Dünyaca ünlü taşımacılık ulaşım şirketi UBER, 31 Mayıs tarihinde yaptığı açıklama ile Türkiye'den çekilme kararını duyurmuştu. İlk etapta sadece İstanbul'da kullanılan ve kısa süre içinde İzmir'de de faaliyet göstermesi beklenen UBER, ticari taksilerin tepkisine sebep olmuştu. 2016 yılında UBER taşımacılığı yapan kişilere kaçak taksi cezası kesilmesi kararlaştırılmıştı. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın birçok bölgesinde tepki çeken UBER'den kötü haber geldi.
REKOR ZARAR AÇIKLANDI
Amerika Birleşik Devletleri merkezli şirket, 2019 yılının Nisan-Mayıs-Haziran aylarında rekor zarar açıkladı. Zarar 5 milyar doları aşarken bu rakam şirketin kurulduğu 2009 yılından bu yana en büyük zararı oldu. Yapılan açıklamada büyüme hızının azaldığı ancak UBER'e kayıtlı sürücü sayısının arttığı ifade edildi. Bu açıklamalara rağmen şirketin hisse senetlerinde yüzde 7'ye yakın düşüş yaşandı. Şirket, geçtiğimiz yıl 11,2 milyar dolar gelir açıklamış ve şirketin toplam varlıklarının değeri yaklaşık olarak 24 milyar doları bulmuştu. Birçok ülkenin yasalarını deldiği gerekçesiyle protesto edilen UBER'in 2018 yılı sonu itibarıyla çalışan sayısı 22 bin, sistemi kullanan kişi sayısı ise 100 milyona yaklaştığı belirtilmişti.
TÜRKİYE'DE ARTIK SADECE TAKSİCİLER KULLANIYOR
Öte yandan UBER uygulaması İstanbul'da devam ediyor. UBER'in hizmetlerinden biri olan UBERXL sistemi Türkiye'den çekilirken artık sistemi taksiciler kullanıyor. Buna göre UBER uygulamasını kullanarak sistemden araç çağıran kişi, sisteme daha önce kayıt yaptırmış olan taksiciye ulaşmış oluyor.
UBER SÜRÜCÜLERİ İSYAN ETMİŞTİ
UBER sürücüleri, UBER'in ani bir kararla UBERXL sistemine son vermesine tepki göstermiş ve UBER Türkiye ofisi önüne giderek eylem yapmıştı. Trafik cezalarının ve tazminatlarının ödenmediğini ifade eden sürücüler, UBER'e dava açacaklarını belirtmişti. Türkiye'de UBER'e kayıtlı olan ve UBER XL taşımacılığı yapan 12 binden fazla sürücü bulunmaktaydı.