Güncel

Kılcal Damar Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kılcal damar tedavisi nedir nasıl yapılır, kılcal varis nedir, radyofrekans ve skleroterapi ile kılcal damar tedavisi ve sonrası hakkında merak edilen sorular yanıt buldu.

İnsan vücudunun pek çok yerinde görülebilen ve çeşitli boyutlara sahip olan kılcal damar tedavisi oldukça önemli bir konudur ve mutlaka uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Kılcal damarlar, vücutta bulunan ince damarların çeşitli nedenlere bağlı olarak çapı büyüyüp genişlediğinde meydana gelir ve yüzeye yakın ince bir çizgi olarak görünür. Daha çok ten renginden farklı olarak görülen kılcal damarlar gerek görüntüsü ile gerekse de sağlık açısından rahatsız edicidir.

Toplumda oldukça yaygın olan bu damarlanma daha çok yüz ve bacaklarda olmakla birlikte vücudun herhangi bir yerinde de oluşabilmektedir. Genellikle açık tenli ve sarışın olan kişilerde daha çok görülen kılcal damarların tedavi edilmesi süreci önemli bir konudur. Cilt hassasiyetine neden olan kılcal damarlar yüzde kırmızı lekelere ve kızarıklığa neden olabilir.

Özellikle yüzdeki kılcal damarlar insan psikolojisini, iş ve sosyal hayatını olumsuz etkilerken kılcal damarların oluşum nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Cildin daha hassas ve ince olması kılcal damarlara neden olabilir
  • Akne ve gül hastalıkları bu sorunu gündeme getirebilir
  • Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak kılcal damarları ortaya çıkarır
  • Kortizon içerikli krem çeşitlerinin uzun bir süre kullanılması
  • Doğuma bağlı gelişmeler ve homon değişiklikleri,

Bunların haricinde yaş ve genetik yapıya da bağlı olarak birçok sebeple ortaya çıkabilecek olan kılcal damar tedavisi Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr. Onur Üstünel tarafından hassasiyetle yapılmaktadır.

Kılcal Varis Nedir?

Kılcal varisler genellikle toplardamar sistemindeki bir bozukluğun belirtisi olarak ortaya çıkabilir ve sadece cilt yüzeyinde görülür. Toplardamar sistemi, vücutta bulunan kirli kanları toplayarak kalbe götürülmesini ve temizlenmesini sağlar ancak, bacak damarlardaki bir sağlık sorunu nedeniyle kılcal damarlardan gelen kirli kanın kalbe taşınamaz hale gelmesi, söz konusu varisleri ortaya çıkarır.

Bacak kılcal damarlarında çatlaklar, derinin damarlarındaki basınç ve dar giysilerin etkisi sonucu lokal olarak gelişebilir.

Bacaklarda ve ayaklarda morarma ya da yoğun renk değiştirme olarak görülen kılcal varisler, aşırı alkol tüketimi, yoğun güneşe maruz kalma, yoğun baharat tüketimi, sık sıcak soğuk ortamlar arası geçişler, cilt yüzeyinin sıcaklığında aşırı artışı gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Benzer şekilde, çok sıcak bir banyo yapmak ve bir kaplıcada sıcak suda uzun süre ayakta durmak da kılcal damar genişlemesine neden olabilir.

Kılcal Damar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kılcal damar sorunlarına karşı etkili ve kesin sonuç veren tedavi yöntemlerini uygulayan Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr. Onur Üstünel tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Günümüzde kılcal damar tedavisi lazer ve radyofrekans tedavileri ile etkin ve başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Bu alanda geliştirilen üstün teknoloji ürünleri olan radyofrekans cihazları ile ağrısız yöntem ve teknikler kullanılmaktadır.

Kılcal damar tedavisi sürecinde hastaya, kılcal damar boyunca radyofrekans uygulanır. Radyofrekans ile kılcal damar tedavisi, ince kılcal damarlar için kullanılır. Hedef oksihemoglobindir.

Aşırı ısınmadan zarar gören damarlar zamanla yavaş yavaş kaybolur. Kalın damarlarda ince damarlara göre daha kısa sürede iyileşme görülür. Bu dönemde damar genişliği önemlidir, çünkü kalın damarlar daha fazla kan ve oksihemoglobin taşır.

Radyofrekans ile Kılcal Damar Tedavisi

Birçok insanın özellikle de beyaz tenli olanların yüz bölgesinde yaşanan bir sorun olan kılcal damarların bacak ve ayaklara da yayılması olasıdır ve birçok yönden rahatsızlık vericidir. Genişlemiş kılcal damarlar sağlık açısından risk oluşturmaz ancak estetik sorunlar göz önüne alındığında kılcal damar tedavisi ile giderilir.

Kılcal damar tedavisinde uygulanan ve etkili sonuçlar veren yöntemlerden biri de lazer ile tedavi yöntemidir.

Radyofrekans termokoagülasyonun asıl hedefi kan damarlarında oksijen ve demir taşıyan yapılardır. Radyofrekans dalgasının ürettiği ısı damara zarar verir ve damar kalıntıları doğal olarak vücuttan atılır. 4 mm'ye kadar kılcal damarlar ve varisler radyofrekans yöntemi ile tedavi edilebilir. Daha büyük varislerin tedavisi, bir damar cerrahı tarafından yapılan operasyonları gerektirir.

Özel frekanslarla iz bırakmadan başarılı bir sürecin izlendiği Radyofrekans ile kılcal damar tedavisi Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr. Onur Üstünel tarafından başarıyla yapılmaktadır.

Skleroterapi ile Kılcal Damar Tedavisi

Çok uzun bir süredir tıp dünyasında kullanılan Skleroterapi yönteminin yaklaşık 80 yıllık bir süreci bulunmaktadır. Bu tedavi sürecinde polidocanollü iğneler kullanılır ve damara enjekte ederek tedavi edilir. Söz konusu madde damarın iç yüzeyine salınarak ince kılcal damarların yok edilmesini sağlar ve sorunları giderir. Bunlar normal insanlarda bulunmaması gereken işlevsiz damarlar olduğu için yok edilmesinde bir sakınca yoktur.

Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr. Onur Üstünel tarafından etkili şekilde kullanılan skleroterapi seansı genellikle 10-15 dakika sürer. Her seansta yok edilen damar miktarı damarların çapına, kullanılan ilaç miktarına ve hastanın genel durumuna göre değişmektedir. Tedaviden sonra hasta hafif bir basınç çorabı giyer ve 15-20 dakika yürümesi istenir.

Bu çoraplar 3 gün boyunca sürekli banyo dışında giyilmelidir. Tedaviden hemen sonra enjeksiyon bölgesindeki damarlarda şişlik görülür. Daha sonra bu bölgede morluklar ve nadiren kabuklanmalar görülür. Seanslar genellikle 1 hafta aralıklarla yapılır.

Kılcal Damar Tedavisi Sonrası

Kılcal damar tedavisi sonrasında dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır ve bu süreçte bilgilendirme ve hemşirelik hizmetleri oldukça önemlidir.

Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr. Onur Üstünel kliniğinde başarı ile tamamlanan söz konusu tedavi sonrasında özel kremler, elastik bandaj uygulaması, güneşten korunmak ve aşırı sıcak ve soğuklara maruz kalmamak önemlidir.

Kılcal damar tedavisinden sonra ciltte hafif kızarıklık, yanma ve nadiren kabuklanma meydana gelebilir. Bunu için tedavi sonrasında, birkaç hafta direkt güneş ışığına maruz kalmamalı ve solaryuma girmemeli, güneş ışığından kaçınmanın mümkün olmadığı durumlarda yüksek faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır.

Ayrıca banyo yaparken suyun çok sıcak olmaması da önemli bir konudur. Kılcal damar tedavisi sırasında bir miktar ağrı hissedilebilir ancak anestezik krem ​​ile bu ağrılar hafifletilir. Lazer tedavisinin ciltte yanma ve tahriş, kabuk ve iz oluşumu gibi geçici yan etkileri vardır.