İzmir

İzmir gezilecek tarihi yerler, antik kentler, plajlar, koylar ve müzeler listesi

İzmir’de gezilecek yerler, İzmir gezi rehberi tavsiyeleri ve İzmir’in tarihi, turistik yerleri ile ören yerleri, plajları ve müzeleri haberimizde yer alıyor.

İzmir’de tarihi yerler, müzeler, plajlar, piknik alanları, antik kentler, doğal güzellikler, masmavi ve yemyeşil gezi yerleri saymakla bitmez. İzmir’i tanımak için sadece bir tatil bölgesine ya da bir ilçesine gitmek de yetmez. İzmir gezilecek yerler nerede? İzmir’de tarihi yerler, antik kentler, plajlar ve müzeler listesi aramalarının detayları ortaya çıktı. İzmir’in masmavi ve doğal güzellikleri ile ünlü Çeşme ilçesinden Çandarlı’nın ve adaların eşsiz iklimine sahip Dikili ilçesine, 1 hafta gezi ile bile tamamen keşfedilemeyecek Konak ilçesinden, festivalleri ile ünlü turistik Urla ilçesine büyük bir geziye çıkacağız.

Saklı koyları ve soğuk suları ile İzmir’in yeni turizm cennetleri arasına giren Karaburun ilçesinden, tarihe yakından tanıklık etmek isteyenlerin vazgeçemediği Selçuk ilçesine, yeşil doğası ve tarihi köyleri ile her zaman popüler olan Ödemiş ilçesinden ilklerin yurdu, antik kentlerin en eskisine ev sahipliği yapan Bergama ilçesine bir gezi yapacağız. İzmir tüm ilçeleri, tüm plajları, tüm koyları, tarihi alanları, antik kentleri, müzeleri, yemekleri, parkları, vadileri, köyleri ve festivalleri ile seyrine ve gezmelere doyulamayacak bir şehir.

Dört köşesi cennetten bir kareyi canlandıran, tatilini dört dörtlük düşünen herkes için dört dörtlük alternatiflere sahip olan, hem yeşili, hem denizi, hem doğayı, hem tarihi, hem de tüm bunlara ek olarak eşsiz lezzetleri ile ünlü olan İzmir’de gezilecek yerler listesi haberimizde yer alıyor. İzmir’i en hızlı gezmenin yolu önce haberimizden geçiyor. Kendinize en uygun gezi seçeneği için ilçelere göre detaylandırdığımız İzmir gezi rehberine bakabilirsiniz.

İZMİR GEZİLECEK YERLER

  • Konak: İzmir Saat Kulesi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Tarihi Asansör, Kültürpark, Kadifekale
  • Karşıyaka: Bostanlı Sahili ve Karşıyaka Çarşısı
  • Çeşme: Çeşme Kalesi ve Müzesi, Alaçatı
  • Bergama: Bergama Müzesi, Kozak Yaylası
  • Ödemiş: Birgi, Gölcük, Hayalet Köy Lübbey
  • Seferihisar: Sığacık
  • Selçuk: Meryem Ana Evi, Selçuk Efes Müzesi, Şirince Köyü
  • Urla: Malgaca Pazarı, Bademler, Özbek, Balıklıova ve Barbaros Köyü, Karantina Adası
  • Dikili: Bademli ve Nebiler Köyü, Çandarlı Kalesi
  • Foça: Siren Kayalıkları
  • Karaburun: Mordoğan, Sarpıncık Feneri
  • Balçova: Teleferik, Termal Tesisler
  • Çiğli: Sasalı Doğal Yaşam Parkı ve Hayvanat Bahçesi

İZMİR TARİHİ YERLER, ANTİK KENTLER

  • Çeşme Erythrai Antik Kenti
  • Bergama Pergamon Antik Kenti
  • Seferihisar Teos Antik Kenti ve Lebedos Antik Kenti
  • Selçuk Efes Antik Kenti
  • Urla Klazomenai Antik Kenti
  • Menderes Nation, Kolophon, Lebedos Antik Kenti ve Klaros Bilicik Merkezi

İZMİR PLAJLAR VE KOYLAR

  • Çeşme: Ilıca Plajı, Şifne Büyük Liman Plajı, Altınkum Plajı, Boyalık Koyu, Aya Yorgi Koyu, Dalyan Koyu, Delikli Koy
  • Seferihisar: Akkum Plajı, Teos Ormancı Kampı Plajı, Ekmeksiz Plajı, Ürkmez Plajı
  • Selçuk: Pamucak Plajı (Efes Plajı)
  • Urla: Altınköy Koyu, Kum Denizi Plajı, Melengeç Plajı, Çeşmealtı Mavi Plaj, Yassıcada Halk Plajı, Urla Halk Plajı
  • Dikili: Hayıtlı Koyu, Bademli Halk Plajı, Dikili Halk Plajı, Çandarlı Halk Plajı
  • Foça: Eski Foça Halk Plajı, Yeni Foça Halk Plajı, Sazlıca Koyu Plajı
  • Karaburun: Ardıç Plajı, Mimoza Koyu, Bodrum Koyu, Dolungaz Koyu, Kaynarpınar Plajı, Akvaryum İncirliköy Plajı

İZMİR KONAK GEZİLECEK YERLER

İzmir’in Konak ilçesinin en güzel yerlerini gezmek, tarihi yerlerini görmek ve birbirinden farklı müzelerini ziyaret etmek isteyenler için havalimanı transfer ile başlangıç noktası mutlaka İzmir Saat Kulesi olmalıdır. İzmir’in simgesi olan İzmir Saat Kulesi II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yıldönümü için yaptırılan bir eserdir. İzmir’in en meşhur simgesi olan İzmir Saat Kulesi 25. Yıl şerefine 25 metre uzunlukta yapılmıştır. 1901 yılında inşa edilen kulenin saati ise dönemin Alman İmparatoru tarafından hediye edilmiştir.

İzmir Konak gezilecek yerler 2021 listesine Konak Yalı Camii ile devam edebiliriz. Zarif süslemeleri ile ilgi odağı olan bu küçük cami kulenin hemen yanında bulunuyor. Konak’ta gezi rehberi için en güzel adreslerden biri ise İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı’dır. 1650’li yıllarda kurulan Kemeraltı Çarşısı’nda yemekten giyime, hediyelik eşyadan her türlü ziynet eşyalarına geniş yelpazede ürün çeşitleri hanlarda ve diğer dükkanlarda satışa hazır bekliyor. Her daim kalabalık ve renkli olan Kemeraltı Çarşısı mutlaka gezilmesi, uzun vakit geçirilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Kızlarağası Hanı’nda Türk kahvesi içmeli, Hisar Camii’nin manevi iklimini hissetmelisiniz.

Konak’ta görülmeden geçilmemesi gereken bir diğer yer Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’dir. İzmir’de en bilindik ve en kalabalık yerlerden olan bu caddede kafeler, alışveriş mağazaları ve kitapçılar bulunuyor. Caddenin en güzel sokaklardan olan Gazi Kadınlar Sokağı’nı da mutlaka görün. Özellikle geceleri başka bir güzel olan bu sokakta İzmir’in gece hayatının tüm renkleri yer alıyor. İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası, Pasaport İskelesi, Konak Pier, Alsancak Garı, Basmane Tren Garı, Borsa Binası, Eski Osmanlı Bankası Binası ve elbette Kordon da Konak’ta mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. İzmir’in manzarası ile ünlü tarihi yerlerinden biri de İzmir Tarihi Asansör’dür. Müthiş bir manzaraya sahip Asansör, Kemeraltı Çarşısı’na 10 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen restoran ve kafenin yer aldığı İzmir Tarihi Asansör 1907 yılında Musevi işadamı Nesim Levi tarafından 2 cadde arasındaki geçiş mesafesini kısaltmak için yaptırılmış. İzmir’in Konak ilçesinde bulunan bir diğer gezi yeri ise yaz aylarında konserlerle ve etkinlikle daha da renkli bir hale gelen İzmir Kültürpark’tır. İzmir’in fuar alanı olan Kültürpark’ın içinde İzmir Tarih ve Sanat Müzesi de yer alıyor. Ayrıca sanat merkezleri, sanat galerileri ve lunaparkın yer aldığı Kültürpark’ta 8 binden fazla ağaç bulunuyor. 1936 yılında açılan ve 420 bin metrekare alana sahip olan Kültürpark ayrıca İzmir’in buluşma ve dinlenme noktalarından da biridir.

Konak ilçesinin merkezinden biraz uzaklaşıp İzmir Kadifekale’nin tarihi surlarını, Pagos Dağı’nı ve eşsiz İzmir manzarasını görebilirsiniz. Büyük İskender’in generalleri tarafından kurulan Kadifekale’de yer alan duvarlar orta çağa kadar uzanıyor. İzmir Agora Antik Kenti ise İzmir’in merkezinden bulunan tarihi alanlardan biridir. 3 katlı yapılan ve dünyanın en büyük agoraları arasında yer alan ören yeri Konak’ın Namazgah semtinde bulunuyor.

İzmir Konak'ta bulunan müzeler: İzmir Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (Çankaya’da), İzmir Arkas Sanat Merkezi Müzesi (Alsancak’ta), İzmir Arkeoloji Müzesi (Halil Rıfat Paşa Caddesi’nde), İzmir Atatürk Müzesi (Kordon’a yakın), İzmir Kadın Müzesi (Basmane semtinde), İzmir Mask Müzesi (Alsancak semtinde), İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi (Mizah dolu bir müze), İzmir Oyun ve Oyuncak Müzesi (Varyant’ta), İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi (Basmane’de), İzmir Resim ve Heykel Müzesi (Kültürpark’ta), İzmir TCDD Müzesi (Alsancak Garı’nın hemen karşısında).

Tarihi camiler: Başdurak Camisi, Hisar Camisi, Kemeraltı Camisi, Kestanepazarı Camisi, Salepçioğlu Camii, Şadırvan Camisi.

Tarihi kiliseler: Saint Polycarp Kilisesi, Ayavukla Kilisesi (Aziz Vukolos Kilisesi), Aya Fotini Kilisesi, Saint Anglikan Kilisesi, Alsancak Katolik Kilisesi, Saint John Kilisesi.

Tarihi sinagoglar: Algaze Sinagogu, Bet Hillel Sinagogu, Beth İsrael Sinagogu, Bikur Holim Sinagogu, Etz Hayim Havrası, La Sinyora Sinagogu, Portekiz Sinagogu, Shalom (Şalom) Sinagogu, Sinyora Giveret Havrası, Talmud Tora Havrası.

İZMİR KARŞIYAKA GEZİLECEK YERLER

Müzelerin, köşklerin, anıt ve heykellerin en güzel örneklerinin bulunduğu Karşıyaka ilçesinde gezilecek pek çok yer var. Vip transfer ile İzmir Karşıyaka’da Bostanlı semtine uzun saatler ayırmak isteyeceksiniz. Restoranların, eğlence mekanlarının ve dinlenme alanlarının yer aldığı Bostanlı, Karşıyaka’nın en hareketli yerlerinin başında geliyor. Bostanlı Sahili’nde mutlaka bir akşamı karşılayın ve günbatımını izleyin. Karşıyaka’nın bir diğer hareketli ve dinamik yeri Karşıyaka Çarşısı’dır. Ne ararsanız bulabileceğiniz bir yer alan çarşı İzmir’in kalbinin attığı yerler arasında bulunuyor.

Karşıyaka Müzeleri: Bilim Müzesi, Bostanlı Açık Hava Arkeoloji Müzesi, Deprem Müzesi, Evrensel Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü, Haberleşme Müzesi ve Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi.

Karşıyaka Köşkleri: Van Der Zee Köşkü, Penetti Köşkü, Durmuş Yaşar Köşkü, Löhner Köşkü (Epikmen Köşkü) ve Uşşakizade Latife Hanım Köşkü.

Karşıyaka Anıt ve Heykelleri: Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı, Atatürk Heykeli, İnsan Hakları Anıtı, Nazım Hikmet Heykeli, Taş Heykeller, Yerel Yöneticiler Anıtı, Kuğulu Park Anıtı, Bombacı Ali Çavuş Heykeli, Bahriye Üçok Büstü, Uçan Yunuslar Heykeli, Anne Çocuk Heykeli, Şehit Diplomatlar Anıtı, Gode Cengiz Büstü, Sadi Hoşses Büstü, Kadızade Zühtü Işıl Anıtı, Çarşı Girişi Kadın Heykelleri, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Büstü, Selçuk Yaşar Heykeli ve Zübeyde Hanım Mezar Anıtı.

İZMİR ÇEŞME GEZİLECEK YERLER

İzmir Çeşme gezilecek yerler 2021 listesine bakanlar, Çeşme’nin kısa bir tatil süresinde gezmekle bitmeyeceğini anlayacak. Çeşme Kalesi ve Müzesi’nden Alaçatı’ya, Ildırı’dan antik kente, Germiyan Köyü’nden sayısız plaja, ılıcalardan rengarenk festivallere, 2021 Çeşme gezi rehberi farklı alternatiflerle dolu bir rota çiziyor.

İzmir Çeşme Kalesi ve Çeşme Müzesi: İzmir Çeşme Kalesi ve Çeşme Müzesi ilçenin merkezinde bulunuyor. Kale 1508 yılında yapıldı. 1960’lı yıllardan sonra ise müze olarak hizmet vermeye başladı. Topkapı Sarayı’ndan getirilen silahların sergilenmesi ile başlayan Çeşme Müzesi serüveni, bölgedeki kazılardan çıkarılan eserlerin sergilenmesi ile devam etti. Özellikle Erythrai Antik Kenti’nden çıkarılan eserler bu müzede sergileniyor. Müzede 320’den fazla arkeolojik, 120’den fazla etnografik eser yer alıyor. Müzede en dikkat çeken eserler arasında Erythrai Antik Kenti’nden çıkarılan heykeller, Osmanlı – Rus savaşında kullanılan silah ve eşyalar, heykel ve büstler, gümüş ve bronz sikkeler, Tunç Çağı’na kadar uzanan tarihi eserler ile el yapımı çanak ve çömlekler yer alıyor. Çeşme Kalesi & Müzesi’ni gezenler Çeşme Çarşısı’nı da unutmasın.

Çeşme Erythrai Antik Kenti: Çeşme merkezine 26 kilometre mesafede bulunan Erythrai Antik Kenti, Ildırı Köyü’nün içinde bulunuyor. Bölgede ilk kazılar 1963 yılında başladı ve bu antik kentten önemli tarihi eserler çıkarıldı. Bu eserler Çeşme Müzesi’nde sergilenmeye devam ediyor. Erythrai Antik Kenti’nde akropol alanı, Athena Tapınağı ve tiyatrosu kazı çalışmalarında ortaya çıkarıldı.

Çeşme Kervansaray: Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Çeşme Kervansaray otel olarak hizmet veriyor. Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden olan Kervansaray 2 kattan oluşuyor. Çeşme Kalesi’ne yakın bir yerde bulunuyor ve konaklamanın yanı sıra alışverişe de imkan tanıyor.

Çeşme Alaçatı: Çeşme’nin, İzmir’in hatta Türkiye’nin en bilinen turistik mahallelerinden olan Alaçatı Mahallesi, yaz aylarının kavurucu sıcaklarından uzakta, hafif rüzgarı, kokulu sokakları, taş evleri ve Arnavut kaldırımları ile ziyaretçilerini bekliyor. Gerçek bir tatilden beklenen her şeyi karşılayan Alaçatı’da gezilecek ve görülecek yerler saymakla bitmiyor. Alaçatı Port’tan Antika Pazarı’na, Hacımemiş Mahallesi’nden Alaçatı Yöresel Ürünler Pazarı’na, Alaçatı Yel Değirmeni’nden  Alaçatı Ot Festivali’ne kadar Alaçatı’da aranılan her şeyi bulmak mümkün. Alaçatı gecelerini ve sörf keyfini de unutmamak gerekiyor.

Çeşme Germiyan Köyü: Çeşme’nin en güzel köylerinden olan Germiyan Köyü ilçe merkezine 23 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yerel ve doğal ürünleri ile ünlü olan köyde ayrıca her yıl Germiyan Festivali düzenleniyor. Harika lezzetleri tatmak ve Germiyan Köyü’nün temiz havası ile huzur bulmak isteyenler Çeşme gezisine bu köyü mutlaka eklemeli.

Çeşme Festivalleri: İzmir’in Çeşme ilçesi adeta bir festivaller bölgesidir. Alaçatı Ot Festivali, Reisdere Uçurtma Festivali, Germiyan Ekmek Festivali, Dalyan Aşk Festivali, Ildırı Kültür Sanat Festivali, Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali ile Çeşme Festivali dört mevsim Çeşme’nin en güzel festivalleri arasında yer alıyor.

Çeşme Plajları ve Koyları: Çeşme’nin tüm plaj ve koyları adeta cennetten bir köşeyi andırıyor. Şifalı suları ile ünlü Çeşme’de Ilıca Plajı, Şifne Büyük Liman Plajı ve Altınkum Plajı başta olmak üzere onlarca plaj bulunuyor. Çeşme Boyalık Koyu, Aya Yorgi Koyu, Dalyan Koyu, Delikli Koy da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Ayrıca Yıldızburnu Ilıcalarının termal şifasına da yakından bakmakta fayda var.

İZMİR BERGAMA GEZİLECEK YERLER

İzmir’in Bergama ilçesinde gezilecek yerler listesinin başında Pergamon Antik Kenti, Bergama Müzesi ve Kozak Yaylası geliyor. İlklerin kenti olarak tarihe geçen Bergama’da deriden kağıt yapılma sanatı olan ilk Parşömen kullanılmaya başlandı. Asya kıtasının ilk kütüphanesi Bergama’da kuruldu. Dünyanın ilk büyük hastanesi, ilk psikoterapi yöntemi, ilk müzikle, tiyatro ile, spor ile, güneş ve çamur ile yapılan doğal tedaviler de Bergama’da yapıldı. Ayrıca ilk doğal ilaçlar ve afyon modeli ilaçlar Bergama’da üretildi. İlk sağlık altyapısı Bergama’da kuruldu ve tıp ile eczacılığın simgesi olan yılan ilk Bergama’da sütunlara işlendi. Dünyanın ilk 7 kilisesinden biri Bergama’da bulunuyor. En dik tiyatro, ilk ev en büyük sunak olan Zeus Sunağı ve ilk yerel festival de yine Bergama’da yapıldı. Tarihe tanıklık eden en eski yerleşim birimlerinden olan Bergama, İzmir gezilecek yerler listesinin en önemli durakları arasında bulunuyor.

Pergamon Antik Kenti: Milattan önce 282 – 133 yılları arasında Pergamon Krallığı’nın başkenti olan Bergama, dünya tarihinde de önemli bir yere sahip. Her yıl turist akınına uğrayan Pergamon Antik Kenti’nde etrafı surlarla çevrili bir saray, tapınak ve diğer önemli yapıların yer aldığı Akropol, Asklepion, tiyatro alanı, kütüphane ve agora alanları yer alıyor. Bergama’nın en güzel hazinelerinden olan Zeus Sunağı ise ülkemizden kaçırılarak Almanya’ya götürüldü ve Berlin’de sergileniyor. Pergamon Antik Kenti’nde yer alan Serapis Tapınağı (Kızıl Avlu) ise ilçenin merkezinde bulunuyor. Tuğladan yapılan tapınak İncil’de geçen 7 kiliseden biridir.

Bergama Müzesi: İzmir’in Bergama ilçesinin merkezinde bulunan Bergama Müzesi’nde bölgedeki antik kentlerden çıkarılan tarihi eserler sergileniyor. Bergama’yı gezi takvimine ekleyenlerin mutlaka gezmesi ve görmesi gereken yerler arasında bulunan Bergama Müzesi’nde Medusa Mozaiği başta olmak üzere, Nymphe Heykeli, Nike Heykeli, Sokrates Büstü, Yılanlı Sütun ve Demeter Kabartması da mutlaka yakından incelenmeli. Tunç döneminden itibaren günlük kullanım ya da adak amaçlı olarak üretilen çanak, çömlekler, gaga ağızlı kaplar, seramikler, kandiller ve sikkeler de Bergama Müzesi’nde sergileniyor.

Bergama Kozak Yaylası: Bergama’ya 20 kilometre mesafede bulunan Kozak Yaylası’nda dünyanın en kaliteli çam fıstıkları yetişiyor. Yaylada bulunan köyler temiz havası ve yeşil doğası ile ziyaretçilerini büyülüyor. Bergama’nın bu doğa harikası Kozak Yaylası’nda kamp ve piknik de yapılıyor.

  • Bergama’ya yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken diğer güzellikleri de şöyle sıralayabiliriz;
  • Bergama Hacı Hekim Hamamı (24 Kubbeli Çarşı Hamamı)
  • Bergama Güzellik Ilıcası (Çok sayıda hastalığa iyi geliyor)
  • Bergama Evleri
  • Bergama Arastası (Osmanlı’dan kalma çarşı)
  • Bergama Taş Han (1432’de yaptırılmış)

İZMİR ÖDEMİŞ GEZİLECEK YERLER

İzmir Ödemiş gezilecek yerler detayında Birgi, Gölcük, Hayalet Köy olarak anılan Lübbey Köyü, Ödemiş Pazarları, tarihi camiler ve türbeler ile müzeler yer alıyor.

Ödemiş Birgi: İzmir’in en çok turist ağırlayan bölgelerinden olan Birgi, Bozdağ’ın yamacında bulunuyor. Taş sokakları, tarihi konakları ve evleri ile dikkat çeken Birgi, Ödemiş merkezine 10 kilometre mesafede yer alıyor. Birgi’ye gidenler Çakırağa Konağı’nı tüm detayları ile yakından incelemeli. Harika el işçilikleri ile yapılan konakta bulunan ahşapların Venedik’ten getirtildiği biliniyor. 1763 yılında yaptırılan Konak Birgi’nin en güzel konağı olarak öne çıkıyor. Aydınoğulları’nın merkezi olan Birgi, Osmanlı döneminde bilim ve din adamlarının yaşadığı yer olarak nam salmıştır.

Ödemiş Gölcük: Dört mevsim ayrı güzelliği olan Ödemiş’in Gölcük bölgesi ve yaylası, asırlık ağaçların, şifalı otların ve çam ormanlarının yurdu olarak öne çıkıyor. Özellikle profesyonel fotoğrafçıların İzmir’de en çok ziyaret ettiği bölgelerden olan Gölcük bölgesinde piknik alanları da bulunuyor.

Ödemiş’in Hayalet Köyü Lübbey: Geçtiğimiz yıllarda tamamen hayalet bir köy havasına bürünen, turistlerin tercih ettiği gezi yerleri arasına girmesinin ardından ise az da olsa yaşamın canlandığı bir yer olan Lübbey Köyü, yıkılmış evleri ve boş sokakları ile gezi tutkunlarının bölgedeki ilk durakları arasında yer alıyor.

Ödemiş Gezilecek Yerler: Ödemiş’i gezi rotasına ekleyenlerin ayrıca Ödemiş Pazarı’nı ve Kadın El Sanatları Pazarı’nı da görmesinde fayda var. Yöresel ürünlerin ve el emeklerinin sergilendiği pazarda en doğal ürünleri bulabilirsiniz. Ayrıca Ödemiş Tarihi Arasta Çarşısı da görülmeli. Geziyi kış mevsimine denk getirdi iseniz Ödemiş Bozdağ Kayak Merkezi sizin için ideal olacaktır. Ödemiş’te Bedia Akartürk Müzesi, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi ve Ödemiş Müzesi de gezilecek yerler listesinde bulunuyor. Ayrıca ilk Kurşun Anıtı da Ödemiş İlkkurşun Köyü’nün girişinde bulunuyor. Ödemiş’te bulunan tarihi camiler arasında Ödemiş Ulu Cami (Aydınoğlu Mehmet Bey Cami), Derviş Ağa Camii, Karaoğlu Cami, Güdük Minare Mescidi, Sarı Berber Mescidi ve Kılcı Mehmet Ağa Cami yer alıyor. Ödemiş’te bulunan türbeler ve medreseler arasında Aydınoğulları Türbesi, Sultan Şah Türbesi, Ataullah Efendi Medresesi (İmam-ı Birgivi Medresesi), Kale Medresesi, Derviş Ağa Darülhadisi (Çukur Medrese) ve Birgivi Mehmet Efendi Türbesi bulunuyor.

İZMİR SEFERİHİSAR GEZİLECEK YERLER

Seferihisar Sığacık: Son yılların gözde turistik mekanlarından olan Seferihisar’ın Sığacık Mahallesi, kalesi, konaklama tesisleri, yöresel ürünlerin satıldığı pazarı, butik otelleri, plajları ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Seferihisar Antik Kentleri: Seferihisar’ı gezmek isteyenler, ilçenin farklı yerlerinde bulunan Teos Antik Kenti’ni, Lebedos Antik Kenti’ni, Karaköse Harabeleri’ni ve Myonnesos Adası’nı mutlaka görmeli.

Seferihisar Plajları ve Koyları: Seferihisar 49 kilometre bir sahil şeridine sahiptir. Plajları ve koyları ile kendisine hayran bırakan Seferihisar’da mavi bayraklı plajlar da çok fazladır. Seferihisar Akkum Halk Plajı, Teos Ormancı Kampı Plajı, Ekmeksiz Halk Plajı ve Ürkmez Halk Plajı tatilcilerin en çok tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. Seferihisar Papaz Boğazı Koyu, Azmak Koyu ve Aktaş Koyu da görülmeye değer yerler arasındadır.

İZMİR SELÇUK GEZİLECEK YERLER

İzmir Selçuk gezilecek yerler listesinde Efes Antik Kenti, St. John Bazilikası, Artemis Kutsal Alanı, Yedi Uyuyanlar Mağarası, Meryem Ana Evi, İsa Bey Cami, Efes Müzesi, Selçuk Ayasuluk Kalesi ve Şirince Köyü var. Selçuk’ta gezilecek yerler saymakla bitmez. Çetin Maket Köy, Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, Selçuk Dutlu Yol ve Pamucak Plajı (Efes Plajı) da gezi rotasına eklenmesi gereken turistik noktalar arasında yer alıyor. Efes Antik Kenti, ayakta duran yapıları ile tarihe tanıklık etmeye devam ediyor. Büyük İskender tarafından kurulan Efes, görkemli şehir kapıları, anıtsal yapıları, hamamı, çeşmeleri, siyasi, dini törenlerin yapıldığı meydanları ve yamaç evleri ile tarihe meydan okuyor. Selçuk Efes Müzesi, ilçe terminaline çok yakın bir yerde ve gezi rotasına mutlaka eklenmeli. Efes Antik Kenti kadar önemli bir yer olan Efes Müzesi’nde çok değerli ve nadide tarihi eserler sergileniyor. Müzenin birbirinden ayrı olarak kurulan salonlarında iki ayrı Artemis heykeli, eros başı, Yunuslu Eros ve Sokrates başı gibi dünyaca ünlü eserler sergilenmeye devam ediyor. Selçuk Şirince Köyü, Selçuk ilçesinin ve İzmir’in en güzel köylerinden biridir. İlçeye 8 kilometre, İzmir’e 85 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Eski bir Rum köyü olan Şirince Köyü, hem konaklamak, hem tarihi yerleri görmek, hem de eşsiz lezzetleri tatmak için gidilecek özel bir yer. İzmir gezilecek yerler detayında Selçuk ilçesi özel bir yer tutuyor. Antik kenti, müzesi, köyleri ve diğer tarihi alanları ile dünyaca ünlü bir ilçe olan Selçuk ilçesi gezi rehberinin en tepesinde yer almayı her zaman hak ediyor.

İZMİR URLA GEZİLECEK YERLER

İzmir’in Urla ilçesinde Antik kentleri gezmek isteyenler için, zeytin işçiliğinin dünyadaki ilk alanlarından olan Klazomenai Antik Kenti ve eski çağlara dayanan Liman Tepe Kazı Alanı önerilebilir. Urla’nın merkezinde Urla İskelesi ve Urla Pazarı’nı ziyaret edebilir, Yorgo Seferis’in Evi’ni görebilirsiniz. Urla’da Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi’ni gezebilir, Malgaca Pazarı’nda soluklanabilirsiniz. Urla Sanat Sokağı’nı mutlaka görmeli, Uluslararası Urla Enginar Festivali’ne de katılmalısınız. Urla’nın Barbaros Köyü’nde de her yıl Barbaros Oyuk Festivali yapılıyor. Urla’nın köyleri demişken, Urla Bademler Köyü, Özbek Köyü ve Balıklıova Köyü de gezi rotasına eklenmeli. Urla’da ayrıca Karantina Adası, Çeşmealtı, Güvendik Tepesi ve Bağ Yolu gibi doğal güzelliklerle süslü yerler de var. Urla’nın halk plajlarında stres atmak isteyenler için Urla Altınköy Koyu, Kum Denizi Plajı, Melengeç Plajı, Çeşmealtı Mavi Plaj, Yassıcada Halk Plajı ve Urla Halk Plajı da gezi listesinde yer alıyor.

İZMİR DİKİLİ GEZİLECEK YERLER

Kaplıcaları ile ünlü İzmir’in Dikili ilçesinde Nebiler Ilıcası, Koca Oba Ilıcası, Bademli Deniz Ilıcası ve Çamurlu Ilıcası bulunuyor. Dikili’de plajlar ve koylar listesinde Hayıtlı Koyu, Bademli Halk Plajı, Dikili Halk Plajı ve Çandarlı Halk Plajı yer alıyor. İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Dikili ilçesinin açıklarında ünlü Kalem Adası da var. Bademli Köyü’nün açıklarında bulunan Kalem Adası sahile 400 metre mesafede bulunuyor. Bademli Köyü ise bölgenin gezilecek en güzel yerlerinden biridir. İzmir Dikili’ye gidenler Nebiler Köyü’nü ve Nebiler Şelalesi’ni de mutlaka gezmeli. Her mahallesi ve köyü ayrı bir güzellik barındıran Dikili’de Çandarlı Kalesi’ne de yakından bakmakta fayda var.

İZMİR FOÇA GEZİLECEK YERLER

  • Eski Foça sokaklarını mutlaka gezin ve Eski Foça Limanı’nı yakından inceleyin.
  • Foça’da Beşkapılar Kalesi ve Surları’nda dolaşın.
  • Pazar günleri kurulan Foça Yeryüzü Pazarı’nda doğal ve organik ürünlere bakın.
  • Foça Kozbeyli Köyü’nde Şakir’in Yeri’ne gidip dibek kahvesi için.
  • Eski Foça Halk Plajı, Yeni Foça Halk Plajı ve Sazlıca Koyu Plajı’nda denize girin.
  • Foça Pers Mezar Anıtı’nı (Foça Taş Ev) görün.
  • Foça Yel Değirmenleri bölgesinden Foça’yı ve adaları seyredin.
  • Foça Siren Kayalıkları’nın güzelliğini fotoğraflayın.

İZMİR KARABURUN GEZİLECEK YERLER

İzmir’in Karaburun ilçesi, İzmir’in en ucunda ve diğer ilçelere nazaran daha sakin olan bir bölgesinde yer alıyor. Karaburun’da gezilecek yerler arasında Saip Köyü ve Sazak Köyü yer alıyor. İzmir’in bu eski köylerinden doğanın en güzel manzaralarını seyredebilir ve huzur bulabilirsiniz. Karaburun’un son yıllarda popülaritesi giderek artan bir bölgesi de Mordoğan. Karaburun’un diğer bölgelerine göre daha hareketli bir yer olan Mordoğan’da hem eğlence mekanları ve yemek yerleri, hem de güzel koylar ve plajlar bulunuyor. Mordoğan’da bulunan Ardıç Plajı gezi rehberine eklenmesi gereken yerlerden. Rüzgarın ve dalganın az olduğu Mimoza Koyu, Karaburun’un en gözde yerlerinden olan Bodrum Koyu, kamp yapacaklar için ideal alan Dolungaz Koyu ve Kaynarpınar Plajı ile mavi bayraklı olan Akvaryum İncirliköy Plajı da rehbere eklenebilir. Karaburun’un güzel koyları için bölgedeki gezinizi uzatmak isteyeceksiniz. Ayrıca Karaburun’a geldiğinizde Sarpıncık Feneri’ni de görmeden dönmeyin.

MENDERES GEZİLECEK YERLER

  • Mandalina, üzüm, gül ve nazar boncuğunun ilçesi olan Menderes’i mutlaka gezin.
  • Gümüldür Tabiat Parkı ve Kamp Alanını, Kalemlik Plajı’nı ve Özdere’yi görün.
  • Menderes Taş Köprü’nün fotoğrafını çekmeden geri dönmeyin.
  • Menderes’in antik kentlerinden olan Nation, Kolophon, Lebedos Antik Kentlerini ve Klaros Bilicik Merkezi’ne uzun saatler ayırın.
  • Baklatepe Höyüğü’nü, Roma Hamamı Kaplıcasını, Palamutarası ve Gölovası Sarnıçlarını görün.
  • Menderes’in tarihi camilerinden olan Cüneyt Bey Camii, Kasımpaşa Camisi, Yıkık Minare, Gölcükler Camisi, Görece Merkez Camisi ve Samancıoğlu Camisi ile Cumhuriyet Mahallesi Camisine yakından bakın.

İZMİR GEZİ REHBERİ EK NOKTALAR

  • İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan Çiçekliköy ve Yakaköy’de kahvaltı yapın. Bornova’nın tarihi köşklerini görün.
  • Buca’nın Kaynaklar ve Belenbaşı Köylerine gidin. Buca’nın tarihi köşklerini ve Buca Gölet’i es geçmeyin.
  • Aliağa Kuş Cenneti’nde doğal yaşamın güzelliklerini seyredin.
  • Balçova’da teleferiğe binin, termal tesislerde stres atın.
  • Bayraklı’da Karagöl Tabiat Parkı’nda bir gün geçirin. Smyrna Antik Kenti ve Tepekule Höyüğü’nü görün.
  • Çiğli Sasalı Doğal Yaşam Parkı ve Hayvanat Bahçesi’nde bu güne kadar yakından görmediğiniz hayvanları görün.
  • Kemalpaşa’da Hitit Karabel Anıtı’nı yakından inceleyin, Nif Dağı’na ve Kazak Vadisi’ne çıkın.
  • Torbalı’da Metropolis Antik Kenti’ni görün, Torbalı Key Müzesi’nde klasik arabaları yakından inceleyin.