Doğum adı Ahmet Hamdi Önal olan Şair Ahmed Arif edebi akım olarak toplumcu gerçekçi şiirin en bilinen isimleri arasında yer alıyor. 23 Nisan 1927’de Diyarbakır’da dünyaya gözlerini açan Ahmed Arif’in hayatı, kim ve nereli olduğu, Şair Leyla Erbil ile bağı, ölüm tarihi, şiirleri ve kitapları merak ediliyor. Şair Ahmed Arif kimdir, nereli? Ahmed Arif’in Leyla Erbil ile olan bağı nedir? Şair Ahmed Arif’in şiirleri ve kitapları adları nedir? Sorularına cevap bulundu. Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Cebeci Asri Mezarlığı’nda yatan Ahmed Arif şair ve gazeteci olarak tanındı. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nden mezun oldu. Babası Türk, annesi ise Kürt olan şair Ahmed Arif, şiirlerinde kullandığı dil ile geniş çevrelerce tanındı. Şiirleri hala büyük bir heyecanla okunan Ahmed Arif’in sözleri birçok sanatçı tarafından da bestelendi. Ahmed Arif’in yaşamına dair detaylar ortaya çıktı.
ŞAİR AHMED ARİF KİMDİR? HAYATI VE ÖLÜM TARİHİ
Şair Ahmed Arif 23 Nisan 1927 tarihinde Diyarbakır’ın Hançepek semtinde doğdu ve 2 Haziran 1991 tarihinde 64 yaşında iken Ankara’da hayata gözlerini yumdu. Şair ve gazeteci olan Ahmed Arif Diyarbakır Lisesi’nden mezun olmasının ardından Ankara Üniversitesi’nde eğitim gördü. 1940 ve 1955 yılları arasında farklı dergilerde şiirleri yayınlandı ve kendine has lirizmi, hayal gücü ile adından söz ettirdi. Toplumcu gerçekçi şiirin en önemli temsilcilerinden olan Ahmed Arif komünist görüşleri savundu ve TKP Ankara İl Komitesi’nde çalıştı. Ahmed Arif’in Hasretinden Prangalar Eskittim adlı şiir kitabını 1968 yılında yayımladı. Bu ünlü şiir kitabı, Türkiye’de en çok basılan şiir kitapları arasında yer aldı ve bu konumunu hala koruyor. Ahmet Kaya ve Cem Karaca gibi birçok ünlü sanatçı da Ahmed Arif’in şiirlerini besteledi. Ankara’da yalnız yaşadığı evinde kalp krizi geçiren Ahmed Arif’in ölüm tarihi 2 Haziran 1991 olarak biliniyor.
ŞAİR AHMED ARİF’İN ŞİİR KİTAPLARI
Şair Ahmed Arif’in yaşadığı dönemde yayınladığı tek şiir kitabı bulunmaktadır. Hasretinden Prangalar Eskittim adlı şiir kitabı yıllar içinde en çok basılan kitaplardan biri oldu. Ayrıca 2005 yılında “Yurdum Benim Şahdamarım” adlı ikinci bir şiir kitabı da Everest Yayınları tarafından basıldı.
ŞAİR AHMED ARİF’İN ŞİİRLERİ
Şair Ahmed Arif’in en ünlü şiirleri arasında Otuz Üç Kurşun, Diyarbekir Kalesinden notlar ve Adiloş Bebenin Ninnisi, Hasretinden Prangalar Eskittim, Anadolu, Uy Havar!, Suskun, Ay Karanlık ve Akşam Erken İner Mahpushaneye şiirleri var. Ahmed Arif’in ayrıca en bilinen şiirlerinden bazıları da şunlar; Bu Zindan Bu Kırgın Bu Can Pazarı, Hani Kurşun Sıksan Geçmez Geceden, İçerde, Kara, Karanfil Sokağı, Leylim Leylim, Merhaba, Sevdan Beni, Unutamadığım, Vay Kurban, Yalnız Değiliz, Kara.
AHMED ARİF’İN BESTELENEN ŞİİRLERİ
Şair Ahmed Arif’in Akşam Erken İner Mahpusaneye adlı şiirini ünlü sanatçı Cem Karaca besteledi. Aynı şiir daha sonra Fuat Saka tarafından yeni bir beste ile piyasaya sürüldü. Cem Karaca ayrıca Ahmed Arif’in Ay Karanlık, Diyarbekir Kalesinden Notlar ve Adiloş Bebe, Kara, Otuzüç Kurşun, Sevdan Beni, Unutamadığım ve Vay Kurban şiirlerini de besteledi. Ahmet Kaya, Moğollarİ Grup Yorum, Zülfü Livaneli, Fikret Kızılok, Onur Akın, Edip Akbayram, Alaaddin Us ve Grup Baran gibi ünlü grup ve sanatçılar da Ahmed Arif’in birçok şiirini besteledi.