Ortodonti, diş yapısında gerçekleşen bozulmaları tespit ederek, uygun tedavilerle deformeleri ortadan kaldırmayı hedefleyen diş hekimliği bir alanıdır. Ağız ve çevresinde bulunan düzensizlikler tespit edilerek, düzensizliklere özel tedavi yöntemleri kullanılır. Bu sayede problem yaratan çarpıklıklar, ortodonti tedavi yöntemleri ile giderilir.
Ortodonti Tedavileri
Her ortodonti probleminin kendine has bir tedavi yöntemi vardır. Bu sebeple tedavi yöntemleri kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Ortodonti uzmanları tarafından rahatsızlıklara özel sunulan tedavi yöntemleri, muayenelerle tespit edilir.
Metal Diş Teli (Metal Braketler)
Metal diş teli, geçmişten günümüze gelen ve en çok kullanılan ortodonti tedavi yöntemlerinden biridir. Problemin niteliğine göre dişin iç ve dış yüzeylerine yerleştirilmesi mümkündür. Görüntü olarak estetik kabul edilmese de en etkili tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Bozukluğun derecesine göre kullanım süresi değişiklik gösterebilir.
Şeffaf Diş Teli (Porselen Braketler)
Şeffaf diş telleri, metal diş tellerine nazaran daha estetik bir görünüme sahiptirler. Tedavi açısından metal diş telleri ile aralarında, belirgin bir fark bulunmamaktadır. Porselen bazlı üretildiği için kullanımı esnasında büyük bir dikkat gerektirir. Bu sebeple çocukların tedavisinde kullanılmaya uygun olmayabilirler.
Lingual Diş Teli (Lingual Braketler)
Diş tellerinin rahatsız edici görünüşünü ortadan kaldırmak için geliştirilen lingual braketler, dişlerin içerisine yerleştirilir. Böylece dişteki uyumsuzlukların tedavi edilmesi amaçlanır. Bu yöntem, metal ve porselen diş tellerinden daha yüksek bir maliyete sahiptir.
Şeffaf Diş Plağı
Invisalign yöntemi olarak da bilinen bu tedavi yöntemi adını, “invisible” ve “aligner” kelimelerinden almıştır. Türkçe olaraksa “görünmez düzeltici” anlamına gelir. Daha hafif ortodontik bozuklukların tedavisinde aktif olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi yönteminin hiçbir aşamasında, teller dahil edilmez. Hastanın dişlerinde sağlıklı bir görünüm elde edilebilmesi için hasta 3D ölçümlere tabi tutulur. Yapılan ölçümlerin sonuçlarına göre şeffaf plak hazır hale gelir. Şeffaf diş plağı tedavisiyle, ortodontist uzmanlar bu bozuklukları ortadan kaldırır.
Ortodonti Nasıl Yapılır?
Ortodonti tedavisi, sizleri istediğiniz sonuca ulaştırabilmek adına, birkaç adımdan oluşan bir tedavi sürecidir. Genellikle bu süreç üç adımı takip eder ve değerli hastalar bu üç adımın sonucunda, güzel ve kendinden emin bir gülüşe kavuşurlar. ‘’Ortodonti nasıl yapılır?’’ sorusuna bu üç adımla cevap verilebilir. Tedavi sürecinde takip edilen üç aşamayı incelemek gerekirse:
- İlk adım, muayene adımıdır. Muayene esnasında hastanın rahatsızlıkları tespit edilir ve ihtiyacı olan tedavi yöntemi belirlenir. Hastaya tedavi ve süreç hakkında bilgi verildikten sonra, ağız ve çene yapısı ayrıntılı bir şekilde incelenir.
- İkinci adım, hazırlık süreci olarak tanımlanmaktadır. Hastaya kaliteli bir tedavi yöntemi sunabilmek adına, büyük bir hazırlık başlar. Ortodonti uzmanı, ağız içerisinde yer alan hangi rahatsızlıkların ortodonti alanına girdiğini inceler. Hijyenik ortam hazırlanarak ağız bakım egzersizleri başlar ve tedavinin temelleri atılmış olur.
- Üçüncü ve son adım, tedavinin başlamasını ve devamını içerir. Muayene sonucunda belirlenmiş olan tedavi yöntemleri gerçekleştirilir. Bu süreçte de tedavi sonrası nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında, hastaya danışmanlık hizmetleri verilmektedir.
Kaliteli bir tedavi alarak ortodonti problemlerinden kurtulmak için Diş Hekimi Özlem Özcan ile iletişime geçin!
Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Ortodonti tedavisi sonrası dişler yeni konumlarına hemen uyum sağlayamazlar. Diş eti fibrillerinin esnek bir yapıya sahip olması sebebiyle, dişler özellikle çiğneme esnasında hareket edebilirler. Bu nedenle dişleri tedavi sonrasında da korumak büyük bir önem arz eder. Pekiştirme aşaması kabul edilen bu aşamada dişlere gereken özen gösterilmelidir; dişlerin eski konumlarına dönmemesi için iki tür önlem alınır:
- Sabit Pekiştirme Aparatları: Ön bölgedeki dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan aparatlar yardımı ile yapılan bu tedavi, ortodonti uzmanı tarafından en çok tercih edilen pekiştirme yöntemdir. Bu aparatlar, ortodonti uzmanları tarafından takıldığı için hastanın kullanmaması durumu söz konusu değildir. Aynı zamanda dışarıdan görülmediği için estetik kaygı da oluşturmazlar. Bu aparatlar ağız içerisinde bulunduğu sürece herhangi bir dişte yer değişikliği meydana gelmez.
- Hareketli Pekiştirme Aparatları: Tüm dişleri bir lens gibi saran bu yapı, şeffaf olduğu için varlığı ağızda belli olmaz. Zamanla kullanım süresi azaltılarak hastanın tedavisi tam anlamıyla bitirilmiş olur.
Siz de Diş Hekimi Özlem Özcan ile iletişime geçebilir, tedavi süreçleri ve ortodonti fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.