Makalemizde sporcular için bazı mineraller hakkında bilgiler vereceğiz. Sporcu destekleri olan ZMA, protein tozu, kreatin kullanımının önemi oldukça büyüktür. Bu tür ürünler Torqnutrition.com.tr aracılığıyla alınabilmektedir.

Sporcular İçin Mineraller Hakkında Bilgiler

Mineraller, sporcu vücudunun sağlıklı olabilmesi ve sağlıklı kalabilmesi için ihtiyaç duyulan besin maddeleridir. Mineraller insan vücudunda %4 oranında bulunmaktadır. Minerallerin insan vücudunda önemli görevleri bulunmaktadır. Vücut sıvılarının dengelenmesi, kemiklerin ve kanın oluşumunun sağlanması, sinir işlevinin sağlıklı bir biçimde yürütülmesi, gibi önemli görevleri bulunmaktadır. Mineraller vücuda besin yoluyla alınmaktadır. Vücudun mineral ihtiyacını karşılamak için düzenli olarak sebze ve meyve tüketilmelidir. Mineral eksikliğinde insanlar çabuk yorulup hastalanabilirler. Mineraller inorganik bir yapıda olup, vücut tarafından üretilmezler, dışarıdan besin yoluyla vücuda alınırlar. Vücutta değişik mineraller bulunmaktadır.

Sodyum ve Kalsiyum

Sodyum: Sinir ve kas sisteminin düzgün çalışması, sıvı ve elektrolit dengesi, hücresel aktivitenin dengelenmesi ve kan basıncının kontrolü için gerekli bir mineraldir. Sodyumun vücutta fazla veya az bulunması zararlıdır. Gerekli sodyum miktarı böbrekler tarafından belirlenmektedir. Sodyumun eksikliğinde halsizlik, yorgunluk, kolesterol artışı, sinir sisteminde bozulma, artan insülin direnci, fazlalığında böbrek ve kalp sağlığında bozulmalar, yüksek tansiyon, kanser gibi komplikasyonlar meydana gelebilmektedir.

Gündelik tükettiğimiz gıdaların çoğunda, sofra tuzu, paketlenmiş ve işlenmiş ürünler, et ve balık ürünlerinde bol miktarda sodyum bulunmaktadır. Sporcular beslenmelerine dikkat etmeli sodyum seviyelerinin belli bir seviyenin altına düşürmemelidirler. Günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı çay kaşığını geçmemelidir.

Kalsiyum: İnsan vücudunda en çok bulunan minerallerdendir. Sağlık için hayati önem arz etmektedir. Kemiklerin ve dişlerin gelişmesine yardımcı olmakta, kalp atışı ve kas kasılmalarını düzenlemekte, kanın pıhtılaşmasını sağlamakta, sinir uyarılarını iletmektedir. Kalsiyum, D vitaminiyle birlikte alındığında kemik sağlığını koruyup, kanser, diyabet, yüksek tansiyona karşı koruma sağlamaktadır. Kalsiyum eksikliğinde çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise osteoporoz meydana gelebilmektedir. Vücut ihtiyaç duyduğu kalsiyumu ya yiyeceklerden ya da vücutta kalsiyum depolayan kemiklerden çekerek almaktadır. Kalsiyum bakımından zengin olan gıdalar, süt, yoğurt, balık, peynir, fasulye, mercimek, nohut, fındık, soya ürünleri, bamya, lahana, brokoli, ıspanak, gibi besinlerdir. Düzenli olarak kalsiyum almak kemik dayanıklılığı ve kemik yoğunluğu açısından önemlidir.

Kalsiyum kan akışına yardımcı olup, hormonları ve enzimleri serbest bırakmaya yardımcı olmaktadır. Vücuda yeterli miktarda kalsiyum alınması kolon kanseri riskini azaltmaktadır. Çalışmalar, kalsiyumun hipertansiyon ve felç riskini azalttığını ortaya koymuştur. Yeterli kalsiyum vücut ağırlığını ve kiloyu azaltmaktadır. Kalsiyum, D vitaminiyle birlikte alındığında iltihabın iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Kalsiyum eksikliğinin belirtileri şunlardır: Parmaklarda uyuşma, karıncalanma, havale, halsizlik, anormal kalp ritimleri, kas krampları, saç dökülmesi.  Sporcular için protein tozu, kreatin, ZMA gibi ürünler torqnutrition.com.tr de bulunmaktadır.