İzmir

İzmir'in ünlü lezzeti boyoz nedir, nasıl yapılır, nasıl yenir, Boyoz nasıl ısıtılır pişirilir ve saklanır?

İzmir'e özgü lezzetlerden, 600 yıllık geçmişi bulunan boyozun ne olduğunu ve nasıl yapıldığını haberimizden öğrenebilirsiniz.

İzmirlilerin yakından tanıdığı ancak Türkiye’nin büyük bölümünün aşina olmadığı, 600 yıllık tarihi bulunan boyozun ne olduğunu ve nasıl yapılacağını, haberimizde bulabilirsiniz. Boyoz, Ege’nin incisi İzmir’e özgü, 1500’lü yıllarda İspanya’dan İzmir’e zorla göç ettirilen Sefarad Yahudilerinin ürettikleri, içinde un, içme suyu, şeker, sıvı yağ ve tuzun bulunduğu bir hamur işidir. Rivayete göre İzmir’de boyozu Avram Usta, Kemeraltı’nda camekanlı tezgahta yapmaya başlamış ve bu tarihten itibaren sevilen bir yiyecek haline gelmiş.

BOYOZ NEDİR

Türkiye’de pek bilinmese de boyoz, İspanya, Şili, Arjantin ve Peru’da halen yaygın olarak “Bollos” ismiyle tüketiliyor. Yalnız arada fark var, onlar boyozu şekerli olarak üretiyor. İzmir’in en meşhur lezzetlerinden biri olan boyoz, fırınların yanı sıra seyyar satıcılarda da sıkça satılmakta. İzmirliler, boyozu yumurta ile tüketmeyi tercih ediyor.

BOYOZ NASIL YAPILIR?

Boyoz, yaklaşık 30 dakikalık hazırlanma ve 20 dakikalık pişme süresiyle hazır hale geliyor.

4 kişilik boyozun içindeki malzemeler ise şu şekilde:

  • 1 kilo un
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Unu eleyip tuz ilave edip karıştırın. Suyla birlikte hamuru yoğurun. Yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra silindir haline getirip kopararak top haline getirin. Top haline getirdiğiniz hamurları yağlayıp açabildiğiniz kadar ince açın. Daha sonra yufkayı tekrar yağlayıp zarf gibi yapın ve sarın. Yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra parça kopararak ortalarını bastırarak boyoz haline getirin. Tepsiye dizdiğiniz boyozları fırına yerleştirin ve pişene kadar bekleyin. Afiyet olsun!