Hususi araçlarda sigara yasağı 2019 bugün itibari ile İzmir’de ve tüm Türkiye’de uygulanmaya başladı. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler, “Özel arabada sigara yasağı”, “Sigara içme yasağı kanunu”, “Şahsi araçlarda sigara yasağı”, “4207 sayılı kanun”, “Araçta sigara içmek yasak mı?” gibi başlıklarla aramalar yaparak yasağın kapsamı hakkında bilgiler almaya çalıştı.
ARAÇTA SİGARA İÇMEK YASAK MI?
“Dumansız araç” uygulaması bugün başladı. İzmir’de ve Türkiye’nin tüm illerinde denetimler başladı. Bugünden itibaren aracında sigara içen sürücülere yönelik cezai işlemler uygulanacak. Denetim yapan polisler, kamerayla kayıt almaya ve sigara içen araçların plakalarına ve sürücülere ceza kesiyor. Edinilen bilgiye göre, kolluk kuvvetleri tarafından yapılan denetim ve uygulamalarda, İzmir’de ve Türkiye’de “Dumansız araç” uygulamasından 5 binin üzerinde sürücüye ceza kesildi.
KABAHATLER KANUNU 39. MADDE NEDİR? 4207 SAYILI KANUN
Yapılan denetimlerde uygulanan cezai işlem, Kabahatler Kanunu’nun 39. Maddesine göre kesildi. Araçta sigara içmenin cezası 153 TL. Aracında sigara içen sürücüleri tespit eden polisler, 39. Maddeye göre 153 TL ceza kesiyor. 6 yıl önce de 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’da bir değişiklik yapılmış ve hususi araçların sürücü koltuklarında sigara içilmesi yasaklanmıştı. Kanunun içeriğinde ise, hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti veren araçlar da dahil, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu ulaşım araçlarında sigara içilmesi yasak deniliyordu. Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan nargilenin de tütün ürünü kabul edileceği kaydedilmişti. Kanuna göre, kamu hizmet binalarının kapalı yerlerinde, tüm eğitim, sağlık, üretim, kültür, spor, eğlence gibi özel hukuk kişilerine ait olan ve birden fazla insanın girebileceği binaların kapalı alanlarında sigara içmek yasak.
HUSUSİ ARAÇLARDA SİGARA YASAĞI NEDİR?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigara yasaklarının genişletilmesi hakkında konuştu. Araçlarda sigara içildiğini, kendisinin de bunu gördüğünde sürücülere işaret edip, ayıp olduğunu söylediğini kaydetti. Araç sürücülerinin ve araçta yer alan diğer insanların da kanuna göre sigara içemeyeceğini, bu konu hakkında çalışma yaptıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi. Nargileyle mücadele konusunda da konuşan Erdoğan, aynı mücadeleyi nargile konusunda da sürdüreceklerini, nargilenin sigaradan daha zararlı olduğunu kaydetti.