Emlak vergisinden muaf olabilirsiniz! Gerekli şartları sağlayan emekli vatandaşlar, yaşadıkları ev için artık emlak vergisi ödemeyecek. Emlak vergisi ödememek için gerekli şartları sağlayan vatandaşlar, belediyeye dilekçe vererek emlak vergisinden muaf oluyor. Emlak vergisinden muafiyet için tüm detayları, haberimizde bulabilirsiniz...
Eğer Emekli Sandığı, SSK veya Bağ-Kur’dan emekliyseniz ve eğer eviniz brüt 200 metrekareyi aşmıyorsa, emlak vergisinden muafiyetiniz oluşuyor. Kanundan haberi olmayan vatandaşlar, 5 yıl önceye dek ödediği emlak vergilerini geri isteyebiliyor. Emlak vergisinden muaf olmak için aranan şartlar ise şu şekilde:
- Emeklinin, başka bir işten geliri olmaması gerekiyor. Yani eğer emekli, başka bir işte çalışıyorsa, bu düzenlemeden muaf kalıyor. Maaşı dışında faiz geliri alanlar da emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyor.
- Emlak vergisinden muaf olmak isteyen emeklinin 1 konuttan fazla konut sahibi olmaması gerekiyor. Yani eğer emeklinin 2 konutu varsa, bu düzenlemeden yararlanamıyor.
- Yazlık evleri ve devremülkleri olan emekliler de muafiyet dışına çıkıyor.
EMLAK VERGİSİNDEN MUAFİYET İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Eğer siz de emlak vergisinden muaf olmak için gerekli şartları sağlıyorsanız, belediyeye giderek dilekçe vermeniz gerekiyor. Eğer dilekçe belediyeye sunulmazsa emlak vergisi ödemeye devam ediliyor. Başvuru anında, emeklinin başka bir işten gelirinin olmadığını da kanıtlaması gerekiyor.
Emekliler dışında hiç geliri olmayanlar, ev hanımları, engelliler ile, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisi ödemiyor.
EMLAK VERGİSİ ÖDEME TARİHLERİ
Eğer emlak vergisinden muaf olmak için gerekli şartları taşımıyor ve emlak vergisi ödeme tarihlerini merak ediyorsanız, onunla ilgili açıklama da yapıldı. Emlak vergilerinin birinci taksit ödemeleri, 1 Mart’ta başladı. Gayrimenkul sahipleri, 31 Mayıs tarihine kadar emlak ödemelerini gerçekleştirebilecek.
EMLAK VERGİSİ NASIL, NEREDE ÖDENİR
Emlak vergisi ödemek için ilçe belediyelerine gidilmesi gerekiyor. Eğer gayrimenkul şehir dışındaysa, ilgili banka hesaplarına ödeme yapılması gerekiyor. Bunun yanı sıra, ödemeler internet bankacılığı ile de yapılıyor.
EMLAK VERGİSİ NE KADAR OLACAK
Emlak vergisi, konutun değerinin büyükşehirlerde binde 2’si, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1’i olarak hesaplanıyor.
EMLAK VERGİSİNİN CEZASI
Emlak vergisinin herhangi bir hapis cezası bulunmuyor. Sadece ödenmeyen emlak vergisine faiz işleniyor. Emlak vergisi geciktirilirse, yüzde 1,40 faz işleniyor. İstatistiklere göre Türkiye’de yaklaşık 25 milyon kişi, konut sahibi olarak görünüyor.
EMLAK BORCU SORGULAMA
Eğer emlak vergisi borcunuzun olup olmadığını bilmiyorsanız, belediyede veya e-devlet aracılığıyla internet üzerinden emlak borcunuzu sorgulayabilirsiniz.