İzmir’de yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla düğün sezonu da başladı. İzmir kuyumcuları, düğünlerde yakınlarına takacakları altınları internetten sipariş edenleri uyarıyor. Sahte altına dikkat çeken kuyumcular, düğün sahiplerine de seslenerek, takı töreninin zarf usulü yapılmasını tavsiye ediyor.

İZMİRLİ KUYUMCULAR UYARIYOR

İzmir’de düğün sezonu başladı. Artık her şeyin internetten alındığı bir dönemde, yakınlarının düğünlerine gidecek olanlar, takacakları altınları da internetten sipariş ediyor. İnternette gerçek altınların yanı sıra, sahte altın piyasasının da olduğunu söyleyen İzmirli kuyumcular, İzmirli vatandaşları ve düğün sahiplerini uyarıyor. Bazı internet sitelerinde 50 liraya bile sahte çeyrek altın satıldığını söyleyen kuyumcular, bu durumun kuyumcuları ve düğün sahiplerini mağdur ettiğini ifade ediyor. En büyük mağdurun düğün sahipleri olduğunu söyleyen kuyumcular, takı töreninin zarf usulü yapılarak bu sorunun aşılabileceğini kaydediyor.

SEKTÖR OLUMSUZ ETKİLENİYOR

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, konuyla ilgili açıklama yapan İzmirli kuyumcu esnafı Ayşenur Han, internette sahte altın satanların kuyumculara giderek bazı ürünlerin fotoğraflarını çektiğini, ürünleri buna göre hazırlayıp internetten çok düşük fiyatlarla sattığını söyledi. Yine internette dolandırıcıların da yer aldığını ifade eden Han, bazı internet sitelerinde altınların gerçekmiş gibi, güncel fiyatlarla satıldığını, ancak vatandaşların adresine gelen altınların ya da gümüşlerin sahte olduğunun anlaşıldığını söyledi. Düğün sezonunda sürüm olduğundan para kazanabildiklerini söyleyen Han, internette sahte altın satanların ve gerçek altın sattığını iddia ederek vatandaşları dolandıranların yüzünden kuyumculuk sektörünün olumsuz etkilendiğini kaydetti.

SAHTESİNİ AYIRT ETMEK ÇOK ZOR

Vatandaşların “İnternette aynı ürünün daha ucuzu var” algısıyla hareket ettiğini söyleyen Kuyumcu Ayşenur Han, bu yüzden hem vatandaşın, hem düğün sahiplerinin, hem de kendilerinin mağdur olduğunu söyledi. Sahte altınlarla ilgili çok fazla olaya şahit olduklarını söyleyen Han, düğünden sonra gelin ve damadın altınları bozdurmak için kendilerine geldiklerini, altınların bir kısmının sahte ve kaplama çıkmasıyla, yeni evli çiftlerin çok üzüldüğünü gördüklerini kaydetti. Kendilerinin de zaman zaman altının gerçeğiyle sahtesini tespit etmekte güçlük yaşadıklarını ifade eden Han, düğün sahiplerinin ve yeni evli çiftlerin de bunları ayırt etmesinin çok daha zor olduğunu söyledi.

YETKİLİLER ÖNLEM ALMALI

İzmir’de düğünlerde takılan sahte altınlarla ilgili açıklama yapan bir diğer isim Kuyumcu Kazım Nalbant oldu. İnternetin ve sosyal medyanın sahte altın satışı için kullanıldığını söyleyen Nalbant, altınların sahtelerinin yapılarak, çok fazla internet sitesi tarafından satıldığını söyledi. Özellikle düğünlerde takılan altınların sahtelerinin birebir kopyasının yapıldığını ve internetten satışa çıktığını ifade eden Nalbant, yetkililerin bu konuda önlem almasını isteyerek, bu durumun kuyumcu esnafını ve vatandaşları mağdur ettiğini söyledi.