İzmir’in 2030 Ulaşım Planı, yapılan toplantı ile tanıtıldı. İzmir’in ilçe belediyelerinden ve STK’lardan temsilcilerin katıldığı ulaşım toplantısında toplu ulaşıma, bisiklet yollarına ve yayalaştırma çalışmalarına vurgu yapıldı.
YAYA VE BİSİKLET YOLLARI ÖNCELİKLİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ulaşım başlıklı toplantıda Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak konuştu. Projelerin masaya yatırıldığı görüşmede ilçe belediyelerinden ve sivil toplum kuruluşlarından görüş alındı. Ulaşım planının merkezini oluşturan bisiklet yolları ve yaya alanları hakkında yapılan sunumda, İzmir’de yeni yaya yolları ve 215 km yolun yaya öncelikli yol olması üzerinde duruldu. Ayrıca Konak, Karşıyaka, Buca, Bornova ve Balçova ilçelerinde 30 km hız limiti konulacak sokaklar ve yayalara öncelik verilecek yollar tespit edildi. Bisiklet yollarının üzerinde de dikkatle duran yetkililer, Bayraklı ile Alsancak arasında kesintisiz bir bisiklet yolu hazırlayacak. İzmir’de 741 yerde yeni bisiklet parkları yapılacak ve BİSİM’in 35 istasyonu 5 yılda 85 istasyona, 2030’a kadar ise 168 istasyona çıkacak. Bisiklet sayılarının artması hakkında da konuşan yetkililer, şu an ki sayının 500 olduğunu, 2023’e kadar sayının 1250’ye çıkacağını, 2030’a kadar ise 2500’e ulaşacağını kaydetti.
GÜNDE 4 MİLYON YOLCU
İzmir Ulaşım Planı’nın bir diğer önemli ayağı ise raylı sistemler oldu. 177,7 km olan raylı sistemlerin 465 km’ye çıkarılması için çalışmalar yapılacak. Bu sayede günlük 4 milyon yolcu raylı sistemlerden yararlanabilecek. Yeni tramvay ve metro hatlarının da 2023 yılına kadar bitirilmesi planlanıyor. Deniz ulaşımı hakkında da proje hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Karşıyaka Mavişehir’de yeni bir iskelenin yapılacağını, İzmir içi ve yurtdışı seferlerinin buradan yapılacağını bildirdi. Arabalı vapur seferleri de, yeni gelecek 2 arabalı vapur ile artacak ve İzmir’de bulunan iskelelerin yenilenmesi sağlanacak. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yapılacak bu düzenlemelerle araç kullanımının %4 bandında düşeceğini öngörüyor.