Türk sinemasının en nadide filmlerinden biri olan Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü filminin yapım ve çekim detayları araştırılmaya devam ediyor. Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü nerede çekildi, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü ne zaman çekildi, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü oyuncuları isimleri nedir, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü konusu gerçek mi? sorularının yanıtları ortaya çıktı. Senaryosunu Levent Kazak'ın yazdığı filmin yönetmen koltuğunda Ezel Akay oturuyor. Filmin başrollerini Karagöz rolü ile Haluk Bilginer ve Hacivat rolü ile Beyazıt Öztürk paylaşıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ayrıca Şebnem Dönmez, Güven Kıraç, Altay Özbek, Ayşe Tolga, Hasan Ali Mete, Ragıp Savaş, Tansu Biçer, Muhittin Korkmaz, Ayşen Gruda, Serdar Gökhan ve Levent Kazak rol alıyor. Ezel Akay'ın Anadolu Ortaçağ Üçlemesi olarak düşündüğü serinin ilk filmi olan yapım, Türk gölge oyununun temel taşlarından olan Hacivat ile Karagöz'ün hayatından yola çıkıyor. 13. ve 14. yüzyıl Anadolu'su ve Türk insanı esprili bir bakışla ele alınıyor. Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü filminin çekildiği yer, çekim yeri, hangi şehirde çekildi, kaç yılında çekildi, oyuncu kadrosu karakterleri, konusu gerçek mi sorularının yanıtları haberimizde betvoy yer alıyor.
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü ne zaman çekildi?
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü filmi 2005 yılında çekildi. Komedi ve dram türlerinde çekilen yapım 17 Şubat 2006 tarihinde vizyona girerek sinemaseverler ile beyazperdede buluştu. 24 hafta vizyonda kalan film 649 bin 746 kişi tarafından sinemalarda izlendi ve toplam 4 milyon 233 bin 546 TL gişe hasılatı elde etti. Yapımcıları Bahadır Atay, Serkan Çakar, Ezel Akay, Ufuk Ahıska ve Ercan Avcı olan filmin müziklerini Ender Akay hazırladı. IFR A.Ş. tarafından çekilen film 135 dakika sürüyor. Günümüzde farklı tarihlerde ve kanallarda izleyiciler ile buluşmaya devam eden ve çok sevilen film bir çok ödülün de sahibi olmuştur. Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü filmi 13. Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Yönetmen (Ezel Akay), En İyi Sanat Yönetmeni (Hakan Yarkın, Naz Erayda, Eren Akay) ve En İyi Stüdyo (Şafak Film Stüdyoları) ödüllerini almıştır.
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü nerede çekildi?
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü filmi Bursa’nın Orhaneli ilçesinde çekildi. Filmin çekimleri için Orhaneli’nde 6 dönümlük bir alan üzerine 14. Yüzyıl Bursa’sı inşa edilmiştir. Platonun kurulması için 85 kişi çalışmış, 15 bin metre demir, 35 ton yer taşı, 3 bin metre ahşap plaka, 3 bin torba alçı, 150 metreküp beton ile 50 kamyon kum kullanılarak film seti hazırlanmıştır. Filmin çekildiği plato Orhaneli ilçesine 2 kilometre mesafede bulunuyor. Ünlüler geçidi oyuncu kadrosu ile göze çarpan ve en iyi Türk filmleri listelerinde olan yapım, replikleri, dekorları, oyunculukları ve konusu ile büyük ilgi görmeye betvoy giriş devam ediyor.
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü konusu ne?
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü filminde, Anadolu’da Moğol tehlikesi mevcutken halkın büyük bir kısmı firarda. Bursa yeni yerleşim alanları. Hem halk hem de çeşitli devletlerin ve beyliklerin liderleri de bu kente sığınır. Dinleri, dilleri farklı olan insanların bir arada yaşadığı Bursa kaosa dönüşür. Osmanlı da, İmparatorluğu’nun ilk tohumlarını atmaktadır. Akıllı ama cahil, sinirli ama komik Karagöz, kendisinin aksi olan zekasını fırsatçılığı ile birleştirip her işten sıyrılan Hacivat ile tanışır. Orhan Gazi’nin adına yapılan caminin inşaatında beraber çalışmaya başlarlar. Bu sırada mizah yönü kuvvetli sohbetleri hemen farkedilir. Atışmaları sırasındaki komiklikleri o kadar ünlü olur ki, davetten davete koşmaya başlarlar. Ancak şöhretin bedeli ağırdır.
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü oyuncuları isimleri
- Haluk Bilginer - Karagöz
- Beyazıt Öztürk - Hacivat
- Şebnem Dönmez - Ayşe Hatun
- Güven Kıraç - Pervâne Muineddin
- Altay Özbek - Çoban
- Ayşe Tolga - Nilüfer Hatun
- Hasan Ali Mete - Küşteri
- Ragıp Savaş - Orhan Gazi
- Tansu Biçer - Misak
- Muhittin Korkmaz - Alaeddin Eretna
- Ayşen Gruda - Kam Ana
- Serdar Gökhan - Köse Mihal
- Levent Kazak - Dimitri
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü oyuncu kadrosu karakterleri
- Ezel Akay - Eşrefoğlu Süleyman Bey
- Öner Erkan - Tulgar
- Mete Horozoğlu - Görevli
- Mine Tugay - Bacı Aslı
- Nihal Yalçın - Bacı Zeyno
- Nadir Sarıbacak - Memur Ahi Kalemi
- Murat Akkoyunlu - Memur Bıkkın
- Selen Seyven - Oyunbaz Kız
- Nergis Öztürk - Bacı Jahan
- Esra Kızıldoğan - Bacı Azra
- Barış Yıldız - Koro Erkek
- Metin Keçeci - Tıraşçı
- Ahmet Sarıcan - Timurtaş
- Cem Karakaya - Kuyumcu