İzmir’in İnciraltı, Güzelbahçe, Seferihisar, Ürkmez, Menderes Gümüldür, Ahmetbeyli, Özdere ve Selçuk bölgelerinde yetişen Satsuma mandalinasının analizleri tamamlandı. C vitamini deposu Satsuma mandalinasının ihracatına başlandı. Merkezi İzmir Konak’ta bulunan Ege İhracatçı Birlikleri’ne (EİB) bağlı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Satsuma mandalinasının geçen yıla göre rekoltesinin düşük olduğunu, ürün kalitesinin ise güzel olduğunu kaydetti. Uçak, bu yıl ki ihracatta düşüş beklemediklerini dile getirdi.
122 BİN TON REKOLTE ÖNGÖRÜLÜYOR
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi çalışması yaptırdıklarını kaydeden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, yapılan çalışmaya göre, Satsuma mandalina rekoltesinin 2018 yılında 169 bin ton olduğunu, 2019 yılında ise 122 bin ton rekolte öngörüldüğünü kaydetti. İzmir’de ve Ege Bölgesi’nde yetişen meyvelerin önemli bir kısmının ihracata uygun olduğunu, ihracatın bu yıl olumlu yönde etkileneceğini kaydeden Uçak, döviz kurlarının da ihracatı rekabetçi kıldığını söyledi. Uçak, bu yıl üreticinin ve ihracatçının yüzünün güleceği bir sezon beklediklerini dile getirdi.
EN ÇOK RUSYA VE UKRAYNA ALIYOR
Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi’nin 2019 yılında 442 bin ton olarak gerçekleştiğini söyleyen Hayrettin Uçak, doğal C vitamini deposu olan ve şekerin alternatifi olarak bilinen narenciye ürünlerinin vatandaşlar tarafından daha çok tüketilmesi gerektiğini kaydetti. 2018 yılında 286 milyon dolarlık mandalina ihraç edildi. Satsuma mandalina ihracatı ise 93 milyon dolar olarak gerçekleşti. Satsuma Mandalinası en çok Rusya’ya ve Ukrayna’ya gidiyor. Geçtiğimiz yıl Ege Bölgesi ve İzmir’den 46 ülkeye Satsuma mandalinası ihraç edildi.