Güncel

Narsistik kişilik bozukluğu tedavisi ve belirtileri

Narsistik Kişilik Bozukluğu nedir sorusu yanıt buldu. Narsistik Kişilik Bozukluğu belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen soruları Klinik Psikolog Mehmet Emin Kızgın yanıtladı.

Bireyin kişiliği, çocukluk döneminde ve gençlik yıllarında oluşuyor. Sosyal çevrenin etkisi ve genetik faktörler bu kişiliğin oluşmasının temel dinamiğine işaret ediyor. Narsistik Kişilik Bozukluğu ise çocukluk ve gençlik döneminde kişinin geliştirdiği benmerkezcilik ve empati eksikliğinden kaynaklanıyor. Narsistik Kişilik Bozukluğu nedir, Narsistik Kişilik Bozukluğu belirtileri nelerdir, Narsistik Kişilik Bozukluğu nedenleri nelerdir ve Narsistik Kişilik Bozukluğu tedavisi yöntemleri ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtı Klinik Psikolog Mehmet Emin Kızgın tarafından verildi.

Kendisinden başka hiç kimseyi beğenmeyenler, diğer insanlara karşı dikkat çeken bir kibre sahip olanlar ve insanları küçük görenler ile ilgili yapılan psikolojik değerlendirmede, bu hastalığın adının Narsistik Kişilik Bozukluğu olduğu kaydediliyor. Aslında bu hastalığın altında özgüven eksikliği ve kendini yetersiz hissetmeye bağlı nedenler de yatıyor olabilir. Bu hastalığa sahip bireyler, kendilerini her koşulda daha üstün ve zeki, daha güzel ya da yakışıklı ve daha donanımlı olarak görürler. Kişilik bozukluklarının alt türleri arasında yer alan Narsistik Kişilik Bozukluğu tedaviye muhtaç bir hastalıktır.

Narsistik Kişilik Bozukluğu nedir?

Narsistik Kişilik Bozukluğu, kendini üstün görmeyle ortaya çıkan bir kişilik bozukluğunun adıdır. Narsisizm, kişilerin yüksek özgüvenle, kendini diğer insanlardan üstün görmesiyle, bireyin kendisini herkesten daha zeki olduğunu düşünmesiyle ve tüm bunların toplamında ortaya çıkan bir benmerkezcilik çerçevesiyle açıklanır. Empati yoksunluğu, kendi kişiliğini abartma, güç ve başarıya bağımlı olma gibi durumlarda da Narsistik Kişilik Bozukluğu ortaya çıkar.

Her zaman kendisine aşırı güvenen birey, aynı zamanda kendine hayran da olur ve her şartta kendisini ön plana çıkarmaya çalışır. Klinik Psikolog Mehmet Emin Kızgın’a göre, bununla sınırlı kalmayan Narsistik Kişilik Bozukluğuna sahip bireyler, çevresinde bulunan insanların da bu duyguyu beslemesini ister. Sürekli övülmeyi bekler ve diğer insanların kendisine hayran olmasını bekler. Bulundukları sosyal ortamlarda ilgi odağının tamamen kendisinde olmasını sağlamaya çalışır. Bu sebepten hayatının her döneminde ve aşamasında kalıcı bağlar kurmak konusunda güçlük yaşarlar. Narsistik Kişilik Bozukluğunun en temel nedeni, yetersizlik hissinin kişiye psikolojik bir rahatsızlık olarak yansımasıyla açıklanır.

Narsistik Kişilik Bozukluğu belirtileri

Narsistik Kişilik Bozukluğu belirtileri arasında şu maddeler sayılabilir;

  • Kendilerini diğer insanlardan daha zeki ve daha üstün görürler
  • Bu psikolojik rahatsızlığa sahip olan kişiler kendilerini aşırır beğenirler
  • Bulundukları tüm sosyal çevrelerde tek ilgi odağı olmak isterler
  • Çevrelerinde bulunan herkesin sadece kendisiyle ilgilenmesini ve kendisine hayran olmasını beklerler
  • Narsistik Kişilik Bozukluğu olan bireyler empati duygusundan tamamen yoksundurlar
  • Başkalarının hayatını kıskanırlar ve o insanların yerinde olmak isterler
  • Aşırı kibirlidirler ve yalnızca kendi istedikleri şeylerin yapılmasını beklerler
  • Herkesten daha başarılı olmak hırsıyla hareket ederler
  • Kendi yeteneklerini ve başardıklarını olduğundan daha çok gösterip abartırlar
  • Sosyal çevreleri tarafından sürekli dışlandıklarını hissederler
  • Çevrelerinde bulunan insanları kendi işleri için manipüle etmeye ve kullanmaya çalışırlar.

Narsistik Kişilik Bozukluğu nedenleri

Narsistik Kişilik Bozukluğunun kesin nedeni bilinmiyor. Bu psikolojik rahatsızlığın ergenlik döneminde kendisini belli etmeye başladığı kabul edilir. Aynı zamanda, çocukluk yıllarında da kişinin Narsistik Kişilik Bozukluğuna sahip olabileceğine dikkat çekilir. Bireyin yetiştirilme tarzı, ailesinin bireye karşı gösterdiği tavırlar ve büyüdüğü ortam Narsistik Kişilik Bozukluğunun temeli olabilir.

Klinik Psikolog Mehmet Emin Kızgın’a göre, aşırı ilgi gösterilen ve her isteği hemen yerine getirilen çocuklarda da Narsistik Kişilik Bozukluğu daha sık görülüyor. Psikiyatri bilimine göre, bu durumun tam aksine, çocuğa hiç ilgi gösterilmemesi, çocuğun şefkatten ve sevgiden mahrum kalması ve duygusal olarak ihmal edilmesi de Narsistik Kişilik Bozukluğu olarak bireye yansıyabiliyor.

Narsistik Kişilik Bozukluğu tedavisi

Narsistik Kişilik Bozukluğu tedavisi, öncelikle bireyin bu psikolojik hastalığa sahip olduğunu kabul etmesi ile başlar. Çünkü Narsistik Kişilik Bozukluğuna sahip kişi, kendisinin psikolojik bir rahatsızlık yaşadığını da kabullenmek istemez ve saldırgan davranışlar gösterebilir. Narsistik Kişilik Bozukluğu tedavi türleri arasında, Bireysel Psikodinamik Psikoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi ve Psikotrop İlaçlar vardır. Hastalığa sahip kişiler için uygulanan uzun süreli psikoterapi, kişinin bu hastalığın farkına varmasını sağlar ve davranışlarını kontrol altında tutması için bilişsel farkındalığını arttırır. Narsistik kişilik bozukluğu tedavisi için psikolog ve ya psikiyatri doktorlarından bilgi alın.