Güncel

Neden Mekik Raf Sistemi Tercih Edilmeli?

Mekik raf sistemi nasıl çalışır, avantajları nelerdir, nerede kullanılır ve mekik depolama sistemi hangi yazılım ile çalışır? soruları yanıt buldu.

Mekik raf sistemi, özellikle depo koridorları arasında gezinme ihtiyacını ortadan kaldırarak forkliftlerin otomatik taşıyıcı sistemi ile ürünleri raf hatları boyunca güvenli bir şekilde yüklenmesini ve yüklerin raflardan boşaltılmasını sağlar. Mekik raf sistemi, depolama konusunda yüksek yoğunluklu depolamanın avantajını sunar.

Mekik raf sistemi nasıl çalışır?

Raf mekik sisteminde yer alan mekik, konusunda uzman operatör tarafından ileri geri yönlendirme, aşağı yukarı yönlendirme ve doldurma boşaltma çalışması ile uzaktan rahat ve güvenli bir şekilde kumanda edilebilmektedir. Hızlı bir şekilde raflardan ürün indirilmesini ya da ürün yüklenmesini sağlayan bu sistemde mekik, istenirse diğer raf sütunlarına da forklift sayesinde taşınabilmektedir. Mekik sisteminde birbirinden farklı ölçülere sahip olan paletler rahatlıkla kaldırılabileceği gibi 1500 kg ağırlığında yükler de taşıyabilmekte olup kendisine ait kontrol ünitesi ile elektrik sistemi bulunmaktadır.

Mekik raf sisteminin avantajları nelerdir?

Eski klasik özellikli çözümlere kıyasla yeni sistem çözümleri sağladığı avantajlar ile ön plana çıkmaktadır. Bu doğrultuda mekik çözümlerin sağladığı avantajlar şu şekildedir;

  • Operatöre %50 oranında zaman kazandırır.
  • Ürün depolama kapasitesinden maksimum yararlanım elde edilmesini sağlar.
  • Palet yükleme ve indirme aşamaları elektronik olarak kontrol edilir.
  • Yük indirme ve yük kaldırma aşamalarında karşılaşılabilecek operatör kaynaklı hataların minimuma düşürülmesine yardımcı olur.
  • Forklift işlemlerinde karşılaşılan manevra kullanımını azaltır.
  • Otomatik olarak kullanılabildiğinden ihtiyaç halinde operatör olmaksızın da kullanılabilir.
  • Komutlar doğrudan depo yönetim sistemi adı verilen WMS üzerinden de alınabilir.
  • Mekik sistemi ayarlandıktan sonra serbest bir şekilde rahatça hareket edebilir.
  • Soğuk oda depolarında mekik raf sistemi -22 dereceye dek rahat bir şekilde çalışabilir.
  • Mekik raf sistemi zorlu koşullar karşısında kullanım kolaylığı sağlar.
  • Uzun süreli kullanıma karşı dayanıklıdır.
  • Mekik raf sistemi ekstra korunaklı ve güvenlikli hale getirilebilmektedir.
  • Depolama ya da lojistik merkezlerinde zaman yönetiminin verimli kullanılmasını sağlayarak maliyet artışının önüne geçilmesini sağlar.
  • Yüklerin hassas bir şekilde taşınmasını sağlar.

Raf mekik sistemi nerede kullanılır?

Raf mekik sistemleri, yüksek yoğunluklu depolama sistemlerine ihtiyaç duyulan depolarda rahatlıkla kullanılmaktadır. Ürünün tipine, ürün çeşitliliğine, ürün ağırlığına ve ürünün niteliklerine göre raf mekik sisteminin seçimi gerçekleştirilmektedir.

Raf mekik sistemi içerisinde bir taraf ürün yükleme ve boşaltmayı sağladığı gibi bir taraf ürün yüklemeyi diğer taraf ise yüklenen ürünün boşaltılmasını sağlayabilecek özellikte olabilmektedir. Bu doğrultuda ilk girenin en son çıktığı sistem FILO, ilk giren ilk çıkar sistemine ise FIFO adı verilmektedir. Kurulacak sisteme göre mekik rafının manevra boşlukları değişiklik göstermekte ve ürün yerleşim şekli de değişebilmektedir.

Mekik raf sistemi nasıl çalışır?

Mekik raf sitemi 2 tür olay örgüsünde çalışabilmektedir. Bunlar ya FIFO ya da FILO şeklindeki çalışma sistemleridir. Bu aşamada mekik raf sisteminin hangi çalışma şekline sahip olacağı depolanacak ürünün kullanım ihtiyacına göre belirlenebilmektedir.

Mekik raf sistemi uzaktan kumanda ile kontrol edilerek radyo sinyalleri ya da Wi-Fi bağlantısı ile çalıştırılırlar. Paletler sisteme yüklendiğinde rafın bir ucuna yerleştirilerek sinyal vasıtası ile yüklenen palet mekik ile alınır ve de şerit üzerinde boş alan üzerine özenle yerleştirilir.

Servis araçları raf yapısına uygun olan raylar üzerinde çalışır. Klasik işleyişte koridorun ön kısmında konumlandırılan dikey özellikteki taşıyıcılar ya da depo asansörleri ile yükseltilebilir veya alçaltılabilir.

Mekik depolama sistemi hangi yazılım ile çalışır?

Mekik depolama sistemi kurulduğu zaman kullanılabilmesi için mekik depo yönetim yazılımına sahip olunması gerekmekte ve deponun yönetilebilir hale getirilmesi gerekmektedir. Mekik depo içerisinde yer alan ürünlerin bulunduğu yeri, son kullanım zamanı ile nasıl bir sıralama ile depo içerisinde giriş çıkış yapacağının takibi için çok önemlidir. Manuel olarak takibinin neredeyse hatasız şekilde yapılmasının mümkün olmadığı bu takip mekik depo yönetim sistemindeki yazılım ile hatasız bir şekilde takip edilebilmektedir.

Mekik depolama sistemi nasıl kullanılmalıdır?

Depo içerisinde yer alan ürünlerin doğru bir şekilde takibinin yapılması ve doğru ürünün indirilmesi ürün teslimatının zamanında ve hatasız olması adına çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu doğrultuda mekik depolama sisteminin yazılımının deponun özelliklerine göre hazırlanması birçok avantajı beraberinde getirmektedir. Mekik depo sistemi depo ve ürünün niteliklerine göre yapılmalı, eğer deponun ya da işletmenin iç takip sistemi var ise ürün yerleşiminde bu özellikler de dikkate alınmalıdır.

Depo içerisinde eğer ki son tüketim tarihine sahip gıda ürünlerinin depolaması yapılıyor ise mutlaka ürünün tarihleri de ürünlerin yerleşim ve takibinde öne alınmalıdır

Eğer ki depo mekik sistemi mevcut ise bunun kamera ile otomatik depo sisteminin kontrolünün sağlanması ve görünür hale getirilmesi, depolama sisteminin başarılı bir şekilde yapılmasını da desteklemektedir.

Kamera ile otomatik depo sayımı nasıl yapılır?

Mekik, depo içerisinde yer alan kameralar ile depoda yer alan ürünlerin hangi rafta kaç adet olduğunu giriş çıkış tarihlerine kadar detaylı bir şekilde görüntülemekle beraber mevcut sıcaklık ve nem düzeyinin takibini de sisteme işleyebilmektedir.

Kamera ile deponun sayımının yapılabilir olması manuel sayımda karşılaşılabilecek zaman kaybını azaltacak ve hata payının da önüne geçilmesini sağlayacaktır.