İzmir'de Buca metrosunun yapımı için geri sayım başlarken İzmir Büyükşehir Belediyesi, resmi internet sitesinden yaptığı açıklama ile metronun yatırım programına alınması için Cumhurbaşkanlığından cevap beklediklerini duyurdu. Yapılan açıklamada İzmir Büyükşehir Belediyesinin, Ankara'dan geçtiğimiz 2 yıl içinde 3 kez talepte bulunulduğunun ancak henüz onay alınamadığı ifade edildi. Açıklamada, 2017, 2018 ve 2019 tarihlerinde başvuru yapıldığı ancak atılmayan tek imza nedeniyle projenin beklediği belirtildi.

ULUSLARARASI KREDİ NOTUYLA ÇÖZÜLECEK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada İzmirlileri bu projeyi beklediğini kaydetti. Soyer, devlet hazinesinden herhangi bir para talep etmeden projeyi uluslararası kredi notunu kullanarak çözmeyi planladıklarını ifade etti. Başkan Soyer, projenin hayata geçmesi için sadece bir imza istediklerini dile getirdi. Yapılan açıklamada, projenin iki yıl öncesi kur ve enflasyon oranıyla hazırlandığı ifade edilirken, 2 yıl boyunca artan döviz fiyatları nedeniyle rakamların birbirinin tutmamasının doğal olduğu savunuldu. Raporda doların 3,7 TL olarak hesaplandığın ancak 2019'da sunulan raporda doların 5,6 TL olarak revize edildiği ifade edildi. Sürecin daha da uzamasının, döviz fiyatlarının artması nedeniyle maliyeti artıracağı kaydedildi.

HATTIN UZUNLUĞU 19,3 KİLOMETRE OLACAK

Öte yandan açıklamada, kilometre başına yapım maliyetini aştığı yönündeki iddiaların da doğru olmadığı belirtildi. Metronun maliyetinin, hattın toplam uzunluğu olan 19,3 kilometreye bölündüğünde, bugüne dek yapılan metrolardan ortalama fiyatlarından daha ucuza denk geldiği ifade edildi. Sürücü olmadan hizmet vermesi planlanan metro, 11 istasyondan oluşacak ve Zafertepe'den başlayarak Çamlıkule'de sona erecek. Hat, Üçyol İstasyonu'nda metro ile, Şirinyer'de ise İZBAN'la kesişecek.