İzmir'de Galatasaray ve Beşiktaş futbol takımlarının sahte formalarının ve bunlarla birlikte ünlü markaların kopya ürünlerinin satıldığı bilgisini alan emniyet ekipleri, çalışma başlattı. Bir süre yapılan araştırmalar sonucu, 3 adrese aynı zamanda baskı yapıldı. Yapılan baskın sonucunda 5 binden fazla taklit ürün ele geçirildi.
İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; ele geçirilen taklit ürünlerin piyasa değeri 500 bin lirayı bulurken ürünler toplandı ve muhafaza altına alındı. Baskın sırasında iş yerlerinde bulunan 3 şüpheli de gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında yapılan işlemler sürüyor.
TAKLİT ÜRÜNÜN CEZASI BÜYÜK
2016 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçen yasayla birlikte, markaların taklit ürünlerinin yapılıp satılmasına hapis ve para cezası verilmesi kararlaştırılmıştı. Cumhurbaşkanının onayı ile Resmi Gazete'de yayınlanan hükümlere, 3 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra 20 bin güne kadar para cezası verilmesi öngörülmüştü.
Bir markanın aynı ya da ayırt edilemeyecek kadar aynısını yapan kişiler, marka hakkına tecavüz etmiş oluyor. Bunun yanı sıra, markaya tecavüzü bilerek satışını yapan, para kazanma amacıyla elinde bulunduran ve satışını yapan kişiler de suç işlemiş oluyor.
SADECE SATIŞINI YAPANLAR 3 YIL HAPİSLE YARGILANACAK
Sadece satış yapan veya depolayan değil, marka koruması altında olan ürünün üzerindeki markayı silen veya çıkaran da, 3 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar para cezasıyla yargılanıyor. Bunun yanı sıra, eğer kişi ürünü kendisi üretmiyor ve sadece satışını gerçekleştiriyorsa, ürünün üretim yerini ve temin ettiği bölgeyi bildirmesi halinde ceza verilmiyor.
Bu tür operasyonda ele geçirilen ürünler, bilirkişi incelemesi sonrası savcılık talebi ve hakim kararıyla imha ediliyor. Kaçak üretilen bir ürünün, kaçak sayılabilmesi için, ürünün Türkiye'de tescil edilmesi gerekiyor. Eğer ürün yurt dışında tescil edilmiş ve eğer Türkiye'de marka tescili yapılmadıysa, ürün kaçak statüsünde sayılmıyor.