İzmir

İzmir’e dünya çapında dört ödül birden

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin özgün projeleri “En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması”nda dört ödül birden aldı.

Uluslararası arenada düzenlenen “En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması” İzmir’e dört ödül birden kazandırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘İzmirdeniz’, ‘Portakal Vadisi’, ‘Gürçeşme Doğa Keşif Parkı ve Kuşaklar Arası Etkileşim Merkezi’ ve ‘Sasalı İklim Duyarlı Tarım Eğitim ve Araştırma Enstitüsü” projeleri birbirinden farklı kategorilerde birinci oldu. Temmuz ayında Amerika’da yapılacak törenle İzmir Büyükşehir Belediyesi ödüllerini alacak.

İZMİR’İN DÖRT PROJESİNE DÖRT ÖDÜL

Çevre projelerini önceleyen ve yerel yönetimler arasında bu yönüyle öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kulvardaki haklı başarısını, dünya çapında verilen ödüllerle de kanıtlamış oldu. Büyükşehir, “En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması 2019” yarışmasında dört projeyle dört ödül kazandı.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖDÜLLERİNİ TEMMUZ’DA AMERİKA’DA ALACAK

Yarışma jürisinin değerlendirmesine göre, İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmek için projelendirilen ‘İzmirdeniz’ projesi “Sürdürülebilir Kent” alanında birinci oldu. “Sürdürülebilir Çevre” alanında verilen ödülü ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Portakal Vadisi’ projesi aldı. “Sürdürülebilir Sosyal Sorumluluk” kategorisinde verilen ödüle ‘Gürçeşme Doğa Keşif Parkı ve Kuşaklar Arası Etkileşim Merkezi’ layık görüldü. ‘Sasalı İklim Duyarlı Tarım Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’ projesi de “Sürdürülebilir Tarım” kategorisinde birinci oldu. Ödül töreni Temmuz ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılacak. Amerika’da düzenlenecek olan 4. Uluslararası Sürdürülebilir Yapılan Sempozyumu’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi dört projenin ödüllerini alacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ödüle layık görülen 4 projesi ve ayrıntılar ise şöyle;

PORTAKAL VADİSİ PROJESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Portakal Vadisi projesi, Buca’da 200 bin mt2’lik bir alanda hayata geçirilecek. Söz konusu alan kent parkı olacak. İzmir’in yeni cazibe merkezlerinden biri olacak Portakal Vadisi’nde su toplama havzası özelliği korunacak ve iyileştirmeler yapılacak. Ayrıca yine bu alanda kafeterya, piknik alanı, çocuklar için oyun alanları, koşu, yürüyüş ve bisiklet parkurları, seyir terasları, eğitim bahçeleri, amfi ve gölet olacak. İzmir Buca Şirinyer Hipodromu da göz önünde bulundurularak projeye padok alanı da (yarış hayvanlarının bekletildiği, gezdirildiği yer) dahil edildi.

İZMİRDENİZ PROJESİ

İzmirdeniz Projesi’nde Mavişehir ile İnciraltı Kent Ormanı arasındaki 40 kilometrelik kıyı şeridi yeniden tasarlandı. İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirme amacı taşıyan projede, Körfez’in gösteri mekanı olmasını sağlayacak düzenlemeler yapıldı. Projede görev alan 100 tasarımcı, kıyıyı 4 gruba ayırarak yeniden planladı. Karşıyaka, Bayraklı, Konak Alsancak ve Güzelyalı kıyıları için yeni projeler üretildi. Kıyı şeridi boyunca iskeleler, heykeller, gezinti ve bisiklet yolları, peyzaj düzenlemeleri, oyun parkları kurularak İzmir’in yaşam biçiminin zenginleşmesi sağlandı.

GÜRÇEŞME DOĞA KEŞİF PARKI VE KUŞAKLAR ARASI ETKİLEŞİM MERKEZİ PROJESİ

İzmir merkezde bulunan eski huzurevi arazisi korunarak, çocukların doğa ile bağ kurması, doğayı keşfederek öğrenebilecekleri bir alan oluşturulması hedefleniyor. Alanda yer alan huzurevi de korunacak ve ‘kuşaklararası etkileşim’ ile bilginin ve tecrübenin sürdürülebilirliği sağlanacak. Söz konusu alan kent parkı haline getirilecek, sıfır atık ve sürdürülebilirlik prensipleri kapsamında atölye yapıları için kazı-dolgu yapılmayacak, beton dökülmeyecek. İzmir Limanı’ndan gelecek eski konteynerler atölye yapısı olarak kullanılacak. İzmir’in liman kenti kimliğine vurgu yapılırken, geri dönüşüm de sağlanmış olacak. Kent parkına kurulacak oyun ekipmanları ise ahşap ve geri dönüştürülmüş malzeme, metalden tasarlandı. Çocukları kent merkezinde doğayla buluşturacak projeye uzağa gitmeden erişilecek.

SASLI İKLİM DUYARLI TARIM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ PROJESİ

Çiğli’de bulunan İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın doğu bölümünde, 15 bin mt2 alanda yer alacak ‘Sasalı İklim Duyarlı Tarım Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nde İzmirlileri, İzmirli çocukları bilgilendirmek için eğitim salonu, laboratuar ve kütüphane olacak. Aynı zamanda iklim değişikliğinin tarıma etkilerini gösteren uygulama seraları da projenin bir parçası. Sera gezileri öncesinde ise İzmirli öğrencilere ve İzmir halkına iklim değişikliğinin etkileri anlatılacak.