Türkiye'de kısırlığın son dönemde salgın hastalıkları aratmayacak bir şekilde artması, tedirginlik yarattı. Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, Türkiye'de artık evlenen her iki çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını ifade etti.
Değişen yiyecek alışkanlığı, tütün kullanımı, hareketsiz yaşam ve geç yaşta çocuk sahibi olma planları nedeniyle kısırlık oranının arttığını ifade eden Işık, 1950 yılında 4'e 1 olan kısırlık oranının günümüzde 2'de 1'e yükseldiğini belirtti.
"ÇOCUK SAHİBİ OLABİLMEK, ESKİSİNDEN DAHA ZOR"
İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; çocukların, sperm ve yumurta kalitesinin bozulmaya başladığı yaşlarda yapılmaya başlandığının altını çizen Işık, fast food tarzı yiyecek alışkanlığının da çocuk sahibi olmayı zorlaştırdığını söyledi. Dr. Işık, Türkiye'de evlilik yaşı ortalamasının da 30'un üzerine çıkmasıyla çocuk sahibi olmanın eskisinden daha zor olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin ciddi bir kısırlık sorununun oluştuğunu belirten Dr. Işık, obezitenin de çocuk sahibi olmanın önündeki en büyük engellerden biri olduğunu belirtti. Işık, şeker ve kolesterol oranının da artmasının, kısırlıkla karşı karşıya kalınmasına sebep olduğunu ifade etti.
Sigara kullanımının ardından kronik bir hastalık olarak kabul edildiğini söyleyen Doktor Işık, kısırlık oranının azaltılması için kötü alışkanlıkların ortadan kaldırılması ve erkeğin androloji ve kadının kadın hastalıkları uzmanına başvurması gerektiğini ifade etti.
KISIRLIK NEDİR
Kısırlık, çiftlerin doğal yolla bebek sahibi olamadıkları duruma verilen addır. Kısırlık, çiftlerin düzenli bir şekilde doğum kontrol yöntemlerini kullanmadan çocuk sahibi olamamalarına denir. Tıbbi anlamda kısırlıktan şüphelenilmesi için, 35 yaşın altındaki çiftlerin 1 yıl, 35 yaşın üzerindeki çiftlerin ise 6 ay boyunca korunmadan cinsel ilişkide bulunması ancak hamileliğin gerçekleşmemesi gerekir.
Kısırlık vakalarında problemlerin 3'te biri erkek, 3'te biri ise kadındadır. Kalan 3'te birde ise problem ya çiftin ikisinde de vardır, ya da problem tespit edilemez.
KISIRLIĞIN BELİRTİLERİ
Kadınlarda düzensiz adet kanamaları, kadın cildindeki dokusal değişiklikler, aşırı kullanma, aniden kilo alma veya kaybetme gibi belirtiler, kısırlık belirtileri olabilir.
Erkeklerde ise kısırlığın belirtileri, kadınlara göre çok daha azdır. Erkekler genellikle doktor kontrolünün ardından kısırlık probleminin olduğunu öğrenir. Bunun dışında sertleşme ve boşalmada güçlük yaşayan veya saçlarının çok hızlı veya çok yaşav uzadığını fark edenler, cinsel isteklerinde belirgin şekilde artma veya azalma hissedenler, kısırlık belirtilerinden biriyle karşı karşıya olabilir.
Kısırlık tedavisi olarak yumurtlama tedavisi, aşılama veya tüp bebek tedavisi kullanılabilir. Gelişen tıp teknolojileriyle birlikte, çiftlerin doğal olmayan yollardan çocuk sahibi olmaları artış göstermiştir.
İZMİR DOĞUM İSTATİSTİK ORANLARI
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; İzmir'de kaba evlenme, boşanma, doğurganlık ve ortalama evlilik yaşı istatistikleri şu şekilde:
KABA EVLENME HIZI
Türkiye ortalaması: Binde 7,09
İzmir ortalaması: Binde 7,23
KABA BOŞANMA HIZI
Türkiye ortalaması: Binde 1,60
İzmir ortalaması: Binde 2,57
BEBEK ÖLÜM HIZI
Türkiye ortalaması: Binde 9,2
İzmir ortalaması: Binde 6,8
KABA DOĞUM HIZI
Türkiye ortalaması: Binde 16,1
İzmir ortalaması: Binde 12,6
TOPLAM DOĞURGANLIK HIZI (ÇOCUK SAYISI)
Türkiye ortalaması: 2,07
İzmir ortalaması: 1,65