Ekonomi

Madencilik sektöründe başkanlar, muhtemel kriz öncesi uyarıda bulundu

Madencilik sektöründe faaliyet gösteren birlik ve STK'ların başkanları toplanarak, madencilikte yaşanması muhtemel kriz öncesi uyarıda bulundu.

Türkiye'de madencilik sektöründe faaliyet gösteren birlik ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları, yaşanması muhtemel olan madencilik krizi nedeniyle toplanarak açıklamada bulundu. Sektörün bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 10'a yakın küçüldüğünü ifade eden başkanlar, acil bir şekilde önlem alınmazsa krizin yakın olduğu uyarısında bulundu. Madencilik sektöründeki problemlerin ve çözümlerin konuşulduğu buluşmada Türkiye'deki yatırım ortamının bozulduğu dile getirildi. Orman bedellerinin yüksekliği, madencilik için alınması gereken izinlerin çok uzun süre sürmesi, güvenlik soruşturmalarının fazlalığı gibi sebeplerle madencilik sektörünün sekteye uğradığı ifade edildi. Yapılan ortak açıklamada sektörün bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,2 küçüldüğünü ve ihracatın düşmeye başladığı belirtilirken sektörün öngörülebilir olmaktan uzak olduğu dile getirildi.

ORMAN İZİN BELGESİNİN VERİLMESİ UZADI

Orman izin belgesinin 2008 yılında 3 hafta, 2010'da 12 hafta ve 2012'de 40 haftada alınabildiği ancak şu an 1 yılı geçen ancak henüz sonuç alınamayan başvuruların olduğu ifade edildi. Açıklamada orman izin belgesi için karar verici merci olan Tarım ve Orman Bakanlığının diğer kurumlara yönlendirme yaptığı, bu sebeple de sürecin uzadığı belirtildi. Dünyanın birçok ülkesinde, yatırım bedelinin yüzde 2'yi geçmediği ancak Türkiye'de bu bedelin yüzde 50'ye yaklaştığının altı çizilirken ödenecek ücretin daha hakkaniyetli bir biçimde düzenlenmesi gerektiği belirtildi. Bakanlıkların madenciliğe bakışının işlerini zorlaştırdığını belirten başkanlar, sektörün durma noktasına geldiğini ifade etti. Yapılan açıklamada cezai uygulamaların da ağırlığı dile getirildi.

SEKTÖR BAŞKANLARINDAN ÇAĞRI

Sektör başkanları, sektörün kötüye gidişinin durdurulması için çağrıda bulunurken vatandaşların madenciliğe karşı olan düşüncelerini değiştirmek için çalışmalar yapılması gerektiği belirtildi. Yer altında bulunan madenlerin ihraç edilmesiyle Türkiye'nin kalkınmasına yardımcı olunacağının yer aldığı açıklamada, çeşitli bakanlıklardan da randevu alınarak yardım isteneceği dile getirildi.