Güncel

İzmir Ege Üniversitesi bilim ekibi Covid-19 için teşhis yazılımı üretti

İzmir Ege Üniversitesi’nin bilim ekibi tarafından “Covid-19’da Bilgisayarlı Tomografi Yazılımlarının Geliştirilmesi” projesi TÜBİTAK desteği alacak.

Covid-19’un akciğerlerde oluştuğu tahribatın ölçülmesine imkan sağlayacak yazılım İzmir Ege Üniversite bilim ekibi tarafından hazırlandı. TÜBİTAK’ın destek vereceği “Covid-19’da Bilgisayarlı Tomografi Yazılımlarının Geliştirilmesi” adlı proje kapsamında geliştirilecek yazılım ile yeni tip koronavirüs hastalığının tanısı, hastalığın evresi, teşhisi, hastalığın yayılımı ve olası ikinci dalganın oluşma ihtimali engellenecek. Oxford Üniversitesi’nden istifa edip Ege Üniversitesi’nde çalışmalarını yürüten Dr. Özkan Doğanay, öğrenciler Nur Ekenel, Belkıs Aysu Özbek ve Ceren Yürümez’in birlikte hazırladığı proje TÜBİTAK’tan destek alacak.

DR. ÖZKAN DOĞANAY'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Bilgisayarlı tomografinin önemine değinen Dr. Özkan Doğanay, sağlık çalışanlarının özveri ile hastalıkla mücadele ettiklerini ve ellerinden geleni yaptıklarını, bu süreçte bilgisayarlı tomografiye de talebin önemli ölçüde arttığını kaydetti. Bu yüzden normale kıyasla 10 kata kadar artan bir yoğunluk yaşandığını dile getiren Doğanay, ekibi ile birlikte radyologların ve göğüs hastalıkları uzmanlarının artan iş yükünü azaltmak ve hastalığın erken tanı ve teşhisini hızlandırmak için yazılımlar geliştirdiklerini kaydetti. Bu yazılımlar saniyeler içinde analiz yapılabileceğini ve Covid-19’un akciğerlerde oluşturduğu tahribatın ölçüleceğini söyleyen Doğanay, bu proje ile ekibinin TÜBİTAK’ın bursuyla ödüllendirildiği bilgisini paylaştı.

ÖNCE EGE ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ SONRA TÜM TÜRKİYE

Uzman görüşleri doğrultusunda geliştirilen yazılımların öncelikli olarak Ege Üniversitesi Hastanesi bünyesinde daha sonra ise Türkiye’nin farklı bölgelerinde hizmete sunulabileceğini söyleyen Doğanay, geliştirecekleri yazılım hastalığa tanı koymada çok önemli olduğu vurgusunu yaptı.