Şair Yahya Kemal Beyatlı, Sessiz Gemi, Akıncılar, Endülüs’te Raks, Rindlerin Akşamı, Aheste Çek Kürekleri, Süleymaniye’de Bayram Sabahı, Kar Musikileri ve Mohaç Türküsü gibi ölümsüz eserlere imza atmış, biyografisi ve edebi kişiliği ile edebiyatçılara örnek olmayı sürdüren şair, siyasetçi ve diplomat olan bir isim. Şair Yahya Kemal Beyatlı kimdir? Hayatı, biyografisi, eserleri, şiirleri ve kitapları en merak edilen başlıklar arasında yer alıyor. Ünlü şair ile ilgili tüm ayrıntılara içeriğimizde yer veriyor, şairin yaşantısına ışık tutuyoruz.

YAHYA KEMAL BEYATLI HAYATI

1884 yılında Makedonya’nın Üsküp şehrinde doğan Yahya Kemal Beyatlı’nın asıl adı Ahmed Agah. Yahya Kemal Beyatlı’nın babası o dönem Üsküp Belediye Başkanı olan Nişli Naci Bey, annesi ise Nakiye Hanım. Okula 5 yaşında başlayan Yahya Kemal, diğer taraftan da medrese eğitimi alarak, Arapça ve Farsça dillerini öğrendi. Şiir yazmaya lise yıllarında başlayan ve Tevfik Fikret’in önderlik ettiği Servet-i Fünun etkisinde kalarak aruz vezni ile şiirler yazmaya başlayan Yahya Kemal, 1987 yılında ailesi ile birlikte Selanik’e yerleşti.

1902 YILINDA İSTANBUL’A GİTTİ

Selanik’te Yahya Kemal’in annesi vereme yakalandı ve yaşamını yitirdi. Babası ise yeniden evlendi. Bu duruma kızan Yahya Kemal, babasına tepki göstererek doğduğu şehir olan Üsküp’e döndü. Üsküp’te uzun süre kalmayan şair, yeniden Selanik’e gitti. Gençlik yıllarında yazdığı şiirlerde Esrar mahlasını kullanan ve İstanbul’un edebi atmosferine girmeyi hayal eden Yahya Kemal, 1902 yılında lise eğitimini devam ettirmek için İstanbul’a gitti. Vefa Lisesi’nde eğitim görmeye başlayan şair, İrtika ve Malumat adlı dönem dergilerinde “Agah Kemal” mahlası ile şiirler yayınlamaya başladı.

PARİS’TE JÖN TÜRKLER’E KATILDI

Bu yıllarda monarşi karşıtı görüşleri savunan ve kendisi gibi muhalif olan arkadaşları ile birlikte II. Abdülhamit’i hedef alan eleştirilerde bulunmaya başlayan Yahya Kemal’in Jön Türkler’e çok fazla özendiği dile getirilmektedir. Sarayın yoğun baskısından kaçmak için Paris’e giden ve burada toplanan Jön Türkler’e katılan Yahya Kemal, bir yandan da Fransızca eğitimi aldı. 1904 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne giren ve üniversite yıllarında Albert Sorrel’in derslerinden etkilenen Yahya Kemal, burada özgün bir bakış açısı yakaladı. Yahya Kemal bu yıllarda, Türklüğün öz değerleri, Türk şiir ve sanatı ile tarihi gibi konu başlıklarıyla ayrıntılı incelemeler yaptı.

FRANSIZ ŞİİRİ İLE TANIŞTI

Fransa’da olduğu yıllarda Fransız şairlerin eserlerini yakından inceleyen ve şiire daha da yakınlaşan Yahya Kemal Beyatlı, Fransız edebiyatı ve şairlerinden önemli ilhamlar almıştır. Fransa’ya siyasi niyetlerle giden ancak sanatsal konulara yönelen Yahya Kemal, şiiri adına önemli aşamalardan bu ülkede geçti. Daha sonra Servet-i Fünuncu olarak adlandırılan isimlerle yollarını ayıran ve Fransız tarzı şiir akımını Türk şiir tarzı ile birleştirmeye çalışan Yahya Kemal, aruz kalıplarının yeniden yorumlamaya çalıştı. Şiirlerinde Arapça ve Farsça sözcükleri de kullanmaya devam eden şair, Fransız şiiri ile tanışmasının ardından akıcı şiirler yazmaya başladı.

TARİH VE EDEBİYAT DERSLERİ VERDİ

Şair Yahya Kemal Beyatlı 1912 yılında İstanbul’a döndü. Eğitim camiasına yönelen ve 1913 yılında Darüşşafaka’da edebiyat ve tarih derslerine girmeye başlayan Yahya Kemal, sonraki yıllarda köklü ve önemli bir çok eğitim kurumunda da tarih ve edebiyat temelli dersler vermeye devam etti. Öğretim görevlisi olan, bir taraftan da dönem dergilerinde Türk dili, tarihi ve edebiyat başlıklı konularda makaleler yayınlamaya başlayan Yahya Kemal, Peyam gazetesinde “Süleyman Nadi” mahlası ile yazılar yazdı.

Yahya Kemal Beyatlı

ŞİİRLERİ YAYINLANMAYA BAŞLADI

Tarihler 1918 yılını gösterdiğinde yeni dergilerde yazılar yayınlamaya devam eden Yahya Kemal Beyatlı, aynı görüşlere sahip arkadaşları ile birlikte Dergah dergisini kurdu. Ülkenin içinde bulunduğu zorlu koşullarla ilgilenen ve ulusun bağımsızlığı konusunda fikirlerini paylaşan Yahya Kemal’in şiirleri, aynı yıl içerisinde Yeni Mecmua dergisinde yayınlanmaya başladı. Gazel’in ve musikinin birleşimi olan şiirler, edebiyat çevreleri tarafından çok sevildi. Yahya Kemal yeni şiirlerini dönemin farklı edebiyat dergilerinde yayınlamayı sürdürdü.

YAHYA KEMAL’İN SİYASET GÜNLERİ

Siyasetçilerin de dikkatini çeken Yahya Kemal, 1922 yılında Lozan Antlaşması görüşmelerinde danışman olarak bulundu. 1923 yılında Ankara’ya taşınan ve Hakimiyet-i Milliye Gazetesi’nde başyazarlık yapan Yahya Kemal, Cumhuriyetin ilan edilmesi sonrasında kurulan mecliste Urfa Milletvekili olarak yer aldı. Milletvekilliğinin ardından Varşova’ya ortaelçi olarak tayin edilen, 1929 yılında yine ortaelçi olarak Madrid’de görevlendirilen Yahya Kemal, daha sonra yurda dönerek siyasete devam etti. Sonraki yıllarda Milletvekili olarak mecliste olan Yahya Kemal, Halkevleri Sanat Danışmanlığı görevini de sürdürdü.

1958 YILINDA YAŞAMINI YİTİRDİ

Şair Yahya Kemal Beyatlı, 1948 yılında Büyükelçi olarak Pakistan’a gitti. Burada emekliye ayrılarak İstanbul’a dönen şair, bağırsak hastalığına yakalandı ve 1957 yılında tedavisi için Paris’e gitti. Daha sonra tekrar yurda dönen Şair Yahya Kemal Beyatlı, 1 Kasım 1958’de İstanbul Cerrahpaşa Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Yahya Kemal Beyatlı

YAHYA KEMAL BEYATLI’NIN EN ÜNLÜ ŞİİRİ VE EN İYİ ŞİİRLERİ

  • Sessiz Gemi
  • Akıncılar
  • Endülüs’te Raks
  • Rindlerin Akşamı
  • Aheste Çek Kürekleri
  • Süleymaniye’de Bayram Sabahı
  • Kar Musikileri
  • Mohaç Türküsü

YAHYA KEMAL BEYATLI’NIN ESERLERİ / KİTAPLARI

YAHYA KEMAL BEYATLI ŞİİR KİTAPLARI

  • 1961- Kendi Gök Kubbemiz
  • 1962- Eski Şiirin Rüzgarıyla
  • 1963- Rubailer ve Hayyam Rubailerini Türkçe Söyleyiş
  • 1976- Bitmemiş Şiirler

DİĞER KİTAPLARI

  • 1964- Aziz İstanbul
  • 1966- Eğil Dağlar
  • 1968- Siyasi ve Edebi Portreler
  • 1971- Edebiyata Dair
  • 1973- Çocukluğum Gençliğim Siyasi ve Edebi Hatıralarım
  • 1975- Tarih Muhasebeleri
  • 1977- Mektuplar- Makaleler