İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir’de 112 acil yardım hizmetlerine gelen, hastalık, yaralanma gibi çağrılara ambulansların müdahale hızı verilerini açıkladı.
HASTALARA 10 DAKİKA İÇİNDE MÜDAHALE ORANI %94.2
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, İzmir’de merkez ilçelerden gelen hastalık, yaralanma gibi çağrılara 10 dakika içinde müdahale edilmesi oranı yüzde 94,2 olarak belirlendi. Ayrıca, İzmir merkez ilçeleri dışındaki ilçelerden gelen çağrılara 30 dakika içinde müdahale edilmesi oranı ise yüzde 96,6 olarak belirlendi.
İZMİR, METROPOL ŞEHİRLER ARASINDA MÜDAHALE ORANI İLE 1. SIRADA
Bu verilere göre İzmir, ülke genelinde, metropol şehirler arasında bu oranlara ulaşabilmesi ile 1. sırada ve dünya ölçeğinde, gelişmiş ülkelerdeki ambulans müdahale sürelerini de geçmiş bulunuyor.
İzmir’de meydana gelen yaralanma, hastalık vb. durumlarda İzmir İl Ambulans Servisi gelen çağrılara müdahale ediyor. İzmir 112 acil yardım hizmetlerine, 2017 yılında İzmir merkez ilçelerinde meydana gelen vakalara 10 dakika içinde ulaşım oranı yüzde 91.1 iken bu rakam 2018 yılında yüzde 94.2 olarak kayıtlara geçti. Ayrıca 2017 yılında merkez ilçeleri dışındaki ilçelerde meydana gelen vakalara 30 dakika içinde ulaşım oranı yüzde 96.4 iken bu rakam 2018 yılında 96.6 olarak gerçekleşti.
İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRÜ BEDİHA SALNUR’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün ambulans müdahale süreleri üzerine açıklamalarda bulunan İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, özellikle hayati önem taşıyan acil vakalara ulaşım sürelerinin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. “Gelen çağrı üzerine ambulansların hastaya ulaşma süresi, hastayı olay yerinden alması ve hastaneye transport süresi, sağlık durumu ciddi olan hastalarımızın sağ kalması için çok önemli” diyen İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, mevcut sürelerin daha da kısa olması için yoğun mesai harcadıklarını söyledi.
112 Komuta Kontrol Merkezi hakkında da bilgi veren İl Sağlık Müdürü Salnur, Komuta Kontrol Merkezi’nin gelen çağrılar üzerine, sadece ambulansları hastalara yönlendirmediğini, bunun yanı sıra hastaya ulaşan ambulansların, hastanın sağlık durumuna göre en uygun hastaneye yönlendirilmesini de sağladığını ifade etti. Diğer taraftan 112 Komuta Kontrol Merkezi’nin İzmir’deki hastanelerin ekipman yeterliliğini, müdahale imkanlarını ve boş yatak kapasitelerini de takip ettiğini belirten İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, bu sayede hastaların en uygun hastaneye, en iyi tedavi için yönlendirildiğini ifade etti.
BEDİHA SALNUR: AMBULANSLARA YOL VERİLMESİ ÖNEMLİ
112 Acil Servis Hizmetlerinin daha başarılı olması, ambulansların hastalara daha hızlı ulaşabilmesi için vatandaşların da duyarlı davranması gerektiğini söyleyen İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, 112 Acil Servis Hattının gereksiz yere meşgul edilmemesinin ve ambulanslara trafikte yol verilmesinin öncelikli öneme sahip olduğunu söyledi. Kaza ve benzeri durumlarla karşılaşan İzmirli vatandaşların durumu 112’ye doğru ve ayrıntılı olarak bildirmelerinin gerekliliğine vurgu yapan Salnur, olay yeriyle ilgili detaylı ve açık adres bilgisinin mutlaka verilmesini ve ayrıca adresin detaylı tarif edilmesinin önemli olduğunu söyledi.