İzmir

TÜİK verilerine göre yazılı basın düşüşte, dijital medya yükselişte

Türkiye İstatistik Kurumu, yazılı basının mevcut durumunu yayınladığı istatistik verileri ile ortaya koydu.

Türkiye'de internet medyasının gün geçtikte güçlenmesiyle birlikte yazılı basının tirajları da düşüyor. Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı rapor, yazılı basındaki tirajların düştüğünü, gazete ve dergi sayısının ise azalmaya başladığını ortaya koydu. TÜİK'in resmi internet sitesinde yayınlanan raporda, geçtiğimiz yıl gazete ve dergilerin satışlarının yüzde 17 düştüğü kaydedildi. Gazete ve dergi sayıları da azaldı. Rapora göre gazete ve dergi sayıları, önceki yıla göre 2,6'lık düşüş gösterdi. Yazılı basındaki daralmanın sebeplerinden biri, kağıt fiyatlarının artması oldu. Yazılı basında dergiler, toplam rakamın yüzde 58'ini oluşturdu.

ULUSAL BASIN YEREL BASININ ÖNÜNDE

TÜİK verilerine göre, satışı yapılan gazetelerin yüzde 91'i yerel ve yüzde 7'si ulusal yayın yaptı. Ulusal yayınlar, toplam tirajın yüzde 81'ini oluştururken yerel basın yüzde 17'de kaldı. Yayınlanan gazetelerin yüzde 90'a yakını siyasi ve güncel haberler verirken kalanlar yerel yönetim ve sektörel içerikli yayın yaptı. Gazetelerin yüzde 10'u ise eklerle yayına çıktı. Gazetelerin Basın İlan Kurumundan aldığı reklamlar toplamda 454 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu rakam, önceki yıla göre yüzde 2 arttı.

GAZETE TİRAJLARI

15-21 Temmuz tarihleri arasında Türkiye'de en çok satan ulusal gazete, Sözcü gazetesi oldu. Sözcü gazetesi, 276 bin satış rakamına ulaştı. Sözcü'yü 268 bin satışla Sabah, 221 bin ile Hürriyet, 172 bin ile Posta, 129 bin ile Türkiye, 126 bin ile Milliyet takip etti. Takvim, Yeni Şafak, Akşam ve Star gazeteleri de en çok satan diğer gazeteler oldu.