Prostat hastalıkları çeken erkek bireylerin aklına “Prostat Sertleşme Sorunu nu Etkiler mi?” Sorusu gelmektedir. Sorunun cevabını sizlere açıklayacağız fakat daha öncesinden prostat hastalığı nedir ona bakalım.
Prostat Hastalığı Nedir?
Prostat hastalığının birçok türü vardır. Daha çok 50 yaşının üstünde olan bireylerde daha sık görülmektedir. Fakat genç yaştaki bireyler de de görülebilmektedir. Genç yaşta sağlığa dikkat edilmemesi ilerleyen yaşlarda çok ciddi sorunları ortaya çıkarabilir. Ayrıca prostat hastalığınızın olduğunu düşünüyorsanız bir uzman hekime görünmeniz gerekmekte ve tedaviye başlamalısınız.
Prostat Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Birçok farklı türü olduğunu söylesek te temel olarak belirtileri aynıdır. Gün içerisinde sıkça idrara gitme, işerken yanma hissi, işerken kar görülmesi, işemeye başlarken gecikmesi ve bitirirken de sürekli damlaması gibi faktörler prostat hastalığının belirtileridir. Bu belirtileri düzenli olarak yaşayan kişilerin mutlaka bir doktora görünmesi gerekmektedir.
Prostat hastalıkları çok tehlikeli olmaktadır. Prostat hastalığı kanser riski de taşımaktadır. Prostat kanseri, batı ülkelerinde en çok görülen kanser çeşididir. Neden oluştuğu tam olarak belli değildir fakat 50-60 yaş üstü kişilerde daha çok rastlamaktadır. Ayrıca kan bağı olan yakınların da bu kanser türü var ise o kişi de prostat kanseri olma ihtimali daha yüksektir. Erken tedavi ile birçok insanın yüzü gülmektedir. Bu yüzden sizler de bu sorunları yaşıyorsanız en yakın zamanda bir uzman doktora görünmeniz gerekmektedir.
Prostat Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Gerekli analizler ve testler yapıldıktan sonra hasta olan kişiye tanı konulmaktadır. Bu tanı sonrasında doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemi ile devam edilmelidir. Hastalık seviyesine göre değişkenlik gösteren tedavi yöntemleri için sıklıkla şunların kullanıldığını aktarabiliriz;
- İlaç tedavisi
- Fokal tedavi yöntemi
- Işın ve cerrahi tedavi yöntemleri
Olarak gösterilebilir.
Prostat Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?
Prostat hastalığı yaşadığınızı düşündüğünüz veya belirtileri fark ettiyseniz üroloji bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Gerekli teşhis ve tetkikleri üroloji doktorları yapmaktadır.
Prostat Hastalığı Cinsel Hayata Etki Eder mi?
Bu sorunun cevabı üzülerek söylüyoruz ki evettir. Prostat hastalığı yaşayan kişiler sertleşme sorunu, iktidarsızlık gibi cinsel sorunlarla karşılaşmaktadır. Prostat hastalığı sadece sorun oluşmamaktadır aynı zamanda tedavi süreci de cinsel hayatta olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. “Prostat Sertleşme Sorununu Etkiler mi?” sorusunun cevabını verdik. Şimdi de yaşayabileceğiniz problemlerden bahsedelim.
Günlük ve Cinsel Hayata Etkisi
Cinsel hayatı olumsuz olarak etkileyen en büyük faktör strestir. Prostat hastalıkları günlük hayatta strese yol açmasından dolayı dolaylı yoldan cinsel hayatı da olumsuz etkilemektedir. Cinsel hayatta ise durum sertleşmeyi engellemekte, ilişki sırasında çekinmelere, gerginliğe ve istikrarsızlığa sebep verebilir. Bu da hem sizin hem de partneriniz için olumsuz etki bırakacaktır. İlerleyen vakalarda erken boşalma sorunu da yaşanmaktadır.
Prostat hastalığı tedavi süreci de aynı etkiler yaşamak mümkündür. Kullanılan ilaçlardan bazıları geri boşalma sorununu ortaya çıkarabilir. Çocuk isteyen bireyler için çok büyük bir sorun oluşmakta ve çocuk olma ihtimalini azaltmaktadır. Ameliyat sürecinde sinir sistemlerinde verilen zararlarda aynı şekilde cinsel hayatı olumsuz etkilemektedir. Yaşanan diğer olumsuz durum ise prostat kanserinin tedavisinde ortaya çıkmaktadır. Hormon tedavisi veya testislerin alınmasından kaynaklı cinsel isteksizlik oluşabilmektedir. Bunun sebebi ise erkeklik hormonunun üretimini ortadan kaldırılmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebepten ötürü cinsel istekte oluşmamaktadır. Prostat hastalığı belirtileri yaşayan bireylerin en yakın zaman da hastaneye gidip kontrol ettirmelidir. Çünkü ilerleyen zamanda hayatınızı tamamen etkileyecek birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.
Bu yazımızda sizlere prostat hastalığını, tedavilerini, belirtilerini ve Prostat Sertleşme Sorununu Etkiler mi? Sorusunun cevabını sizlere aktardık. Erken tedavi ve teşhis için düzenli olarak kontrol yapılmasını tavsiye etmekteyiz.