İzmir

INTERPOL bildirim türleri: bilmeniz gerekenler nelerdir?

İnterpol bildirim türleri ve ne zaman bir avukatla iletişime geçmem gerekir? sorusu yanıt buldu.

Dünyanın en büyük uluslararası kolluk kuvveti kuruluşu olan Interpol, sadece tehlikeli suçluların aranmasıyla ilgilenmekle kalmaz, aynı zamanda mali dolandırıcılıktan kayıp kişilere kadar çeşitli suçlarla ilgili soruşturmaları koordine eder. Interpol'ün en önemli araçlarından biri, üye ülkeler arasında bilgi ve taleplerin iletilmesini sağlayan bildirim sistemidir. Her INTERPOL bildiriminin amacını ve niteliğini gösteren bir rengi vardır: aranıyor ve tutuklama bildirimlerinden istihbarat paylaşımına kadar. Bu kodlar bir interpol avukatı tehditlere hızlı bir şekilde yanıt vermesine ve müvekkillerini korumak için eylemleri koordine etmesine olanak tanır.

Interpol nedir?

Interpol veya Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı, 195 ülkeyi suçla birlikte mücadele etmek için bir araya getiren küresel bir kolluk kuvvetleri ağıdır. Uluslararası koordinasyonu sağlamak amacıyla kurulan örgüt, ülkelerin bilgi alışverişinde bulunmasına, şüphelilerin izini sürmesine, ulusal sınırları aşan suçları soruşturmasına ve önlemesine yardımcı olur.

Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan Interpol, farklı ülkelerdeki kolluk kuvvetleri arasında iletişimi kolaylaştıran özel kodlu bildirimler olan mesajların işlenmesi de dahil olmak üzere örgütün faaliyetlerini yönetmektedir. Interpol'ün tutuklama yetkisi yoktur, ancak kırmızı, mavi ve diğer kodlar da dahil olmak üzere ihbar ağı, bilginin hızlı bir şekilde yayılması ve soruşturmaların uluslararası düzeyde koordine edilmesi için önemli bir araçtır.

Kırmızı Bildirim

INTERPOL Kırmızı Bülteni, suçluların iadesi amacıyla bir kişinin tutuklanmasına yönelik uluslararası bir taleptir. Bir kişiyi bir suçla itham eden ve yargılanmak ya da cezasını çekmek üzere iadesini talep eden bir ülkenin talebi üzerine düzenlenir. Kırmızı bülten bir tutuklama emri olmasa da, diğer ülkelerdeki kolluk kuvvetlerine mümkünse kişiyi gözaltına almaları için bir sinyal görevi görür.

Bu bildirimde aranan kişi hakkında isim, doğum tarihi, uyruk, fotoğraf ve biyometrik veriler gibi kişisel bilgiler yer alır. Ayrıca suçlamanın tanımı, suçun türü ve aramayı başlatan ülkenin adını da içerir. Kırmızı Bildirim, bir kişinin uluslararası seyahat etme kabiliyetini kısıtlar, çünkü sınırları geçmeye çalışırken gözaltına alınabilirler.

Mavi Bildirim

INTERPOL Mavi Bülteni, bir ceza davası hakkında bilgi sahibi olabilecek veya şüpheli olan bir kişinin yerini tespit etmek veya kimliğini belirlemek için kullanılır. Bu bir gözaltı talebi değil, sadece veri toplama aracıdır. Interpol üyesi ülkeler, bir kişinin kendi topraklarında görülmesi halinde kendilerine bildirilmesi için bir talep alır ve bu bilgiyi başlatan ülkeye iletir.

Mavi Bildirim genellikle isim, doğum tarihi, fotoğraf ve aramayı kolaylaştıracak diğer tanımlayıcı bilgiler gibi kişisel bilgileri içerir.

Yeşil Bildirim

INTERPOL Yeşil Bildirimi, üye ülkelerdeki kolluk kuvvetlerini potansiyel bir tehdit oluşturan veya sabıka kaydı olan bir kişi hakkında uyarmak için kullanılır. Bu bildirim, diğer ülkeleri kendi ülkeleri dışında faaliyet göstermeye devam edebilecek veya kamu güvenliği için tehlike oluşturabilecek suçlular hakkında bilgilendirmeye yardımcı olur.

Yeşil Bildirim, kişi, suç geçmişi, işlediği suçların niteliği ve oluşturabileceği potansiyel tehdit hakkında bilgi içerir. Böyle bir bildirim, bir kişinin başka bir eyalette suç işleyebileceğine veya diğer ülkelerin vatandaşları için tehlike oluşturabileceğine inanmak için gerekçeler olduğunda uyarı amacıyla kullanılır.

Sarı Bildirim

Sarı Bildirim, kayıp kişilerin, özellikle de reşit olmayan veya belirli koşullar nedeniyle (örneğin hastalık) nerede olduklarını bildiremeyen kişilerin aranması için tasarlanmıştır. Bu bildirim, ikamet ettikleri ülke dışında veya kaçırılma sonucu kaybolan kişileri aramak için kullanılır ve özellikle uluslararası arama vakalarında önemlidir.

Siyah Bildirim

INTERPOL Kara Bildirimi, bilinmeyen koşullar altında veya başka bir ülkede ölen kişilerin kimliği belirlenemeyen cesetlerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Ülkelerin, dış özellikler, biyometrik veriler, kıyafetler, kişisel eşyalar ve diğer olası tanımlayıcı özellikler gibi mevcut verileri kullanarak ölen kişinin kimliğini belirlemeye çalışmak için bulunan cesetler hakkında bilgi alışverişinde bulunmalarına yardımcı olur.

Tüm INTERPOL üyesi ülkelere siyah bir bildirim gönderilerek, kimliği belirlenemeyen bir cesetle eşleşip eşleşmediklerini görmek için kayıp kişi kayıtlarını kontrol etmeleri istenir. Bu bildirim, bir kişinin başka bir ülkenin vatandaşı olabileceği veya yurtdışına seyahat ederken kaybolmuş olabileceği durumlarda koordinasyonu sağlar.

Turuncu Bildirim

INTERPOL Turuncu Bildirimi üye devletleri tehlikeli nesneler, kişiler veya olaylardan kaynaklanan potansiyel bir tehdit konusunda uyarmak için kullanılır. Gizli patlayıcı cihazlar, tehlikeli kimyasallar, biyolojik ajanlar veya halk için ciddi bir tehlike oluşturabilecek diğer nesneler veya durumlar gibi kamu güvenliğine yönelik tehditler hakkında bilgi olduğunda gönderilir.

Turuncu alarm, tehdidin ayrıntılarını, nesnelerin veya kişilerin tanımını, tehlikenin potansiyel boyutunu ve güvenlik önlemleri için tavsiyeleri içerir. Bu, diğer ülkelerin halkı korumak veya olası tehlikelere karşı hazırlıklı olmak için derhal harekete geçmesini sağlar.

Mor Uyarı

INTERPOL Mor Bildirim, üye ülkelerin kolluk kuvvetlerini suçlular tarafından suç faaliyetlerini gerçekleştirmek için kullanılan belirli yöntemler, planlar veya araçlar hakkında bilgilendirmek için kullanılır. Bu bildirim, farklı ülkelerde kullanılabilecek yeni suç yöntemleri hakkında bilgi yayılmasına yardımcı olur, böylece kolluk kuvvetleri zamanında hazırlık yapabilir ve suçlulara daha etkili bir şekilde karşı koyabilir.

Mor Alarm, bir dolandırıcılık planının ayrıntılarını, aldatma tekniklerini, suç faaliyetlerini gizleme yöntemlerini, suçlular tarafından kullanılan belirli araçların, ulaşım araçlarının, ekipmanların veya diğer araçların tanımlarını içerebilir. Bu tür bir raporlama, farklı ülkelerden kolluk kuvvetlerinin suçluların farklı yargı alanlarında kullanabilecekleri yöntemlere ilişkin deneyimlerini ve verilerini paylaşmalarına olanak tanıdığından, sınır aşan suçlarla mücadele bağlamında özellikle değerlidir.

Ne zaman bir avukatla iletişime geçmem gerekir?

Adınıza bir INTERPOL Kırmızı Bülteni çıkarıldığını öğrendiyseniz veya buna dayanılarak gözaltına alındıysanız bir avukatla iletişime geçmek gerekli bir adımdır. Uluslararası hukuk ve iade davalarında uzmanlaşmış bir avukat, ihbarın yasallığını kontrol edebilir, bir savunma stratejisi hazırlayabilir, i̇nterpol aramasi kaldirma ve duruşma sırasında çıkarlarınızı koruyabilir. Avukat, iadenin iptali için temel oluşturabilecek kovuşturmanın siyasi, dini veya ayrımcı nedenlerini savunmanıza yardımcı olacaktır.

Bir avukatla zamanında iletişime geçmek etkili savunma şansını artırır ve yargılama sırasında haklarınızın ihlal edilmesi riskini azaltır.