Üniversite hayali olan liseli birçok öğrencinin merak ettiği ve sürekli olarak araştırdığı konulardan biri üniversite sınavlarıdır. Sistemin sürekli olarak kendini güncellemesi ile birlikte birçok kez isim değişikliğine giden üniversite sınavının son olarak yeni ismi YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) olarak belirlenmiştir. YKS toplamda 3 oturumdan meydana gelmektedir. Bunlar ise;
- 1. Oturum - TYT ( Temel Yeterlilik Testi)
- 2. Oturum – AYT ( Alan Yeterlilik Testi)
- 3. Oturum – YDT ( Yabancı Dil Testi) olarak yer almaktadır.
TYT, isminden de anlaşılacağı şekilde öğrencilerin temelde almış olduğu eğitim düzeyinde öğrencilerin girmiş olduğu sınavdır. Kendi içinde ise Türkçe (40 soru), Sosyal Bilimler (20 soru) Temel Matematik (40 soru) ve Fen Bilimleri (20 soru) olarak toplamda 4 kısımdan meydana gelmektedir.
TYT TARİH KONULARINA NASIL ÇALIŞILMALI?
TYT tarih testinde totalde 5 adet soru yer almaktadır. Genel manada başlangıç düzeyinde tarih bilen ve okuduğunu yorumlamada iyi olan çoğu öğrencinin yapabileceği tarzdan sorulara sahip olan bir sınavdır. Bu testin sorularını çözmek isteyen öğrencilerin ilk olarak yapması gereken temel düzeyde tarih konularına hakim olmaktır. Elinde mevcut olan ya da almış olduğu konu anlatım kitapları yardımı ile gerekli olan bilgiye sahip olmalı ve bunu disiplinli bir şekilde günlük olarak tekrar etmesi gerekmektedir.
Tarih sınavı için ayriyeten öğrenciler çoğu kitapçıda yer alan cep kitaplarından faydalanarak tarih hakkında gerekli olan bilgileri kazanarak, hem de bunu istediği zaman yapabilme fırsatına sahip olarak sıkılmadan gerçekleştirebilme fırsatına sahiplerdir. Sonrasında ise önemli olan tek şey özellikle sınav tarihine 2 ay kalan süre zarfında bolca soru çözmek olacaktır. Soru olarak makul bir seviyede soru sayısına sahip olan bu dersin sınavına hazırlanırken önemli olan kısa sürede öğrencinin karşısına gelen bu testi doğru bir şekilde bitirmektir.
Bunun içinde yapılması gereken tek şey bol bir şekilde kaynak kullanarak öğrencilerin kendisini pekiştirmesi ve çelişkide kalmadan soruları cevaplayabilmesi için soru çözümü yapması, soru bankalarından faydalanması oldukça önem arz etmektedir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus ise kullanılan yayınevinin kaliteli olmasıdır. Çünkü her ne kadar kaliteli sorular yer almış olsa da bir o kadar da çok basit ya da hiç olmadığı kadar zor sorulardan meydana gelen kaynaklar yer alabilmektedir.
Bunların yanı sıra çok sık denk gelinmemiş olsa bile soru yanlışlıkları ve cevaplarda birçok sıkıntının yaşandığı yayınevleri de yer alabilmektedir. O yüzden öğrencilerin bu tarz konulara fazlasıyla titiz bir şekilde yaklaşması ve araştırması gerektiği düşünülmektedir. Bu sebepten de anlaşılacağı üzere önemli olan çok soru çözmek değildir, önemli olan kaliteli ve sınava uygun olan konular ve sorulardan faydalanarak sınava hazırlık yapmaktır. Şimdiye kadar birçok öğrenci ve bununla birlikte eğitimcinin de önerdiği kendileriyle sınava girecek herkesin bu yayınlardan faydalanması gerektiğini düşündüğü yayınlar ise şu şekilde sıralanabilir;
-
PALME YAYINLARI
Palme yayınları gerek TYT gerekse diğer birçok sınavda bütün öğrencilere tam destek sunarak olabildiğince kaliteli konu anlatımı ve soru bankası kitapları sunmaktadır. Aynı zamanda fiyatlarını da makul bir seviye de tutan Palme yayınları TYT Tarih soru bankası olarak da oldukça kaliteli sorular çıkarmaktadır. O yüzden de üniversiteye hazırlık döneminde tercih edilmesi gereken ve çoğu kişi tarafından tavsiye edilen yayınlardan biridir.
-
BİLGİ SARMAL YAYINLARI
Bilgi sarmal yayınları yayınlanma ve eğitim vermeye başladığı günden bu yana ilgiyi her zaman kendi üzerinde tutmayı başarmış olan yayınevlerinden biridir. Konu anlatımının akışı ve soru bankalarında yer alan soruların kaliteli oluşu sebebiyeti ile hiçbir zaman sıralama olarak gerilere düşme durumu yaşamamıştır. Bilgi Sarmal Yayınları TYT tarih soru bankası olarak ise en az Palme yayınları kadar başarılı olmakla birlikte geçmişten günümüze sınavlarda başarılı olan çoğu öğrenci tarafından da tercih edilen yayınlar arasında yer almaktadır.
TYT konusu olan tarihte ise soruların sıkıcı geldiği öğrenciler için akıcı bir soru tarzı, sorulara doymayan öğrenciler için ise farklı bir bakış açısı kazandırarak tavsiyeler arasında ilk sıralarda yer almasına vesile olmuştur.