Üsküdar Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Defne Kaya, yapılan araştırma sonuçlarının karanlık bir ortamda uyumamanın ya da televizyon karşısında uyumanın uykunun kalitesini düşürdüğünü ortaya çıkardığını söyledi. Buna göre; uyku sırasında ortaya çıkan melatonin hormonu bir anda yansıyan ışık veya televizyondan gelen seslerle durma noktasına geliyor. Hormon, saat 23.00 ile 05.00 saatleri arasında salgılanıyor. Bu esnada uyku kalitesini bozan her şey, melatonin hormonunun salgılanmasını sekteye uğratıyor. 

ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN

Uykunun sürekli olarak bozulması, kişiyi yorgunluk hissi ve uykusuzluğun yanı sıra obeziteyle karşı karşıya bırakıyor. Çünkü uykunun bir türlü derinleşememesi, vücut ritmini bozuyor. Televizyon karşısında uyumanın kilo almanın önünü açtığını belirten Kaya, kişilerin sürekli olarak ağırlıklarını kontrol etmeleri gerektiğini dile getirdi. Defne Kaya, aşırı gıda tüketiminin yanı sıra spordan uzak bir yaşam sürmenin, kişinin kanser riskini yükselttiğini belirterek alkol ve sigaradan da uzaklaşılması gerektiğinin altını çizdi.

SPOR YAPMAK ŞART

Kişinin sağlığını koruması için spor yapması gerektiğini belirten Kaya, bu sporların her kişi için özel olarak planlanması gerektiğini ifade etti. Defne Kaya, kişilerin yağ yakımını hızlandırması için kas çalışmaları yapması gerektiğini söylerken sadece kalp hızını artırmanın yeterli olmayacağını savundu. Kaya, kişilerin haftada yaklaşık 2,5 saat aerobik çalışması, haftanın 3 günü de kas çalışması yapması gerektiğini vurguladı. Defte Kaya, sporun daha etkin yapılabilmesi için de bir fizyoterapistle görüşülmesi gerektiğini kaydetti.