Güncel

Propolis Nedir? Propolisin Faydaları Nelerdir? Gerçek Propolis Özütü Nasıl Olmalıdır?

Propolis nedir, Propolisin faydaları nelerdir ve gerçek Propolis özütü nasıl olmalıdır soruları yanıt buldu.

Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı %100 doğal bir arı ürünüdür. Propolisin ne olduğuna değinecek olursak; Propolis, doğadaki en güçlü doğal antioksidan gıdalardan biridir ve aynı zamanda antiviral, antibakteriyel, antifungal, antikanserojen, antienflamatuvar özelliklere de sahiptir. Propolis Nedir Sorusuna gelince, bağışıklık sistemini geliştirdiği ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruduğu birçok bilimsel çalışmada gösterilmiştir.

Propolisin Faydaları Nelerdir?

Propolis; antioksidan ve antibakteriyel etkisinin yanı sıra, antifungal, antiviral, antienflamatuvar ve antitümör etkilere de sahiptir. Propolisin faydaları nelerdir mi ? İşte başlıca propolisin faydaları arasında; Propolisin Faydaları Nelerdir

  • Solunum yolları hastalıkları, enfeksiyonları, Astım, bronşit, bronşiyolit,
  • Mide bağırsak rahatsızlıkları, enfeksiyonları,
  • Ağız içi aft, yara ve uçuk,
  • Diyabet ve kan şekeri dengeleyici,
  • Kanser,
  • Üriner sistem enfeksiyonları,
  • Diş ağrısı ve diş enfeksiyonları,
  • Kalp hastalıkları, Kolesterol düşürücü,
  • Ağrı ve ateş düşürücü etkiler,
  • Yaşlılık karşıtı,
  • Güneş yanıkları ve yara iyileşmesine karşı etki,
  • Alerjik hastalıklara kadar pek çok farklı hastalıkta tedaviye destek olarak kullanıldığında olumlu etkileri gözlendiğine dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Gerçek Propolis Özütü Nasıl Olmalıdır?

Propolis kovandan çıktığı ham hali ile balmumu ile karışıktır ve insan vücudu sindiremez. Doğru tüketimi özüt (ekstrakt) yani damla halindendedir. Propolisin özütlenmesi yani ham halden damla haline getirilmesi işlemi çok önemlidir. Zira bu işlem doğru yapılmaz ise propolisin faydasından bahsetmek mümkün değildir. Propolisin özütlenmesi işlemi, mutlaka uzman gıda mühendisleri tarafından laboratuvar koşullarında özel ekipmanlar ile yapılmalı ve doğru çözücüler kullanılmalıdır. Sadece su veya bitkisel yağlar ile özütlenmesi mümkün değildir. Su ile beraber çözücü olarak mutlaka etanol, glikol, gliserol gibi gıdadan elde edilme ve antioksidan maddeleri taşıyan işlem yardımcıları da kullanılmalıdır. Çünkü sadece bu maddelerin varlığı ile propolisin etken maddeleri özüte geçer. Bu nedenle sadece su bazlı veya bitkisel yağ bazlı iddiası ile satılan ürünlerde propolisin insan sağlığına etki edecek düzeyde bulunmadığı, yapılan araştırmalarda gösterilmiştir. Ayrıca özütleme sırasında ham propoliste bulunan balmumu tamamen ayrıştırılmalıdır. Özütleme işleminde, propolisin içerisindeki fenolik ve flavonoid bileşenlerin maksimum düzeyde elde edilmesi önemlidir. Aksi takdirde propolisin faydasından bahsetmek söz konusu değildir.

Peki iyi bir propolis özütü nasıl olmalı?

Öncelikle Anadolu propolisi Dünya'da fenolik zenginliği ve çeşitliliği açısından en değerli propolistir. Genellikle poplar (kavakgiller familyası) tipi olan, Anadolu Propolisi’nin rengi kahverengidir. Özütlendiğinde de rengi açık kahveden koyu kahveye kadar değişir. Suya karışır özellikte olan Anadolu Propolisi Özütü, suya damlatıldığında da suyun rengini sarı yapar. Ayrıca hiç şeker içermediği için tadı acımtıraktır. Kokusu kendine has ve keskindir. %30 oranında Saf Anadolu propolisi içeren bir özütün her ml.sinde en az 250 mg toplam antioksidan kapasite bulunur. Ayrıca fenolik profilinde mutlaka KAFE (Kafeik asit fenetil ester), Kafeik asit, Pinosembrin, Krisin, Galanjin, Apigenin, Resveratrol, Ferulik asit ve Kuarsetin de olmalıdır. Doğru hazırlanmış bir propolis özütünde en az 15 farklı fenolik madde bulunur.