunanistan hükümetinin payının azalacağı anlamına geliyor.
YÜZDE 30 DAHA ÖZELLEŞTİRİLECEK
2001 yılında açılan havalimanının şu an yüzde 25’ine Yunanistan Hükümeti, yüzde 30’una özelleştirme idaresi, geri kalanı ise Almanya merkezli bir havalimanı şirketi ve Yunanistan özel şirketine ait.
Yunan Özellleştirme İdaresi, Eylül ayının sonuna kadar talep toplama kararı alırken bu tarih sonrasında özelleştirme yapılacak. İdare, havalimanının yüzde 30’unun daha satışını planlıyor. Yılda 24 milyon kişinin kullandığı havalimanı, ülkenin iç ve dış hat uçuşlarının büyük bölümünü tek başına sağlıyor.
Ülkede 2017 yılında 14 havalimanı daha özelleştirilmişti.
KURTARMA OPERASYONU 2009’DA BAŞLADI
2009 yılında Yunanistan’da başlayan ekonomik kriz nedeniyle Avrupa Birliği ülkeleri, yaptıkları toplantı sonucu krizin kendi ülkelerine sıçramasından endişe ederek Yunanistan’ı kurtarma programına almıştı. Birçok kez yapılan kredi anlaşmaları nedeniyle ülkede, 2009 ila 2019 yılları arasında işsizlik oranı zaman zaman yüzde 60’a kadar tırmandı.
Yaşanan 10 yıllık süreçte kredi anlaşmalarına ve vergi artırımlarına karşı çıkan Yunan halkı, belki de yüzlerce kez protesto gösterileri yaptı. Protestolar, ülkede 8 kez hükümetin düşmesine sebep oldu. Yunanistan ile Avrupa Birliği arasında yapılan anlaşmalara göre ülke, 2060’a kadar AB’ye borç ödeyecek. Ülkenin AB’den aldığı kredi miktarı, faizlerle birlikte 300 milyar euroyu buluyor.
Ülkenin en büyük gelir kaynakları arasında turizm ve gemi ticareti yer alıyor. Yunan firmaları, dünya deniz ticaretinin yüzde 20’sine yakınını tek başına kontrol ediyor.