Güncel

İş Yeri Hekimi Görevi Nedir?

İş yeri hekimliği hakkında tüm merak edilenler ve iş yeri hekiminin hangi konulara baktığı hakkındaki sorular yanıt buldu.

İş yeri hekimi görevi nedir sorusu bir hayli merak edilen detaylar arasında yer almaktadır. Her iş yerinde bulunması gereken 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile zorunlu hale gelmektedir. Bu kanun kapsamında incelemeler yapılacak olduğu zaman işyerlerinde hekimlerin hizmet sağlaması kanuni açıdan zorunlu bir haldedir. İşverenler genel olarak iş yerlerinde belirlenmiş şartlara uygun bir şekilde işyeri hekimleri bulundurmazlarsa eğer OSGB’lerden ek olarak iş yeri hekimlik hizmetleri alabileceklerdir. Her işyerinde bulunması zorunlu olarak ön plana çıkan işyeri hekimlerinin belirli görevleri vardır. Görev alacak kişilerin kendi sorumluluklarını bilerek hareket etmeleri, ona uygun bir şekilde davranış sergilemeleri gerekir.

İş Yeri Hekimi Ne İş Yapar?

İş yeri hekimi çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından yetkilendirilmesi yapılan eğitim kurumlarından eğitim almaları ardından yine bakanlık tarafından yapılan sınavdan başarılı olma şartı ile olunur. Kişilerin işyeri hekimliği sertifikaları almaları ardından hak kazanacaklardır. Eğitim teorik olarak 180 saat olurken uygulama kısımları 40 saat olmaktadır. Böylece 220 saat boyunca alınan hizmetler ardından kişiler işyeri hekimi olan işyerlerinde çalışmalarına başlarlar. Sınavlarda 100 puanlık değerlendirmelerden en az 70 alma şartı bulunmaktadır. Tüm şartları yerine getiren kişiler diledikleri gibi başvurularını yaparak işyeri hekimi olmak için hak kazanabileceklerdir.

İş Yeri Hekimi ile Çalışmanın Faydaları Nelerdir?

İş yeri hekimi görevleri incelenecek olduğu zaman yontemakademi.com.tr ile gerekli yardımlar alınabilir.

  1. Çalışma ortamlarında gözetim ardından çalışanların sağlıklarının gözetimlerini yapmaları gerekir.
  2. İşyerinde yer alan kantin, yemek merkezi, soyunma odaları, duş ile tuvaletlerin hem bakımları hem de temizlikleri konusunda gerekli şartları yerine getirerek tavsiyelerde bulunurlar.
  3. İş sağlıkları, hijyen, toplu koruma yöntemleri ile beraber kişisel koruyucu donanımlar hakkında ek olarak tavsiyeler sunulur.
  4. İşyerlerinde sağlıklara zararlı bir şekilde meydana gelen riskleri değerlendirirken önlenmesi ile ilgili olarak sağlık muayenelerini yerine getirirler.
  5. İş yerlerinde işlerin yürütülmesi açısından ergonomik ve psikososyal riskleri de ek olarak gözler önüne alarak çalışanların çalışma ortamlarına uygun olmaları hakkında araştırma yaparlar.
  6. Gece vardiyaları da dahil edilerek tüm çalışanların sağlıklarını kontrol altında tutmak gibi görevleri yer almaktadır.