Hasar farkı nedir ya da nasıl alınır kadar hasar değer kaybı başvurusu nedir gibi birçok farklı soru da merak edilen konular arasında yerini korumaya devam ediyor. Bu kavramlar bir yandan da değer kaybı olarak da bilinir. Her ikisi de araç sahiplerinin maddi anlamda sorun yaşamalarına neden olur.
Sürücüler trafikte her ne kadar çok dikkatli davransalar bile yine de en küçük hatalar dahi kazaların olmasına neden olabilir. Sürücüler bundan sonra araçlarını her ne kadar en iyi ustalarda, sorunsuz bir şekilde tamir adımlarını yerine getirmiş olsalar bile kaza öncelerine göre araçların fiyatlarında düşmeler meydana gelecektir. Böylece kaza öncesi ve kaza sonrası olarak iki farklı fiyatlandırmalar meydana gelir.
Böyle anlarda değer kaybı olarak nitelendirmeler meydana gelirken kişilerin bu ücretleri alabilmeleri için bazı şartları yerine getirmesi, ardından başvuruları yapmaları gerekir. Başvuru yapacak olan kişilerin kaza sırasında kusursuz ya da az kusurlu olarak yer almaları gerekir. Hasar farkı bedeli nedir gibi sorularda aşağıda olan maddelere dikkat etmek gerekir.
- Araçların tamir edilemeyecek durumda olmaması
- Trafik sırasında tamamen kusurlu olmamak
- Trafik sırasında hasar alınması ve onarımların sağlanması
- Trafik kazasının iki araç arasında olması
- Geçmiş tarihlerde meydana gelen kazadan ötürü parça değişimlerinin olmaması
- Araçların 10 yaşından daha küçük olması
- Araçların en fazla 163 bin kilometre sınırının üstüne çıkmamış olma şartları aranır.
Hasar Farkı Almak İçin Yapılması Gerekenler
Hasar farkı almak için yapılması gerekenler detaylı incelenecek olduğu zaman birden fazla adım meydana gelir. Bu ödeneklerin alınmasını istiyorsanız ilk olarak istenilen yukarıdaki tüm şartları eksiksiz olarak yerine getirmeniz gerekir. Ardından sorunlar yer almıyorsa gerekli işlemleri başlatmak için sigorta şirketlerine gitmeniz ve ardından da başvuruları yapmanız gerekir. Bu süreçlerde sorunlar meydana gelirse de daha kısa sürede sonuç almak için sigorta tahkim komisyonlarına gerekli belgeler ile başvuruların yapılması gerekir.
Fakat sigorta tahkim komisyonlarına gitmek için ilk olarak sigorta firmalarına gitmiş olma şartı aranır. Bunların yanı sıra kişilerin hasar kayıplarını alabilmeleri için birden fazla farklı seçenekler öne çıkar. Dava sırasında bu süreçlerde yer alır. Fakat süreçler ortalama olarak 9 ay ila 1,5 yıl arasında değişiklik gösterebilir.
Davalar, davalı olan kişilerin yaşadıkları yerdeki mevcut asliye hukuk mahkemesine gidilmesi ardından gerekli evrak ve dilekçe ile hazırlanarak açılması gerekir. Eğer adresimizi ziyaret ederseniz bu konu ile ilgili olarak aklınızda yer alan sorunun yanıtını sitemizden bulabilirsiniz.
Hasar Farkı Hesaplama
Trafik kazasının hemen ardından değer kaybı hesaplama birçok araç sahibinin yapacakları ilk işlemler arasında yer alır. Tabi ki de bu ücretlerin belirli bir miktarı yer almaz. Böyle anlarda bilirkişiler araçların güncel ikinci el piyasaları üzerinde değerlendirmelerde bulunur. Bir yandan da aşağıda yer alan faktörlere göre incelemeler yapmak gerekir. Hasar farklı hesaplama süreçlerinde;
- Araçların markaları ile beraber modelleri
- Trafik kazaları meydana gelirken aracın kaç km de olması ve hızı
- Araçların ilk olarak hangi tarihte trafiğe çıkmış olması
- Araçların geçmişlerdeki hasarları ve nitelikleri
- Araçlarda değişen parça ve boya var mı
- Araçlar ilk olarak hangi tarihte üretildi gibi birçok konu öne çıkar.
Bir yandan da orijinal parça fark bedelleri için de farklı formüller öne çıkar. Sürücüler parçaların karşılıkları için belirli şartları inceleyerek ödeme alabilirler.