Kış lastikleri, araçların sürüş konforunu arttırabilmek için oldukça önemli parçalardır. Kış lastiklerinin, kış aylarının zor geçen hava koşulları ve buzlanmalara göre tasarlandığı bilinir. Üzerinde M+S işareti ve kar tanesi sembolü bulunan lastiklerin, kışın kullanıma uygun kış lastikler oldukları anlaşılır.

Genellikle birçok kişi, kış lastiklerinin kar yağışı ve buzlanma riskine karşı takılması gerektiğini bilir. Ancak kış lastiği sadece kar yağışı ve buzlanma olan durumlarda değil, +7 derecenin altındaki tüm hava koşullarında kullanılmalıdır.

Kış lastikleri sayesinde, özellikle kış aylarındaki kaygan zemin üzerinde araçların kaymadan tutunması sağlanır. Bu sayede kış lastikleri özellikle uzun yollarda bulunan keskin virajlarda meydana gelebilecek birçok kazanın riskini azaltır. Ayrıca kış lastiklerinin, yol tutuşu doğru ayarlandığında, yakıt tüketimini de kontrol altına aldığı bilinir.

Kış Lastiği Taktırma Zamanı

Kış lastikleri, araçların özellikle kaygan zemindeki fren mesafesine ayarlayarak meydana gelebilecek kazaları en aza indiren araç parçalarıdır. Araç sahipleri, kış lastiği taktırarak sürüş konforlarını ve güvenlerini arttırırlar. Araçlara kış lastiği taktırma zamanlarının birbirinden farklı olabilme ihtimalinin mümkün olduğu bilinir. Çünkü her aracın bulunduğu konum birbirinden farklı olduğundan, iklim koşulları da birbirinden farklıdır. Bu sebeple farklı şehirlerdeki araçların kış lastiği taktırma zamanları birbirinden farklı olabilir.

Araçlara kış lastikleri taktırma zamanı;

  • Aracın kullanılacağı şehrin konumu ve iklim koşulları
  • Aracın modeli
  • Aracın hız kapasitesi şeklinde birçok farklı faktöre göre değişiklik gösterir.

Özellikle araç modellerine göre kış lastikleri çeşitlerinin değişkenlik gösterdiği bilindiğinden dolayı, sürücülerin bu konu hakkında detaylı araştırma yapması gerekir.

Türkiye’de kış lastiği taktırmak için yasal zorunluluk altında olan bazı araç sınıfları bulunur. Bu araçlar genellikle şehirlerarası yollarda yolcu ve yük taşıyan büyük araçlardır.

Kış lastiği taktırma zorunluluğu bulunan sürücülerin en geç 1 Aralık tarihine kadar araçlarına kış desteğini taktırmaları gerektiği bilinir. Kış lastiği taktırma uygulamasının zorunluluğu bulunmayan araç sürücüleri ise, kış lastiği konusunda bilinçli bir şekilde hareket ederek sürüş konforlarını arttırır.

Genellikle Türkiye’nin birçok bölgeden Ekim ve Kasım aylarında yağışlar başlar. Bu sebeple sürücüler bu aylarda kış lastiği taktırmayı tercih ederler. Çünkü kış lastikleri, sadece kar ve buzlu havalarda değil aynı zamanda yağışlı zamanlarda da araçların kaygan zeminlere tutunmasını sağlayarak kazaları önler.

Sürücüler Kış Lastiği Taktırırken Nelere Dikkat Etmelidir?

Kış lastiği, sürüş konforu ve güvenini arttırdığı için oldukça önem verilmesi gereken bir konudur. Özellikle yağmur ve kar yağışından dolayı kaygan zeminlerde araçların kaymasını önleyerek kaza riskini azaltan kış lastikleri konusunda oldukça dikkatli davranılması gerektiği önerilir. Kış lastiği taktırırken sürücülerin dikkat etmesi gereken detaylar;

  • Araca uygun kış lastiği kullanımı
  • Yol koşullarına uygun kış lastiği kullanımı
  • Araca uygun kış lastiği basıncına göre kış lastiği kullanımı
  • Düşük yuvarlanma direnci olan kış lastiği kullanımı olarak bilinir.

Bu detaylar göz önünde bulundurularak tercih edilen kış lastiklerinden en yüksek oranda verim alınır. Ayrıca kış lastiklerinin havalarının düzenli periyotlarda kontrol edilmesi ve eksik hava basıncı ile yola çıkılmaması gerektiği önerilir. Bu sayede hem kış lastiği taktırma zorunluluğu olan araç sürücüleri, hem de binek araç sürücüleri sürüş konfor ve güvenlerini arttırmış olurlar.

Kış Lastiği Taktırmak Zorunlu Mu?

Ülkemizde birçok sürücünün otomobillerde kış lastiği taktırma zorunluluğu olup olmadığı sorusunun cevabını oldukça ettiği biliniyor. Ülkemizde kış lastiği 1 Aralık ile 1 Nisan arasında olmak üzere dört ay boyunca zorunludur. Ancak ülkemizde bulunan dört aylık zorunlu kış lastiği uygulaması binek otomobil sınıfında bulunan araçları kapsamaz. Fakat bu konuda bilinçli kişiler tarafından, binek araç sürücülerinin de kış lastiği taktırmaları gerektiği konusuna önem vermesi gerektiği tavsiye edilir.

Kış Lastiği Taktırmak Zorunlu Mu?

Kış Lastiği Taktırmama Cezası Ne Kadardır?

Kış lastiğinin, binek araç sınıfında bulunan otomobiller dışındaki otomobillerde taktırma zorunluluğu olduğu bilinir. Kış lastiği taktırma zorunluluğu, kış aylarının oldukça çetin geçtiği bilinen aralık ile nisan ayları arasındadır. Bu zorunluluk olmasına rağmen kurallara uymayarak kış lastiği taktırmayan kişilere maddi yaptırımlar uygulandığı bilinir. Kış lastiği taktırma zorunluluğuna uymayarak maddi yaptırım cezası alan sürücüler, cezalarını 15 gün içinde ödedikleri takdirde %25 oranında indirim hakkı kazanırlar.

Kış Lastiği Taktırmanın Avantaj Ve Dezavantajları Nelerdir?

Kış lastiği taktırmanın hem birçok avantajı hem de dezavantajı olduğu bilinir. Özellikle yılın en soğuk ve çetin hava koşullarında kış lastiği taktırmak oldukça önemlidir. Hem sürücülerin hem de aracın güvenliğini ve konforunu sağlayan kış lastiği taktırmanın avantajları;

  • Çetin hava koşullarında fren mesafesini kontrol etmesi
  • Özellikle keskin dönüş yapılan virajlarda, araçların yola sıkı tutunmasını sağlaması
  • Yakıt tüketimini kontrol etmesi olarak bilinir.

Kış lastiğinin aynı zamanda dezavantajları da bulunur. Kış lastiği taktırmanın dezavantajları;

  • Fren mesafesinin normalden çok daha uzun süreli olması
  • Lastikler normalden çok daha fazla aşınması olarak bilinir.

Kış lastiğinin hem avantaj hem de dezavantajları sürücüler tarafından dikkate alınması gereken konulardır. Ancak tüm dezavantajlarına rağmen, kış lastiği taktırmanın oldukça gerekli olduğu bilinir. Çünkü kar yağışı ve buzlanma olan yollarda kış lastiği olmadığı takdirde, kaza meydana gelme ihtimali oldukça yüksek bir ihtimaldir. Tüm bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda, kış lastiğinin önemi görülür.

Tüm marka ve model Lastik, Jant, Akü, Motor Yağı ürünleri için lastikborsasi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.