Oxford İngilizce Sözlüğü’nde simit kelimesi de yer aldı. Ünlü gurme Vedat Milor sosyal medya hesabından bir tweet paylaşarak, İngilizlerin bile ‘Turkish Bagel’ ifadesini bıraktıklarını ve doğrudan simit dediklerini, İzmirlilerin ise hala gevrek demeyi sürdürdüklerini yazdı. Gevrek-simit tartışması alevlenirken, İzmirlilerden gevrek açıklaması geldi. İzmir gevreğinin simitten farklı olduğunu belirten İzmirliler, ‘gevrek’ demeyi sürdüreceklerini söyledi.

GEVREK – SİMİT TARTIŞMASI

Oxford İngilizce Sözlüğü’nde simit kelimesi yer aldı. Yiyeceğin tanımında ise, pekmez ve susamla kaplı, Türkiye menşeli bir ekmek türü olduğu belirtildi. Bu gelişmeyi bir tweetle duyuran gurme Vedat Milor, orijinal adı Oxford English Dictionary olan Oxford Sözlüğü’nün simit kelimesini sözlüğe eklediğini ve vatana millete hayırlı olmasını yazdı. Tweetinde esprili bir dil kullanan Milor, İzmir lobisinin kaybettiğini yazdı. İngilizlerin bile simit dediğini, İzmirlilerin gevrek demeye devam ettiğini yazan Milor, simit-gevrek tartışmasını yeniden açtı.

GEVREK İLE SİMİT ARASINDA FARK VAR

İzmir Pide, Gevrek İmalatçıları ve Benzerleri Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Erişen, Vedat Milor’un tweeti üzerine açıklama yaptı. İzmir’in tarihinde hep gevrek denildiğini, İstanbul ile İzmir’in karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Erişen, İstanbul simidinin soğuk kazanda yapıldığını, İzmir gevreğinin ise pekmezli kaynar kazanda piştiğini, sonrasında odun ateşinde ikinci kez piştiğini kaydetti. İzmir gevreğinin iki kez piştiğini, simit hamurunun yumuşak, gevrek hamurunun ise sert olduğunu kaydeden Erişen, İstanbul simidi ile İzmir gevreği arasında dağlar kadar fark olduğunu dile getirdi.

GEVREĞİN COĞRAFİ PATENTİ ALINACAK

Vedat Milor’un tweetini değerlendiren Şükrü Erişen, Vedat Milor’a selamlarını ilettiğini, İzmir gevreğini kimsenin değiştiremeyeceğini söyledi. Halkın gevrek olarak bildiğini ve gevrek demeye devam edeceğini söyleyen Erişen, tüm başvuruları yaparak gevreğin coğrafi patentini de alacaklarını, İzmir gevreğinin gevrek olarak kalacağını ifade etti.

DOMATESE DE DOMAT DİYORUZ

İzmirli Mesut Gökçe, İzmirliler olarak gevreğin çıtır anlamına gelmesinden dolayı gevrek dediklerini, İzmirlilerin simit demediğini, yılların verdiği bir alışkanlık olduğunu ve bunun da İzmirlilerin farkı olduğunu söyledi. Neslihan Güler ise, gevreğin yöresel bir ad olduğunu, domatese de domat dediklerini, başka bir şehre gidip gevrek istediklerinde kimsenin gevrek vermediğini söyledi. İzmir esnafı Ramazan Dağtekin ise, gevrek-simit tartışması hakkında konuşarak, 15 yıldır gevrek sattığını, İzmirlilerin simit yerine gevrek dediklerini söyledi.