Tüm Türkiye'de 8 Haziran'da başlatılan İmar Barışı Uygulaması'na İzmir'de rekor sayıda katılım sağlanmıştı. İzmir'den yapılan başvuruların değeri, Şubat ayında 700 milyon TL'yi bulmuştu. İzmir'de 600 binden fazla vatandaş imar barışına başvurmuş ve en çok Buca ve Bornova ilçesinden başvuru yapılmıştı.
Kaçak yapılaşma ve çarpık kentleşmeyi engelleme hedefiyle Mayıs 2018 yılında yürürlüğe girmiş ve 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen kaçak yapılar, kayıt altına alınabilecekti.
Deutsche Welle Türkçe'den Ahmet Çetin, konuyla ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası Başkanı'yla konuştu. Başkan Eyüp Muhçu, çıkarılan yasanın kaçak yapılaşmayı ve kamu arazilerin işgallerini özendirdiğini ifade ederek söylenen amaçların gerçekleşmediğini belirtti. Amacın hazineye gelir elde etmek olduğunu söyleyen Muhçu, SİT, orman ve korunması gereken yerlere verilen kayıt belgelerinin hukuki geçerliliğinin olmadığını ifade etti.
EGE SAHİLLERİNDE KAÇAK YAPI ZİRVE YAPTI
Yasa 31 Aralık 2017 tarihinden öncesini kapsayacak şekilde düzenlenmesine rağmen, bu tarihten itibaren Ege sahillerinde birçok kaçak yapılaşma başladı. Cumhuriyet Halk Partisi Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, düzenleme sonrası kaçak yapılaşmanın tavan yaptığını ve göreve geldiklerinden bu yana 500 şikayet aldıklarını, bunların da 70'ini mühürlediklerini ifade etti.
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, daha önce Habertürk Gazetesi'ne yaptığı açıklamada Cumhuriyet Halk Partisi'nin üst üste 3 kez imar affı yaptığını, Demokrat Parti, Adalet Partisi ve Özal döneminde yapıldığını söylemişti.
Şimdiye kadar imar barışı uygulamasıyla devlet hazinesine 18 milyar 894 milyon TL girdi.