Müslüman dünyasının namaz kılmak için durdukları yön olan Kıble yönü, namaz dışındaki farzlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Namazın Kıble'ye dönerek kılınması gerektiği için, namaz kılacak kişiler, Kıble yönünü öğrenmeye ihtiyaç duyuyor. Gelişen teknolojiyle birlikte Kıble yönü, eskisinden çok daha kolay bir şekilde bulunabiliyor. Pusulalı seccadelerin yanı sıra Google Maps uygulaması ile vatandaşlar, Kıble yönünü bularak namazlarını kılabiliyor. Namaz kılacak olan vatandaşlar, "Kıble yönü neresi?" ve "Kıble nasıl bulunur?" sorularını araştırıyor. Kıble nasıl bulunur sorusunun yanıtını, haberimizde bulabilirsiniz.

Kıble nasıl bulunur, en basit yöntemler

KIBLE NASIL BULUNUR? (PUSULA İLE)

Kıbleyi bulmak için akıllı telefonunuzdan Google Maps'i kullanarak kolay şekilde Kıble yönünü bulabilirsiniz. Google Maps'in yanı sıra pusula uygulamaları ile de Kıble yönü bulunabiliyor. Eğer o an bir akıllı telefona sahip değilseniz, Kıble yönünü bulmak için çeşitli yöntemler de bulunuyor. Bu yöntemler şu şekilde:

  • Camii Şeriflere veya minare kapılarına bakılarak Kıble yönü bulunabilir. Minarelerin şerefe kapıları, daima Kıble'ye dönüktür.
  • Kıble'nin kolay biçimde bulunmasını sağlayan pusulalı seccadeler temin edilebilir, Kıble kolay bir şekilde bulunabilir.
  • Yurtiçi takvimlerin namaz vakitlerinin son sütununda şehirlerin kıble saatleri bulunuyor. Kıble tespiti yapılacağı zaman, takvimdeki Kıble saatinde güneşe doğru durulduğunda Kıble yönü bulunmuş oluyor.
  • Güneşin doğduğu yön tespit edildikten sonra sol kol doğuya, sağ yol batıya uzatılır. Kıble yönü olan güney, kişinin ön cephesinde kalacaktır. Türkiye'de namaz kılmak isteyen kişiler, Türkiye'nin güney-güneydoğu yönünde kalan Kıble'ye dönmüş oluyor.
  • Kabe'nin koordinatları 21°25′21.15″ Kuzey, 39°49′34.1″ Doğudur. Namaz kılmak isteyen kişi, Kıble'nin koordinatlarını kaydederek pusula yöntemiyle Kıble'yi bulabilir.
  • Eğer namaz Türkiye'de kılınmayacaksa, QiblaFinder gibi uygulamalar Kıble yönünü bulmak için kullanılabilir.
Kıble nasıl bulunur, en basit yöntemler