İzmir

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı

Göz kapağı ameliyatı nedir? sorusu yanıt buldu.

Göz kapağı düşüklüğü, doğuştan gelen nedenlerle veya sonradan oluşabilen bir göz sağlığı problemidir. Doğuştan gelişmesi halinde genellikle beraberinde göz tembelliğini getiren göz kapağı düşüklüğü tedavi edilmesi gereken bir durumdur. İleri yaşlarda açığa çıktığında ise kişilerde yine görme problemleri yaratabildiği gibi genellikle estetik kaygı yaratması nedeniyle tedaviye başvurulur. Göz kapağı düşüklüğü tedavisinde başvurulan yöntem genellikle cerrahi müdahaledir. Yapılacak olan müdahaleler ile göz kapağı nedeniyle azalan görme açısının yine sağlıklı aralıklarda olması sağlanabilir. Estetik amaçlı yapılan işlemlerde ise göz çevresi daha genç bir görünüme sahip olabilir ve göz kapağı nedeniyle gelişebilecek olan görme problemleri önlenebilir.

Göz Kapağı Ameliyatı Nedir?

Göz kapağı ameliyatı tıpta blefaroplasti olarak adlandırılan, alt ve üst göz kapaklarında meydana gelen sarkmaların, fazlalıkların giderilmesi için uygulanan bir ameliyattır. Sarkma problemi haricinde genetik sebepler nedeniyle gelişen göz kapağı problemlerinin ve diğer dış etkenler sonucunda açığa çıkan göz kapağının etkilendiği durumların tedavi edilmesi için de uygulanabilir. Günümüzde en sık uygulanma nedenlerinden biri estetik kaygılardır. Yaşlanmayla beraber göz kapağı ve çevresindeki değişimlerin düzeltilmesi için göz kapağı ameliyatına başvurulur.

Blefaroplasti ameliyatı dahilinde hem alt hem de üst göz kapağına işlemler yapılabilir. Üst kapak düşüklüğü ameliyatları genellikle göz sağlığı problemlerinin ve estetik kaygıların giderilmesi için yapılırken alt kapak ameliyatları genellikle estetik amaçla uygulanır.

Göz kapağı ameliyatı olunmadan öncesinde hasta göz doktoru tarafından muayene edilir. Yapılacak olan muayene ardından hangi göz kapağı ameliyatının uygulanacağı kararlaştırılır. Ameliyat öncesinde yapılan ölçümler doğrultusunda göz kapağı üzerinde ve çevresinde çizimler yapılır. Ardından ameliyat sürecine geçilir.

Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Alt ve üst göz kapağı ameliyatları aynı ameliyat dahilinde yapılabilir. Üst göz kapağı ameliyatı sırasında cilde ve cildin alt dokusuna müdahale edilebilir. Yağ torbalarının alınması ve fazla deri birikiminin uzaklaştırılmasına yönelik işlemler uygulanır. Gözyaşı bezinde sarkma olması halinde bu durum da düzeltilir. Üst göz kapağı ameliyatı sırasında ameliyat kesisi göz kapağı kıvrımlarından açılır. Gerekli işlemlerin tamamlanması ardından bu kesi estetik dikişler ile kapatılır. Dikiş izi kıvrımlar arasında kaldığından ameliyat sonrasında ameliyat izi şikayetiyle karşılaşılmaz.

Alt göz kapağı ameliyatına da benzer bir şekilde yine alt kapaktaki kıvrımlardan kesi gerçekleştirilerek başlanır. Alt kapağı tutan yapılardaki gevşeklikler, gözyaşı boşaltım sisteminin durumu ve torbalanmalara yönelik işlemler uygulanır. Göz kapağı ameliyatı sırasında yağ yastıkçıkları da alınabilir ve bu sayede göz altı torbalanması da düzeltilebilir.

Göz kapağı ameliyatı ameliyathane ortamında steril şartlarda gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında hastalar birkaç saat gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilir.

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrasında İyileşme Süreci

Alt ve üst göz kapakları ameliyatı sonrasında iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı başlıklar bulunur. Ameliyat sonrasında göz çevresinde kızarıklık ve morarma gelişmesi beklenen bir durumdur. Bu nedenle endişe duyulmamalıdır. Açığa çıkan belirtiler iyileşme süreci dahilinde azalarak yok olur. Doktorun önerileri dahilinde iyileşme sürecini desteklemek adına göz çevresine soğuk uygulama yapılabilir. Ameliyat sonrasında herhangi bir enfeksiyon gelişimini önlemek adına göz çevresinin temiz tutulması son derece önemlidir. Doktorun önereceği sıklıklarda pansuman yapılması enfeksiyon gelişim riskini azaltır.

Göz kapağı ameliyatından sonra ilk hafta havuz veya sauna gibi ortamlardan uzak durulmalıdır. İlk haftalarda yoğun egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecinde göz çevresinin güneş ışığına maruz kalması önlenmelidir. Güneş ışığı nedeniyle ameliyat izleri kalıcı olabilir. Alınan önlemler ile ameliyat izleri 2 ila 3 ay içerisinde azalarak kaybolur.